LAp har udgivet spændende inspirationsmateriale om inklusion af personer med psykiske lidelser på arbejdsmarkedet. Anmeldelse ved Jonna Vithner, ergoterapeut, Leder af Nørremarken, Viborg Komnune.

For midler, bevilliget af arbejdsmarkedsstyrelsen har LAP udarbejdet et materiale bestående af en undersøgelsesrapport, en inspirations- og informationspjece og en hjemmeside. Materialets formål er at fremme muligheden for at inkludere personer med psykiske lidelser på arbejdsmarkedet. Undersøgelsen baserer sig på interviews med såvel medarbejdere med psykiske lidelser som med arbejdsgivere.

BilledeLAP har et spændene og relevant projekt, som materialet fint understøtter, nemlig at borgere med længerevarende psykiske lidelser, med deraf følgende funktionsnedsættelse skal betragtes som handicappede og dermed også have de ”Rettigheder for personer med handicap”, der fremgår af den FN konvention, som Danmark er i gang med at ratificere.

Interviewsvarene viser, at når opgaven er jobformidling, er det ikke relevant at tage udgangspunkt i den enkeltes diagnose, men netop i på hvilken måde de psykiske problemer helt konkret handicapper den enkelte. Herudfra kan man så finde frem til relevant støtte og tilpasning af arbejdspladsen. Det passer med erfaringen fra vores praksis på Nørremarken, at forudsætningen for et vellykket arbejdsforhold er, at vi går fra et diffust begreb om ”rummelighed” til sammen med den enkelte konkret at beskrive støtte og tilpasningsbehov.

Der er megen inspiration at hente i materialet om, hvad der skal til for at opnå vellykkede ansættelser af borgere med psykosociale handicaps. Jeg vil fremhæve nogle eksempler:

• at den enkelte medarbejder opnår viden om egen psykisk lidelse og om de vanskeligheder, det kan medføre på arbejdspladsen.
• åbenhed om, hvordan medarbejderens psykiske vanskeligheder udspiller sig på arbejdspladsen.
• kontinuerlig opfølgning.
• ekstern støtte til virksomheden.
• at medarbejderen har direkte adgang til en ledelsesmæssig ansvarlig.
• mulighed for coaching af medarbejderen uden for arbejdspladsen.
• mulighed for at medarbejderen kan deltage i netværk af ligestillede uden for arbejdspladsen.

Pjecen beskriver netop de gode eksempler og giver konkret information om eksempelvis tilskudsmuligheder. Den virker flot og indbydende i sit layout og vil for mig at se, som der er lagt op til, kunne benyttes meget bredt af jobkonsulenter, arbejdsgivere og medarbejderne selv.

I indledningen til rapporten skriver Karl Bach, at det er vigtig at respektere den enkeltes ret til selv at vælge vejen til at opnå aftalte mål. På Nørremarken er det vores erfaring at borgerne for at finde vejen - har brug for inspiration til at se muligheder supplerende til dem, de selv kan finde.

Rapporten og pjecen har i vores praksis vist sig at kunnet bruges, netop til at give inspiration til den enkeltes afklaring af dennes vej.