I LAP modtager vi jævnligt breve eller e-mail fra vores medlemmer med spørgsmål om de problemer, som vi møder i hverdagen i kontakt med det kommunale og/eller det psykiatriske system. Vi prøver naturligvis, at give så fyldestgørende svar til den enkelte som muligt – enten fra Landsledelsen, vores udviklingskonsulent, juridiske konsulent eller sekretariatet. Ind imellem er der henvendelser, hvor vi synes, at svarene også kunne være til glæde for en bredere kreds. Disse spørgsmål og svar bringer vi anonymt i Medlemsbladet – eventuelt i en forkortet udgave.



Hvad sker der med ens lejlighed, hvis man kommer i fængsel? Jeg modtager førtidspension og huslejen bliver trukket automatisk hver måned sammen med de andre faste udgifter. Hvad med retspsykiatrisk afdeling? Er det det samme der? Kan man risikere at miste sin lejebolig i almennyttigt boligbyggeri i ovenstående tilfælde??

Med venlig hilsen
H


Svaret fra LAP:

Kære H.

Normalt kan man opretholde sin førtidspension ved et kortvarigt fængselsophold – op til omkring et halvt år – og dermed også muligheden for at betale sin husleje. Det kan man naturligvis også, hvis man f.eks. selv har andre indtægter eller formue, der kan dække. Med en betalingsservice i banken sker betalingen automatisk, så længe der er penge på kontoen.

Ved en behandlingsdom er der ikke tale om fængselsophold, men om behandling. Behandlingen vil i praksis sjældnere betyde indlæggelse i længere tid, men ofte forskellige former for ambulant behandling, kortvarige indlæggelser el. Her beholder man normalt sin pension og muligheden for at opretholde boligen, som man typisk stadig vil bruge ind imellem behandlingsforløbene.

Ved længerevarende fængselsophold eller behandling på hospital eller institution - f.eks. ved en egentlig anbringelsesdom - kan der opstå problemer med at opfylde sin bopælspligt og dermed retten til at beholde sin bolig. Her vil kommunerne dog som regel ikke være så hurtige, idet de så ofte blot står med problemet med at finde en ny bolig til den pågældende efterfølgende.

Skulle man komme til at stå i den situation, er det vigtigt, at kontakte kommunen – evt. hospitalets socialrådgiver - så tidligt som muligt, så man kan få en aftale om, hvordan problemet skal gribes an.

Med venlig hilsen
Erik Olsen
Juridisk konsulent for LAP