Titel: Rask af Mad, Kan du tåle det du spiser?
Forfatter: Marianne Jäger og Carmen Villefrance. Forlag: Hovedland

Det handler om mad og allergier, som bliver registret som psykiske sygdomme eller psykiske ubalancer. Begge forfattere har eller har haft børn der på grund af fødemiddelallergier blev registret som psykisk syge. Dette fik begge til at vælge at tage en uddannelse som ernæringsterapeuter (DET). Og med denne baggrund er bogen, som faktisk indeholder en del henvisninger til videnskabelige beviser skrevet.

Speciallæge Henrik Isager har skrevet forordet til bogen og Henrik er nok en af de læger, som ser mere holistisk på mennesket end læger er flest.

Der burde ikke herske nogen tvivl omkring, at kosten er en væsentlig faktor for os mennesker, men det er klart at visse dele af samfundet har interesse i, at folk har brug for medicin. Frem for at lave kostændringer.

Bogen er et godt bidrag til, hvordan man kan undersøge og afklare en psykisk uafbalanceret evt. kostallergier og siden sætte ind over for dem i praksis. Både teorierne og den praktiske diæt omkring gluten, mælke- og sukkerallergi er belyst i bogen. Der findes således et stort inspirativt afsnit med opskrifter.

Mange af de praktiske problemer er belyst, men det mere end antydedes i bogen, at man bør have hjælp og støtte fra en ernæringsterapeut, især fordi de prøver der skal tages er billigere hos disse og de ikke endnu kan tages i det etablerede system. Det er også ganske indlysende, at det kræver en vis ekspertise, at afklare hvilke prøver der er relevante.

Samtidig er det at ændre sin kost ikke noget man bare gør, lægerne er begyndt at få øjnene op for problematikkerne, men de kender slet ikke til de praktiske løsninger og de tempi, som en kostændring skal foretages i, for at man oplever den ønskede forbedring af det psykiske såvel som fysiske helbred.

En langsom udtrapning af fødemidler fulgt op af en korrekt erstatning af disse, samtidig med en passende nedtrapning af medicin er en forudsætning for et godt resultat. Og desuden er vi mennesker jo forskellige og vores forskelligheder i forhold til kosten kan være meget afgørende for hvorledes en kostændring bedst foretages.

Det bør her også nævnes, at mange diætister eller allergilæger slet ikke er opmærksomme på de psykiske symptomer. Ernæringsterapeuter er faktisk i højere grad uddannet i at forstå sammenhæng mellem kost og symptomer.