I det psykiatriske behandlingssystem, som tager sig af tvangsindlagte psykisk sårbare, som samtidigt er kriminelle, iværksættes der åbenbart nu en ny procedure. Dette for at imødegå de mange, der fl ygter fra lukkede, psykiatriske afdelinger. Det nye tiltag er bl.a., at man låser patienterne inde på værelserne natten over. Og at patienter, som har fået en dom, der lyder på tvangsanbringelse, skal gå rundt iført elektroniske armlænker. Ganske uhørt, og en helt nedværdigende behandling af mennesker. Jeg kommer til at tænke på de mange tusinde mennesker i USA’s fængsler, der i lænker har udført tvangsarbejde for samfundet.

Hvad tænker man dog på i Danmark, med sådanne utilstedelige tiltag? Vi har rigeligt i forvejen af de mange tvangsfi kseringer, og nu kommer dette oveni. At der fl ygter for mange fra lukkede psykiatriske afdelinger, det er jo ikke patienternes skyld, men er gang på gang sjusk og sløseri fra de ansattes side. Anden forklaring kan der ikke være på problemets omfang, og nu skal dette gå ud over psykisk sårbare medborgere. Jeg er på nippet til at sige, at jeg skammer mig på menneskehedens vegne over at bo i Danmark.

En kommentar fra Retspsykiatrisk Arbejdsgruppe:

Af Bo Steen Jensen, Ulla asmussen og Steen Moestrup

Vi mener desværre, at en overfortolkning i pressen er årsag til mange af de misforståelser, som fremkommer i dette læserbrev. Ideen om elektroniske armlænker er fremkommet i en rapport om retspsykiatri, udarbejdet af et udvalg nedsat af Danske Regioner1. Det er vigtigt at fastslå, at der ikke er tale om elektroniske lænker i stil med de amerikanske systemer, som ofte er store metallænker. Forslaget omhandler et forsøgstilbud, der indeholder et elektronisk armbånd, diskret og moderne i udformningen. I stil med dem, der anvendes til demente, for at man hurtigt kan fi nde dem, hvis de bliver væk. Idéen er et tilbud til brugere/patienter, der befi nder sig i udslusningsfasen efter en længerevarende retspsykiatrisk foranstaltning. Tilbuddet og det er kun et tilbud, giver dem mulighed for at færdes ude i samfundet uden personligt følgeskab. Og det opfattes af mange retspsykiatriske patienter, som et rigtig godt og tiltrængt tilbud.

Dette tiltag forhindrer ikke, at man udebliver fra en udgang, men det betyder, at systemet kan følge ens færden, og opmuntrer derfor til at overholde de aftaler, som man har indgået for muligheden af øget frihed. Et vigtigt element i patienternes rehabilitering er, at den ambulante del af behandlingen kan foregå i patienternes nærmiljø. Hvorunder deres sociale kompetencer og evne til at klare sig på egen hånd afprøves. Det fremgår klart, at der skal være tale om et frivilligt tilbud og at frihedsrettighederne skal virke animerende i rehabiliterende og recovery orienterede forløb.

Det er kun på Sikringen i Nykøbing Sjælland, at man om natten låser patienterne inde på deres stuer samt en dag om ugen i nogle timer, hvor man afholder personalemøde. Disse regler er helt specifi kke og gælder ikke andre steder i psykiatrien. Men det er korrekt at der, da hysteriet i pressen og befolkningen var højest sidste år, var ønsker fremme om, at man da bare kunne låse disse retspsykiatriske patienter inde på deres værelser. Men der er altså ikke kommet mere ud af det.

Fra udvalgets rapport har vi plukket disse to citater:

Udvalget anbefaler, at det rehabiliterende sigte prioriteres højt i indretningen og tilrettelæggelsen af indsatsen overfor personer med retspsykiatriske særforanstaltninger i regioner og kommuner.

Udvalget anbefaler, at der udarbejdes et forslag til en 2-årig forsøgsordning vedr. elektronisk overvågning i enkelte regioner.

Udfærdiget i samarbejdet mellem Bo Steen Jensen, Ulla Asmussen og Steen Moestrup, Retspsykiatrisk Arbejdsgruppe.

Rapporten: Retspsykiatri. Kvalitet og sikkerhed findes på Danske Regioners hjemmeside: http://www.regioner.dk/Aktuelt/Nyheder/2011/ Marts/Mere+kvalitet+og+sikkerhed+i+retspsykiatrien.aspx