På trods af at det er tredje dagen på LAP’s landsmøde i Svendborg, møder et stort antal veloplagte landsmødedeltagere op til denne ene af i alt 4 minikonferencer. Temaet for minikonferencen er ”Værktøjer til at få det bedre – hvad er den rette hjælp”. Vi sidder i et stort mødelokale, lidt under gadeniveau. Når jeg kigger ud ad vinduet ser jeg mennesker gå forbi, enkelte med indkøbsposer, andre med en is, som skal nydes på denne lørdag, hvor solen indimellem bryder frem mellem tunge skyer.

Katrine Woel starter med at byde deltagerne og oplægsholderne Signe Seiersen, Ghita Bergstrøm og Olga Runcimann velkommen. Signe Seiersen går straks i gang med bl.a. at orientere om projekt Recovery som er startet i Ålborg, hvor man som deltager bliver uddannet til at bruge recovery tankegangen og arbejder efter ”Den personlige arbejdsbog”, som er et selvstudie, der giver dig indsigt i, hvordan du er, både når det går godt og mindre godt. Derudover giver det dig en selvindsigt i, hvordan du passer på dig selv og gør din hverdag mere positiv.

Ghita Bergstrøm fortæller, at hun tidligere har arbejdet på en telefon-rådgivning, og hun føler at hun har fået støtte fra medpatienterne. ”Vi ved hvad der virker, vi kan hjælpe hinanden og den erfaring vi sidder inde med, har en stor værdi”. Ghita opfordrer til, at man skal være en aktiv aktør med den viden og erfaring, som man selv sidder inde med, og som er rigtig vigtig for selv at få det bedre.

Hun siger også, at brugere har et værdifuldt fællesskab, og det er glædeligt, at der nu er akuttilbud, der ønsker medarbejdere med brugererfaring. Hun opfordrer til, at flere bliver gjort opmærksom på de lokale handicapråd, som findes i kommunerne og dialogfora i Regionerne, og som kan være gode fora til at få indflydelse og præge udviklingen.

Der bliver spurgt interesseret ind til de forskellige muligheder for at få indflydelse. En af deltagerne fortæller, at Ballerup kommune er meget lydhør over for medarbejder-/brugerråd, og at man rent faktisk har stor indflydelse. Kommunen vurderes til at være en af de førende kommuner inden for rehabilitering. Vi får et tip om, at Videnscenter For Socialpsykiatri har udgivet et rigtig godt hæfte om indflydelse og brugererfaringer.

Konklusionen er, at indflydelse ikke bare er noget man får, men man skal selv forsøge at sætte dagsordenen, være kritisk, være fremme i skoene. Kommer du med nye ideer, kan du skabe indflydelse. Vi skal tro på, at LAP er vigtig og skal tages alvorlig. Flere kunne nikke genkendende til, at selvværdet er en forudsætning for, at kunne stå frem og få indflydelse.

Olga Runcimann fortæller om Vendepunkt kurserne, som afholdes i København, men som skal udbredes til hele landet. På kurserne arbejder man netop med selvværdet, men også ønsker, drømme og ressourcer som vigtige fokuspunkter. Hvordan man får energi, skabt netværk, og hvordan man kommer tilbage til livet og får selvrespekten tilbage. En recovery proces kan også være at give sig selv lov til at have en dårlig dag, være grim og dum, processen er ens egen og forskellig fra person til person.

Der bliver også drøftet muligheder for at starte selvhjælpsgrupper, og flere har erfaringer med, at Frivilligcentrene er meget åbne over for at starte grupper op. ”Det er givende at være sammen med andre, uden at skulle forklare sig eller undskylde sig. Da jeg havde brug for det, var der nogle der hjalp mig. Der er altid folk, der har overskud.”

En deltager siger at ”Rummeligheden er en vigtig del, som vi er gode til at vise hinanden, raske kan også have en dårlig dag, vi har det bare værre”. En anden deltager vil gerne anbefale brochuren ”Råbet fra altanen” som er udgivet af PsykInfo i Århus.

Efter en velfortjent pause fortsætter deltagerne med at brainstorme over værktøjer til at få det bedre, og der bliver efterspurgt flere ideer til, hvordan man får opbygget selvværdet og ikke bare selvtilliden. Ordstyreren har travlt med at holde styr på de mange hænder, der gerne vil bidrage med de gode erfaringer, mens Katrine Woel skriver det ene gode input efter det andet på det store ark, der er hængt op. Arket bliver hurtigt helt fyldt ud med blå skrift og vidner om den store viden, der er blandt deltagerne.

Minikonferencen stopper efter 2 timers givtig erfaringsudveksling, fordi vi igen skal mødes i den store sal denne lørdag for at fortsætte med landsmødets dagsorden.

Værktøjer