Seks udvalgte kommuner skal i de kommende år forsøge sig med nogle nye akuttilbud for personer i psykisk krise. LAPs Refugiegruppe forsøger aktivt at påvirke udformningen af de nye tilbud. Derfor har de seks kommuner modtaget et udspil fra LAP med en række konkrete forslag. De seks forsøg med nye akuttilbud finansieres af statslige satspuljemidler.

PjeceDet er LAPs Refugiegruppe, som står bag henvendelsen til de seks kommuner. Gruppen har gennem et par år arbejdet med at udvikle et koncept for et ”refugium” - et sted for mennesker i psykisk krise eller som bare har behov for at slikke sårene og trække sig tilbage.

Refugiegruppen er selv ved at lægge sidste hånd på en model for, hvordan et brugerstyret refugium med krisefunktion kan se ud og finansieres. Og så var det ikke så vanskeligt for gruppen at give de seks kommuner nogle gode råd med på vejen.

Brochuren lægger vægt på især fire kernepunkter:

Frivillighed. Et tilbud skal baseres på frivillighed og respekt for den enkelte borgers egne ønsker.

Brugererfaring. Borgernes egne erfaringer skal præge de nye tilbud, og der skal være medarbejdere med brugererfaring.

Stedet. Både beliggenheden og stedets fysiske udformning spiller en stor rolle

Lær af frontløberne. Der er gode erfaringer at hente i ind- og udland, og de skal bruges aktivt.

Gruppens forslag er samlet i en lille brochure, som kan hentes på LAP’s hjemmeside, www.lap.dk. Det større udspil om et refugium med krisefunktion forventer gruppen at få klar hen mod sommeren.