Det skal kunne betale sig at arbejde!
Er mantraet bag den seneste reform, der nok en gang forringer forholdene for mennesker, der ikke lever 100 % op til de krav, der stilles på arbejdsmarkedet. Mulighederne for at få tildelt førtidspension er stort set ophørt, de såkaldte ressourceforløb er meget svære at få tildelt og fungerer ofte ikke efter hensigten, og nu skaber det såkaldte kontanthjælpsloft ny fattigdom og presser folk ud af deres boliger, samtidig med at reglen om minimum at have 225 timers ustøttet lønarbejde om året, vil være svær for mange at leve op til. Hvor er de arbejdspladser, der indfrir ens ret til rimelig tilpasning – også når ens handicap skyldes en psykisk lidelse, hvor man fx har svingende energi og i perioder ikke magter at være social og ikke kan præstere optimalt? Allerede på forårets landsmøde tog vi i LAP fat på en diskussion om, hvad reformen vil betyde for en del af foreningens medlemmer og målgruppe og et åbent medlemsarrangement i LAP Købehavn/Frederiksberg den 2. oktober vil også tage fat i emnet.
Lige for tiden er vi som forening optaget af, at den megen opmærksomhed om utryghed og voldsepisoder på nogle af de større bosteder ikke fører til uheldige hovsaløsninger. Selvfølgelig skal man som beboer på et kommunalt eller regionalt drevet bosted kunne føle sig tryg og opleve, at man får den fornødne støtte i hverdagen. Fra LAP’s side har vi slået til lyd for, at de meget store forældede bosteder afvikles og erstattes af mere og bedre støtte til at klare sig i egen bolig og af mindre mere specialiserede botilbud, hvor man i højere grad kan bringe folk sammen, der har lyst til at være hinandens naboer. Beboere med omfattende problemer med misbrug af alkohol eller illegale stoffer bør tilbydes plads på bosteder, der kan give den nødvendige hjælp til at reducere skadevirkningerne af ens misbrug og støtte til at modtage misbrugsbehandling. Den nye ”tilbudsform”, som regeringen nu foreslår, hvor man vil tvinge borgere med psykiske lidelser, misbrug og udadreagerende adfærd til at opholde sig, er ikke vejen frem. Heldigvis er næsten alle bruger-/ pårørendeforeninger og faglige foreninger enige om at afvise forslaget og i skrivende stund har vi en forhåbning om, at der kan dannes et politisk flertal i Folketinget imod forslaget.
Igen i år har en del af LAP’s medlemmer benyttet sig af muligheden for at tage på sommerlejr/højskole og/eller ø-lejr. Vi mener, at begge former for lejr er kommet for at blive og vil også fremover forsøge at skaffe de fornødne midler til at kunne tilbyde både sommerlejr og ø-lejr. Også årets Brugerne Bazar i Odense blev afviklet med synlig LAP-deltagelse både på selve bazaren og ved den efterfølgende jubilæumsfest for Husforbi.
Den 1. oktober ses mange LAP-medlemmer til årets ”Psykiatritopmøde” der denne gang afholdes på Sct. Annæ Gymnasium i Kbh. og har vores levede erfaringer og peer-støtte (støtte fra/ mellem ligestillede) i fokus. Som det fremgår af programmet, er det landsdækkende Peernetværk, som LAP har lagt mange kræfter i at være med til at etablere, stærkt repræsenteret på topmødet. Peernetværket er kommet rigtig godt i gang med mange nye og yngre kræfter. Projektet finansieres af puljemidler frem til midten af 2018, og der arbejdes nu med at skaffe goodwill og midler til at fortsætte det gode og vigtige arbejde med at uddanne, skaffe jobs til og organisere peermedarbejdere rundt omkring i landet. En del af indsatsen handler også om at gøre noget ved den modstand og de barrierer, peertilgangen møder i psykiatrien og på diverse offentlige og private arbejdspladser. Her kan vi i LAP være med til at åbne døre og fremhæve de mange kvaliteter og fordele peermedarbejdere kan tilføre arbejdet i psykiatrien, på bosteder, jobcentre og private arbejdspladser m.m.