Hvad, hvorfor og hvordan?

Mange mennesker med psykiatrisk diagnose har prøvet indlæggelse på hospital og er efter udskrivning automatisk overgået til distriktspsykiatrisk behandling.

Det er ikke den eneste mulighed man har i den profylaktiske behandling af psykisk sygdom.

Jeg har igennem årtier haft privatpraktiserende psykiater, fordi jeg mener man får den bedste og mest individuelle behandling der.

Mange ved ikke at dette er en åben mulighed - og at den tilmed er gratis. En psykolog skal man stadig selv stadig betale, og dette er ofte kun en del af en behandling, især hvis man har en af de mere alvorlige og langvarige diagnoser. For at få sin helt egen private ”hoveddoktor” skal man blot henvende sig til sin egen læge og bede om en henvisning til en privatpraktiserende psykiater. Der kan dog være lang ventetid hos de særlig ”eftertragtede” psykiatere. Man kan altså selv vælge en psykiater i nærmiljøet (telefonbog eller Internet) eller man kan - hvis det ikke er akut - vente på en af de bedre. Her opstår så et problem, for hvem er egentlig bedre end en anden? Så i første omgang vil jeg foreslå, at man lader egen læge vælge én ud, som han har god erfaring med - Det kan tage op til to måneder at få en tid.

En del psykiatere har særlige specialer - nogle har ud over den medicinske del (receptudskrivning) også uddannelse i psyko- og samtaleterapi. Det kan man spørge om ved telefonisk henvendelse om en konsultation. Ofte er det en sekretær som sidder ved telefonen, men man kan bede om at få en telefonsamtale med psykiateren, inden man bestiller en tid.

Ud fra egne langvarige ophold på psykiatriske hospitaler vil jeg bedømme, at den bedste støtte, tryghed og individuelle behandling fås hos en privat praktiserende psykiater. Jeg har de sidste fem år anbefalet en del af mine medlemmer af Foreningen Rod-Nettet samt bekendte til praktiserende psykiater. Som en krølle på halen er det at have sin egen speciallæge en meget positiv ting, ligesom det f.eks. er at have en god tandlæge, netop fordi man dér bliver taget seriøst. Det er ikke min oplevelse ved hospitalsindlæggelser eller behandling på distriktspsykiatrien. Der er meget ofte problemer med nedtrapning eller skift af medicinpræparat både på hospital og i distriktspsykiatri. En privat psykiater kommer meget tættere ind på patienten og kan lettere ændre på medicin. Det store skisma er nemlig, at justering af medicin til en helt korrekt dosis er problematisk ved hospitalsindlæggelse. Her handler det mest om at få opnormeret medicinen, så patienten kommer ud af sin p.t. dårlige tilstand, mens det med at nedtrappe er et uafsluttet kapitel - så er man allerede udskrevet!

Så fra ”vugge til krukke” - brug denne gratis og gode mulighed, der trods alt findes inden for psykiatrien i dagens Danmark. Held og lykke til alle der ikke før har prøvet denne mulighed.