Interview ved Frank Olsen

Det er en varm dag, da jeg træder indenfor i ”Det Arbejdende Galleri” for at tale med Tage Therkildsen om, hvordan det kom sig, at han nu er ejer af et galleri. Han sidder henne i hjørnet ved galleriets PC og leder efter en kontrakt, han skal bruge. Vi finder den sammen, og så sætter vi os hen ved bordet med kaffe for at snakke.

KAS Ballerup

Tage fortæller: ”Jeg blev syg den 12. februar 2002 og blev indlagt på KAS-Ballerup, psykiatrisk afdeling, hvor jeg kom i behandling med fik medicin. Der var jeg til midten af maj, men boede hjemme i weekends. Mens jeg var indlagt, blev jeg fyret fra min arbejdsplads som truck-fører i FDB, og det synes jeg var for dårligt, at blive fyret, mens man er syg, men det var altså, hvad der skete. Så måtte jeg se mig om efter nogle nye muligheder og perspektiver. På KAS-Ballerup deltog jeg i en tegne-male gruppe to gange om ugen, og det viste sig så, at skulle blive starten på noget nyt. Behandlingen bestod således også i, at jeg ikke skulle gå hjemme, men skulle aktiveres, når jeg kom ud fra hospitalet.”

På daghøjskole

”Malerlæreren på hospitalet mente i den forbindelse at det var en god idé, at komme på daghøjskole. Jeg kom ind på AOF Daghøjskolen på Havartigården, Gl. Holte, hvor der var en malerskole. Dér var professionelle lærere, uddannede kunstmalere. Jeg kunne male så nogenlunde i forvejen, men daghøjskolen betød, at jeg gennemgik en yderligere udvikling de 12 uger, jeg var der. Efter ti uger mente lærerne, at der var potentiale i mig til at blive kunstner, og så gik jeg efter at blive kunstmaler. Lærerne anbefalede, at jeg søgte kommunen om 24 uger mere på daghøjskole efter sommerferien, men på det tidspunkt havde staten fjernet tilskuddet til daghøjskoler. Så hvor de første 12 uger kostede 1.500 kr. som Gladsaxe Kommune betalte, så blev det nu til 32.000 kr. plus 5.000 kr. til materialer oveni for hele kurset. Men jeg søgte om tilskud til videreuddannelse som kunstmaler hos min sagsbehandler - og fik det. Det blev bevilget i løbet af otte dage, og det må man kalde hurtig og god sagsbehandling. Tiden på skolen var fantastisk; vi arbejdede der og malede ude i naturen, og der var glæden og interessen ved at male. Jeg udviklede mig meget, og i løbet af det halve år der - fra august til december 2002 - fik jeg også arbejdet mig ud af medicinen og blev medicinfri. Det var et led i min terapi at male, så jeg kunne komme ovenpå igen. I løbet af et halvt år fik jeg så yderligere tilkendt førtidspension og havde så også den tryghed.”

Udstillinger

”Så arbejdede jeg videre med maleriet, og havde min første udstilling i Søborg i 2003. I 2004 udstillede jeg i Huset i Magstræde under ”Festival for Sårbare Sjæle”. Igennem 2003 malede jeg en masse billeder hjemme og ude i naturen, bl.a. fire billeder fra Mariager Fjord, som jeg fik udstillet i Galleri Kenn A. Her havde jeg fået kontakt med nogle kunstnere, der meget gerne ville udstille mine billeder.”

Eget galleri

”Det blev starten på min karriere som galleriejer. Jeg var i Galleri Kenn A. i tre en halv måned, hvor jeg solgte en del billeder, og derfra fik jeg 1. maj 2004 mit eget galleri sammen med Bent Monnerup som fast udstiller. Men galleriet var mit, Bent hoppede fra, og efter et halvt år var jeg så alene om det, men det passede mig fint. Jeg kaldte stedet ”Det Arbejdende Galleri”, fordi jeg ikke blot udstiller dér og sælger billeder, men også står og maler i galleriets åbningstid samt afholder undervisning. Der kommer således fire personer fra Rod-Nettet i Smørum, en forening for folk med psykiske lidelser, som jeg lærer at male i olie, akryl og akvarel. Der er selvfølgelig også alt arbejdet med at køre galleriet som en forretning, med regnskab kontrakter, forhandlinger med kommende udstillere osv., som gør det til en udfordring - og så gør det bestemt ikke noget, at det er ens eget. At man har fået foden under eget bord, som det hedder.” ”Økonomisk løber det i øvrigt godt og vel rundt. Jeg fik kontakt med andre sindslidende kunstmalere under ”Festival for Sårbare Sjæle”, nemlig Flemming Hvidberg og Hanne Rørbech fra LAP, som blev gæsteudstillere i mit galleri. Det var også dér, jeg mødte dig Frank, også psykiatribruger, og vi aftalte, at du lavede en hjemmeside til mit galleri. Jeg er passivt medlem af LAP, hvor jeg sidste år donerede et billede til FAP-Kbh.. Her fungerede jeg ved deres åbningsreception i august 2004 som auktionarius, hvor en række andre billeder blev sat under hammeren. Jeg har fået en række gode bekendtskaber dér. 1. oktober 2005 og en måned frem udstillede Steen Moestrup fra LAP en del af sine billeder i mit galleri og måneden før var det Hanne Rørbech – også LAP - som udstillede.”

Det Arbejdende Galleri
Høje Gladsaxe Centret
Torvet 2
2860 Søborg
Tlf. 39 55 13 64 Mobil 21 44 13 64

Åbent:
Tirsdag – torsdag 13-17.30
Fredag 14-19
Lørdag 10-14

Dog begrænsede åbningstider i sommerperioden, ring og hør nærmere.

Web-site: www.detarbejdendegalleri.dk

Man er i øvrigt altid velkommen til at droppe ind i ”Det Arbejdende Galleri”, for at se de skiftende udstillinger og få sig en sludder.

Tilrettet af Inger-Liss Christoffersen, PR-sekretær i FAP-København.