I dagene 12. - 15. juni tog jeg afsted til det årlige Folkemøde på Bornholm. Jeg blev inviteret af LAP for at skrive lidt om mine oplevelser om dette tilløbsstykke. Det blev ikke kedeligt. En kombination af arbejde, møder, hygge og socialt samvær.

ANKOMSTEN:

Turen til Bornholm foregik med Greyhoundbus 888 med afgang fra Hovedbanegården. Derfra kørtes til Sverige via Ystad og omstigning på Bornholmerbåden, som nærmest flød på bølgen. Her var toldfrie godter – dog ikke til dumpingpriser, men jeg fik da lidt Elizabeth Arden med hjem.

Det var dog blevet nat, da jeg endelig nåede til Rønne, hvor jeg erfarede at sidste bus var kørt. Taxaer var ikke i sigte, men efter 10 minutters venten kom en mand over til mig på bænken, hvor jeg sad, og spurgte om jeg ville køre med ham – han havde misset et par kunder og ville derfor gerne køre mig. Turen tværs over Bornholm til Gudhjem, hvor mit domicil skulle være, gik ikke helt efter chaufførens plan. Han havde svært ved at orientere sig og talte ikke så godt dansk, men efter en halv time fandt vi endelig målet. Det blev en lidt dyr affære, men hvad skulle jeg ellers have gjort. Jeg blev godt indlogeret i et lejlighedskompleks sammen med Andrea, som tog pænt imod mig i den sene nattetime. De øvrige LAP´er boede andre steder i Gudhjem.

Første oplevelse af Folkemødet var dagen derpå, hvor jeg tog til Allinge sammen med to andre, som prajede et par ældre lokale mennesker i bil - så vi kom tids nok til at deltage i LAP’s arrangement om tvang i psykiatrien.

MØDE I CIRKUSTELTET/ TVANG I PSYKIATRIEN

I debatpanelet: Martin Lund, direktør for Region Hovedstadens Psykiatri, Maria Ventegodt Liisberg fra Institut for Menneskerettigheder, overlæge Grethe Thygesen, Karl Bach Jensen (LAP-konsulent), overlæge og formand for Dansk Psykiatrisk Selskab Thomas Middelboe, Karen Klint (S), formand for Dansk Psykologforening Eva Secher Mathiasen og Özlem Cekic (SF).

Målsætningen med at nedbringe tvang i psykiatrien er frem til 2020, at reducere denne med 50 %. Thomas Middelboe var forhåbningsfuld og troede på dette.

Alternativet – hvad var det? Eva Secher var bekymret over de 1,6 mia. i tilførsel til psykiatrien: ”Tror at det kan være realistisk – i så fald en kulturrevolution. Men hjælpen mod tvang skal i den grad højnes. Personalet skal dygtiggøres og pt. er udskrivningsfrekvensen alt for høj.”

Maria Ventegodt Liisberg: Reference til Handicapkonventionens forslag om tvangfrie behandlinger, som skal højnes. Ingen undskyldninger for pessimismen, men afskaf langtidsfikseringer (fra dage til uger) og find andre løsninger, mente hun.

Karl Bach Jensen: Reducer bæltefiksering med 50 %? men hvad med behandlingstvangen (behandlingsindikation - bruges ved ca. halvdelen af alle frihedsberøvelser). Forskellige behandlinger (igen egne erfaringer) akuttilbud – socialstyrelsen – valgmuligheder? Ja, flere spørgsmål end svar fra de øvrige i panelet. Jeg hørte dem i alle tilfælde ikke.

Grethe Thygesen udtalte, at der mangler respekt og åbenhed på psykiatriske afdelinger. Dette medfører desværre ofte tvang.

NOGLE KORTE UDTALELSER FRA DIV. PANELDELTAGERE:

Martin Lund: Tortur Komitéen under Europarådet kritiserer brug af bælter. Özlem: Udskrivelserne skal forhales, der skal psykologhjælp til, medicinforklaring, alternativ behandling. Terapipersonalet mangler viden.

Thomas Middelboe: Dilemmaer – gammeldags bæltefiksering. Omsorg, samtaler/ psykoterapi, forebyggelse af sygdom, styrke læge/ psykolog og socialrådgiver – tillidserklæring. Konfliktløsning. Der var mange spørgsmål fra tilskuerpladsen. Nogle fik gode svar.

FATTIGDOM – ARBEJDE TIL ALLE

Dagen efter var der møde i det røde telt i et debatpanel med fem debattører inkl. Erik Thomsen fra LAP. Ressourceforløb i stedet for førtidspension for mennesker under 40 år. Et stærkt aktiv for firmaer/arbejdsgivere. BC – chef for virksomhed – sagde, at alle unge som har lyst til at arbejde, burde ansættes med tilskud fra det offentlige. Så vil 50 % vedblive i jobbet. Finanskrisen har gjort, at man ikke kan skabe arbejdspladser. Erik Thomsen mente, at flexjob skal oprettes i stor stil. En IT uddannet nedgraderes til et job med rengøring grundet psykisk sårbarhed.

SIDSTE AFTEN PÅ BORNHOLM

Der blev tid til lidt socialt samvær aftenen før min hjemrejse. Vi var 7 LAP’er, der på opfordring fra Andrea skulle mødes og spise rester hos os i lejlighedskomplekset. Det var ret hyggeligt med flæskesteg (stegt af Andrea inden jeg ankom), pølser, kartofler og salat og Cola til. Det var en god afslutning.

På Folkemødet deltog masser af kendisser og andre mindre kendte i hobetal – hvilket Tom Jul Pedersen har skrevet om andet steds i bladet.

CITAT:
Signe under paneldebatten i cirkusteltet: ”Psykiatrien kan ikke rumme sig selv! Hvordan skal psykiatribrugere så rumme psykiatrien?