De fleste danskere vil nok foretrække forår og sommer ud af de fire danske årstider: Forår, sommer, efterår og vinter. Men nogle danskere gruer mere for efterår og vinter end normalt. Her nok i særdeleshed den gruppe der lider af vinterdepression. Vinterdepression udløses af mangel på lys og lave klimatemperaturer. Det menes at ca. 10 % af danskere lider af vinterdepression – og her er langt de fleste kvinder (ca. 75 %). Længere sydpå forekommer vinterdepression med mindre hyppighed, og omkring Middelhavet kendes tilstanden faktisk ikke.

Vinterdepression eller vintertræthed som det også kaldes forekommer fra september til marts og beskrives som en kombination af træthed, manglende energi, øget søvnbehov, humørsvingninger og manglende koncentrationsevne. I nogen tilfælde ses også vægtforøgelse, da kroppen kræver mere sukker og flere kulhydrater som slik og chokolade er righoldige på. De søde sager kan give hjernen et boost eller kick, så det kan være sværere end ellers at holde sig fra Ritter Sport, Matador Mix og den slags.

Lys intensiteten er ofte betydelig lavere om vinteren end om sommeren. På en mørk vinterdag er lys intensiteten mellem 2.500 lux og 10.000 lux. På en klar sommerdag kan lys intensiteten nå helt op på 1000.000 lux. En lyslampe har normalt 10.000 lux. Lux er en måleenhed for lys.

For omkring 10 år siden fandt man ud af at lave lyslamper til lysterapi og daglige lysbade med en slags kunstigt lys, som kan gå ind og snyde hjernen, så den tror den får det naturlige lys. De var dengang temmelig dyre, men nu kan man få en lyslampe, som er godkendt til medicinsk behandling for ca. 2000,- kr. Da jeg personligt er en af dem der ikke er alt for vild med den mørke tid har jeg investeret i en sådan lyslampe i efteråret 05. Det har jeg ikke fortrudt, da jeg er utrolig glad for den og bestemt synes at kunne mærke et løft i humør – og energi niveau. Det tilrådes at man sidder ved lyslampen en halv time om morgenen. Man må ikke sidde og kigge ind i den hele tiden. Men man skal kigge ind i lyset kort fra tid til anden. Man kan gå til og fra lampen som det passer ind i andre gøremål, men huske at tage tid så det bliver til den halve time. Lyslamper skal tilsluttes en helt almindelig stikkontakt. Man kan sagtens sidde og sy, strikke, skrive eller evt. se tv imens man sidder ved lampen. Men den tilrådede tid ved lampen varierer alt efter hvor tæt man sidder på lyslampen. Nogle oplever lidt hovedpine i starten, som typisk hurtigt fortager sig. Ved enkelte sygdomme skal man tale med sin læge inden lysterapi, og det er meget vigtigt at læse manualen/brugsanvisningen igennem inden man går i gang med lysbadene.

Depression og vinterdepression er ikke det samme. Ved depression ses søvnløshed, manglende appetit og manglende livslyst. Her er det normalt ikke mangel på lys der udløser tilstanden.

Fremover vil jeg ikke grue så meget for vinterens komme som tidligere. Nu har jeg min lyslampe og jeg er sikker på at det er den som har hjulpet mig. Alle de fire danske årstider er smukke på hver deres måde og det er jo også skønt at kunne nyde vinterens skønhed. Det er jo af stor vigtighed at man også sørger for at få alt det lys der nu engang er tilgængeligt i naturen i de mørke måneder. En lyslampe kan være en måde at gøre noget godt for sig selv på. At have en følelse af at man selv prøver at gøre noget ved situationen. Tager sagen lidt i ’egen hånd’ om man så må sige. Mange vælger at gå i terapi eller have samtaler med psykolog, når der er – eller opstår problemer med stor og god effekt og gavn. Men i et blad læste jeg at man simpelthen ikke kunne snakke sig til mere lys, og det var ligesom her jeg tog beslutningen om at anskaffe mig en lyslampe, som er blevet mit kære nye eje. Det kan varmt anbefales. Og held og lykke til dem som eventuelt måtte prøve!