LAP har til stadighed en masse aktiviteter og sender invitationer ud til medlemmerne. Da LAP sendte materiale om et forestående kursus om at være bisidder, blev interessen vakt hos nogle af os, og vi var 3, der tog af sted til Middelfart, hvor kurset blev afholdt i slutningen af november på Quality Park Hotel.  Christina fra 2.sal og Rikke fra 3. sal er enige om, at det var vild luksus ud over alle grænser – og en fornøjelse hele vejen. Kurset var lærerigt og inspirerende, og det gav en bredere viden om tvang og bisiddere –  om at vi kan gøre en forskel – og så det med, hvordan man skal forholde sig i forskellige situationer – for ikke at tale om, hvor godt det føltes at blive accepteret, som den man er – og det, at der blev taget hensyn til den enkeltes egne grænser.

Der er forskel på at være rådgiver og være bisidder - og vi fik på kurset et grundigt indtryk af begge funktioner gennem professionelt, fagligt foredrag og oplæg til gruppearbejde. Kursusledere var Karl Bach Jensen, udviklingskonsulent i LAP, Erik Olsen, juridisk konsulent for LAP, Verner Christiansen, formand for Bisiddernet og Paul Bjergager Nielsen, som er i LAP´s landsledelse.

Vi havde på forhånd set, at det var et hårdt koncentreret program, men mente dog, at der ville blive dase-tid nok – og jo, der var pauser nok. Vi fandt hurtigt ud af, at der også var GRATIS soft-ice-maskine med mange forskellige toppings, og der var hele tiden et stort udvalg af frisk frugt samt kaffe og te – og kage om eftermiddagen – ja forplejningen var en oplevelse for sig – engelsk og dansk morgenbuffet – mega stor salatbuffet, kartofler i flere varianter, fjerkræ og fisk samt 3-4 stege til middag og det helt store sildebord, lune retter og stort ostebord til aftensmad – og fredag aften var der uventet meget velassorteret julefrokost. Og - for lige at nævne lidt mere luksus – værelserne var specielle – alkove-lignende seng i rokoko stil , gobelinagtige gardiner – forgyldte fliser på væggene og enestående guld-malerier – bløde tæpper på værelser og gange.  Vi havde selvfølgelig eneværelser, men der var ikke megen tid til at nyde og slappe af på værelserne, for ”fritiden” blev mest brugt til socialt samvær = hyggesnak.

Men det var trods alt også emnet, der interesserede – det var et inspirerende og alsidigt program, som gav et godt indblik i, hvad det vil sige at være bisidder. Juraen bag blev gennemgået af Erik Olsen, og selve proceduren blev gennemgået af Karl Bach, som selv har været bisidder flere gange.  Foredrag – undervisning – gruppearbejde, sketcher og diverse legemsøvelser midt på gulvet – afbrudt af de føromtalte pauser.  For Gunver var det et herligt gensyn med de andre LAP´per, som hun lærte at kende på landsmødet i maj og sommerlejren i sommers – Christina og Rikke fandt nye venner.

Kurset startede kl. 9 torsdag på hotellet i Middelfart, så vi skulle meget tidligt hjemmefra – og kurset var planlagt at slutte lørdag kl. 16.30.  På grund af det intensive stof og mange forskellige aspekter, der blev fremlagt, havde kursus-lederne en formodning om, at de fleste ville tage hjem efter frokost lørdag, men da klokken blev 16, var de fleste af os der stadig – og vi glæder os til det videre arbejde.

På LAP’s hjemmeside står der følgende omkring det at være bisidder, skrevet af jurist Erik Olsen:

 

Det er ikke altid lige sjovt, at sidde alene over for en offentlig instans og skulle tale sin sag. Det bliver – selv om den på den anden side af bordet måske er venlig og imødekommende – altid lidt af en belastning.

Huskede man nu at få det hele med? – blev det mon forstået rigtigt? - og forstod, eller huskede man selv det, der blev sagt?

I mange tilfælde er det derfor en rigtigt god idé, at tage en bisidder med. Ud over, at man som regel vil føle sig mere tryg, så er man to til at huske og forstå, hvad der skete under forløbet. Brugen af bisidder kan derfor i de fl este tilfælde også være en fordel for den pågældende offentligt ansatte.

Det er her vigtigt at være opmærksom på, at man i de fleste tilfælde har en ret til at medtage en bisidder, hvis man ønsker det. Det følger af forvaltningslovens § 8, at man på ethvert tidspunkt i en sag kan lade sig bistå af andre - f.eks. ved at medtage en bisidder.

Selv om man som altovervejende hovedregel har ret til en bisidder, kan myndigheden undtagelsesvis afvise dette, hvis adgangen til at benytte bisidder efter myndighedens opfattelse må vige for væsentlige hensyn til offentlige eller private interesser, som det hedder. Det kan f.eks. være hensynet til andre parter i sagen, der gør det nødvendigt, at kun parterne selv deltager i et møde.

En anden situation kan være, hvis den ønskede bisidder opfattes som ganske uegnet til at varetage partens interesser eller måske direkte vil kunne skade parten. Eksempelvis kan der være tale om modstridende økonomiske interesser, der gør det uhensigtsmæssigt at benytte en bestemt person. I sådanne tilfælde kan der være behov for at finde en anden bisidder.

Afvisning af en bisidder kræver imidlertid en helt klar og konkret saglig begrundelse fra myndighedens side.

Er du i tvivl om dine rettigheder, er du naturligvis altid velkommen til at henvende dig til LAP´s juridiske rådgivning.