Lasse bor i sit eget hus i Rønne på Bornholm, og klarer sig fint med hjælp fra venner og mener, at det privatfinancerede værested, Blæksprutten har reddet hans liv.

Angst for, at køre i bus

Der var en gang, hvor han ikke turde køre i bus. Han fik Cicordinol depot, der gav ham bivirkninger med så megen uro i kroppen, at han var nød til at stå op under transporten. Han kunne ikke lide at folk kiggede på ham. Desuden var han angst for at køre rundt på øen i egen bil. Blæksprutten er et værested, der årligt har en berøringsflade med cirka 250 brugere fra hele Bornholm.

”Jeg får meget lidt medicin i dag. Vi har en fælles sparekasse,” siger Lasse, og peger på anordningen som alle brugerne kan bidrage til. Den står midt på det lange bord i Blækspruttens hyggelige lokaler. ”På et år har vi opsparet 30.000 kr. De penge skal blandt andet gå til reparationer af vores biler. Vi har også private sponsorer, blandt andet Lions Club, der har givet os 40.000 kr. Dem der har kørekort, kan låne Blækspruttens biler. Hvis jeg skal have flyttet noget koster det 50 kr. Andre gange, skal jeg blot bruge en chauffør til at køre en lille tur. Så koster det kun tyve kroner. Det er vores egne biler, og det er næsten altid muligt at lave en kørselsaftale.”

Glimt i øjet

”Hvis det er, kan jeg sagtens tage bussen. Jeg får ikke paranoia mere. Jeg færdes frit overalt.” Da jeg senere mødte Lasse på Rønne Centralbibliotek, havde han cyklet dertil. Han er glad for at han har fået sin førlighed tilbage. ”Nu kan jeg være med til at yde noget, både hjælp til opvasken, og jeg hjælper til i vores lækre kolonihavehus, der er en slags bjælkehytte, som vi selv har bygget. Jeg tror at for megen medicin kan være med til at fremprovokere tingene, så man bliver mere mærkelig. Nu er jeg sluppet ud ad fælden.

Jeg har gode venner. Jeg kan få et sundt og nærende måltid for tyve kroner. Værestedet er helt basalt for at give mit liv indhold og mening.” Slutter Lasse med et glimt i øjet.