Brugernes BazarLørdag den 26.august 2006 blev Brugernes BaZar afholdt i Kongens Have i Odense. Desværre var der ikke så mange fremmødte LAP-medlemmer til dette arrangement i den fynske hovedstad og hvorfor så ikke det? Der kan uden tvivl nævnes flere årsager – men det er ikke så vigtigt nu, hvis jeg bare med denne artikel kan få flere af jer til at overveje at møde op næste år!

Hvad er Brugernes BaZar? Brugernes BaZar er udsatte mennesker og deres organisationers mulighed for at mødes og er arrangeret af Rådet for Socialt Udsatte. Det blev afholdt 1.gang i 2004 i København, 2.gang i Århus og 3.gang, som siges at være ”lykkens gang”, blev det så afholdt i Odense. Arrangementets arbejdsgruppe består af medlemmer fra henholdsvis Rådet for Socialt Udsatte, SAND (paraplyorganisationen for organisationer, der repræsenterer hjemløse og udsatte i alle amter), SVID (Sammenslutningen af Værestedsbrugere i Danmark) samt LAP.

Formålet med Brugernes BaZar er, at mennesker som fx narkomaner, prostituerede, hjemløse, sindslidende, grønlændere m.fl. kan fremkomme med aktuelle problemområder, som gennem erfaringsudveksling, dialog og diskussion vil blive tematiseret og sendt videre til Rådet for Socialt Udsatte og dermed også til Socialministeriet…..og så må vi krydse fingre for, at det vil blive brugt positivt i det videre arbejde indenfor udsatteområdet.

LAP’s repræsentation på Brugernes BaZar! Desværre var der ikke mange LAP-medlemmer, der meldte sig til at være med til at repræsentere LAP og dermed sindslidende på BaZaren trods skriftlig opfordring fra LAP – undertegnede var ingen undtagelse! Derfor havde vores konsulent Karl Bach taget kontakt til forskellige være- og bosteder for sindslidende på Fyn. Der var heldigvis nogle mennesker fra Annekset på Tornbjerggård i Odense, Aktivitetshuset i Svendborg/FAP Svendborg, Lilleskolen for Voksne i Odense, Stoppestedet i Odense samt Udsigten/MB-uddannelsen i Odense, som meget gerne ville være med til at gøre sindslidendes problematikker synlige på Bazaren. Efter tre idérige planlægningsmøder, hvor antallet af aktive steg for hvert møde, var det en enhed af hjælpsomme mennesker, som var klar til at ”slå et slag” for sindslidendes ve & vel lørdag den 26.august 2006.

LAP & ”de Fynske Med-deltagere” havde valgt at have tre fælles telte, hvor temaet var ”Veje til at komme sig”. Teltene var opdelt i info-telt, fortælle-telt og være-telt. Info-teltet, som lå yderst, var fyldt med informationsmateriale og repræsentanter fra de forskellige foreninger, bo-/væresteder, projekter m.m.. For LAP’s vedkommende var det godt, at vi denne dag havde vores lønnede medarbejdere med…..for ellers havde vores del af info-teltet nok været ”selvbetjening”.

I det andet ydertelt var der være-teltet, som var vældigt godt besøgt dagen igennem. Her var der mulighed for at sidde og nyde en kop kaffe i den bløde sofa eller ved de omkringstående caféborde. Ville man give et indslag via keyboard, guitar eller være kreativ via fælles malerier – ja, så var dette teltet. Jeg kan blot konstatere, at det var et ”hit”, som mange benyttede sig af. Men teltets ”værter”, som var Annekset fra Tornbjerggård og Lilleskolen for Voksne, sørgede også konstant for frisk kaffe, rene pensler, ny maling og musisk hygge!

I midten var så fortælle-teltet, hvor der dagen igennem blev fortalt personlige livs-/recoveryhistorier samt vist dvd’er fra MB-uddannelsen og Projekt Recovery-Orientering. Det var nogle spændende, men også forskellige beretninger, som lige præcis viste, at der er et utal af veje til at komme sig. Jeg vil gerne her udtrykke min beundring for alle de fortællere, der ville dele noget af deres personlige erfaring som sindslidende med os andre – ”jeg tager hatten af for jer”…..og efter mængden af publikum er/var jeg vist ikke den eneste! Desværre var der to planlagte livshistorier, der måtte udgå grundet musik fra BaZarens store scene – jeg håber, at I måske vil dele jeres historie med os andre på næste års BaZar og/eller dele den med os her i bladet!

Som samlingspunkt for de 3 telte, var der opstillet en søjle, hvor alle havde mulighed for at skrive, hvad der havde været netop deres vendepunkt eller hvad der hjælper/havde hjulpet i svære stunder. Og der kom rigtig mange gode budskaber, som undertegnede har lovet at sende ind til Socialministeriet på opfordring fra kontorchef Peter Juul. Desværre er det umuligt at gengive alle her, men der blev blandt andet skrevet følgende på vendepunkts-søjlen:

  • ”At opleve andres tro på én - forplante sig i en selv, så man selv bliver i stand til at gøre en forskel”
  • ”Ikke at få dét, som ”samfundet” vil tilbyde….. men at få dét, som ”samfundet” har – ET LIV!

EvaHvordan forløb dagen? Jeg vil ikke nævne programmet, da det kan ses på www.udsatte.dk . Men Formand for Rådet for Socialt Udsatte Preben Brandt, Socialminister Eva Kjer Hansen, Odenses Borgmester Jan Boye holdt sammen med repræsentanter fra SAND, SVID og LAP velkomsttalerne. Derefter var Eva Kjer Hansen rundt på pladsen i nogle timer – hun brugte en del tid i vores (sindslidendes) del af BaZaren; hun virkede interesseret, men et ordentligt regnskyl havde vist også indflydelse.

I løbet af dagen optrådte stand-up-komikeren Sebastian Dorset, grønlænderbandet ”The Eskimo All-Star Night Big Band” og som afslutning på dagen underholdt fynske Rock Nalle. Derudover var der også dialog og høring, hvor alle deltagere havde mulighed for at fremkomme med problematikker og forslag til forbedring af forholdene for BaZarens deltagere. Hele dagen blev man rundt på pladsen serviceret af studerende fra Den Sociale Højskole med kaffe, ostemadder, frokost, lagkage og spidstegt pattegris – alt sammen var gratis for deltagere. Det kan måske friste nogle til at deltage…..jeg fik da lokket min ”bedre halvdel” med, da han sjældent får lagkage derhjemme (stort smil). Her vil jeg også lige tilføje, at der var mulighed for at få transporten refunderet, så alle havde mulighed for at deltage uden økonomiske spekulationer.

Min opfordring til alle LAP-medlemmer er derfor, at har I mulighed for at komme til Brugernes BaZar næste år, så bør I gøre det! I får en god dag med god mad og underholdning og det allervigtigste, at der på BaZaren mulighed for at blive hørt samt få udviklet et samarbejde med de andre organisationer/foreninger på udsatteområdet…..

Jo flere vi er, jo stærkere står vi!

Marianne Stengaard
Medlem af LAP’s Landsledelse