LAPs arbejdsgruppe for kollektive medlemmer har nu eksisteret i et år. Siden da har den holdt regelmæssige møder og søgt at udvikle en politik for, hvordan et godt værested, botilbud eller aktivitetscenter skal tage sig ud. Vi har brainstormet flittigt om emnet og en sammenhængende tekst er ved at tage form. Især spørgsmålet om, hvilken type personale, vi ønsker, og spørgsmål om brugerindfl ydelse har været drøftet indgående. Men også spørgsmålet om hvordan man får psykiatribrugere tilbage på arbejdsmarkedet bl.a. som medarbejdere med brugererfaring.

Disse temaer var også på dagsordenen da arbejdsgruppen afholdt sit andet træf for de kollektive medlemmer. Det første træf i oktober blev afholdt på Skiftesporet i Herning. Det var derfor helt naturligt, at vi afholdt det andet træf i Østdanmark. 5-6 april mødtes vi således på Regnbuehuset i Taastrup.

Regnbuehuset er et Fountainhouse. Og hvad sådan et er for et, fik vi en grundig introduktion til. Benny og Jens fra Regnbuehuset viste os rundt i lokalerne blandt andet den ret så velassorterede fi tnessafdeling. Bagefter fi k vi et foredrag både om Regnbuehuset og Fountainbevægelsens historie. I Fountainhouses er der stor brugerindfl ydelse, ja faktisk er selve ordet ”bruger” lidt af en fornærmelse i den sammenhæng. Folk, der kommer på Fountainhouses, er nemlig ikke brugere, men derimod medlemmer!

Founta inhousebevægelsens grundide er at sætte folk i aktivitet eller ligefrem arbejde som alternativ til den sengebundne passivitet, der eksisterede inden for psykiatrien i 1940erne, da det første Fountainhouse opstod i New York. Man oplevede nemlig, at folk opnåede recovery gennem det at arbejde. På denne måde fokuserer man også på det, som folk kan, frem for det folk ikke kan. Eller som Jens plejer at sige det: ”fordi der er noget galt med hovedet, behøver der jo ikke være noget galt med hænderne”.

Fountainhouses har nogle standarder, som de skal følge. Disse bliver revideret løbende. De fælles standarder betyder, at et medlem kan gå ind på et hvilket som helst Fountainhouse hvor som helst i verden, og føle sig nogenlunde hjemme i hvordan tingene foregår, selvom der selvfølgelig er lokale forskelle. Fountainhouses er ikke sekter, blev det indskærpet over for kritiske spørgere. De er hverken politiske eller religiøse. Det er ikke velset at snakke hverken om religion eller sygdomme på et Fountainhouse.

Jens og Benny er generelt begejstrede for deres hus. Og det gik faktisk igen hos mange af deltagerne, som havde gode ting at sige om deres væresteder. Weekenden bød således på mange eksempler på, hvad et godt værested, aktivitetscenter etc. er – ikke som tænkte visioner, men i praksis. Ganske inspirerende.

Om søndagen havde vi oplæg om uddannelsen til medarbejder med brugerbaggrund v. Jytte Rotbøl. Hans Jørgen Troelsen fra Skiftesporet i Herning holdt samtidig oplæg om Jobbanken i Herning, der havde til formål at få førtidspensionister tilbage på arbejdsmarkedet og indgik i tæt samarbejde med en række erhvervsvirksomheder i Herning. Jytte fortalte om MB-uddannelsen øst for Storebælt. På denne uddannelse optages folk med brugerbaggrund, som i forvejen har en socialeller sundhedsfaglig uddannelse. Dette fordi det er vigtigt, at folk har et fagsprog fælles med de kolleger, de kommer til at arbejde sammen med.

Jytte holdt et langt og godt oplæg, som blandt andet havde som pointe, at det gavner arbejdsmiljøet for alle ansatte på en arbejdsplads at få ansat en person med brugerbaggrund. MBeren vil nemlig være nødt til at sige fra, når presset bliver for stort og derved hjælpe andre ansatte til også at være opmærksom på deres grænser. Samtidig vil MBere typisk kunne forbedre de øvrige ansattes etik og indstilling til brugerne: Andre ansatte bliver mere opmærksomme på, hvordan de om- og tiltaler brugerne, når de selv har en kollega med brugererfaring i personalegruppen.

Træffet bød også på andre oplevelser. Lørdag aften var vi på restaurant med syngende servering og om søndagen blev der spillet Trivial Pursuit.

Der vil komme fl ere træf for vore kollektive medlemmer i fremtiden. Forhåbentligt med lidt fl ere deltagere end i Taastrup, en lidt strammere mødeledelse, men gerne med den samme hyggelige stemning og de samme gode diskussioner.