I LAP modtager vi jævnligt breve eller e-mail fra vores medlemmer med spørgsmål om de problemer, som vi møder i hverdagen i kontakt med det kommunale og/eller det psykiatriske system.
Vi prøver naturligvis, at give så fyldestgørende svar til den enkelte som muligt – enten fra Landsledelsen, vores udviklingskonsulent, juridiske konsulent eller sekretariatet. Ind imellem er der henvendelser, hvor vi synes, at svarene også kunne være til glæde for en bredere kreds. Disse spørgsmål og svar bringer vi anonymt i Medlemsbladet – eventuelt i en forkortet udgave.
I arbejde igen
Hej
Jeg står i en situation, hvor jeg er klar til at komme ud i virkeligheden igen. Jeg går dagligt i psykiatrisk dagfunktion i Slagelse.
Jeg har været sygemeldt i 1 år. På det år har jeg været i kontakt med jobcentret 3 gange. For det første tænker jeg, at det ikke er lovligt fra deres side, har jeg ret ?
Da min kontaktperson, sagsbehandleren på afdelingen og jeg selv var klar til at få et møde med min sagsbehandler fra jobcentret, gik der omkring 2 måneder. Med til mødet med hende havde jeg min kontaktperson og sagsbehandleren fra afdelingen. Sagsbehandleren fra jobcentret fortalte, at den eneste mulighed, jeg havde, var, at de kunne søge på, om jeg kunne få revalidering. Hvis ikke jeg kunne det, så havde de ingen muligheder for at hjælpe mig.
Jeg er meget forvirret og frustreret. Sagsbehandleren fra afdelingen er ligeledes forvirret, da hun mener, det står i loven, at man kan komme 3 mdr. i praktik for at se, om man evt. er klar til at komme ud og arbejde på fuld tid.
Jeg er meget forvirret, fordi samtidig snakker sagsbehandleren fra afdelingen om, om jeg er medlem af a-kassen, fordi så var det måske en mulighed at rask-melde mig. Jeg vil bare høre, om det er noget, I kender noget til.
P
LAP’s svar:
Kære P,
Du har henvendt dig til LAP om din situation, hvor du har været sygemeldt i næsten et år og er i psykiatrisk dagfunktion.
Når du har været sygemeldt 1 år, skal kommunen tage stilling til, om du kan få forlænget dagpengene. Der er her en række forlængelsesmuligheder. Kan dette ikke ske, skal du raskmeldes, og du vil så normalt kunne få dagpenge fra din a-kasse, hvis du er til rådighed for arbejdsmarkedet. Den anden mulighed er, at du skal i en revalideringsordning, og du vil så i den periode kunne få revalideringsydelse. Den sidste mulighed er kontanthjælp.
Som du beskriver det, virker det ikke som om, at kommunen har fulgt reglerne om opfølgning i sygedagpengesager. Der skal ske en ganske tæt opfølgning, med hyppige kontakter og samtaler. Der skal også udarbejdes en handleplan i samarbejde med dig. Hvis det ikke er sket, skal du presse på, for at det sker hurtigst muligt. En af mulighederne er her, at der indledningsvis forsøges med en praktik til afklaring af, hvad vej man skal.
I første omgang skal du altså have afklaret, om du skal raskmeldes eller have sygedagpengene forlænget. Dernæst en handleplan for et evt. revalideringsforløb. Jeg vil anbefale, at du hurtigst muligt får en ny samtale med dit jobcenter om dette.
Du er naturligvis meget velkommen til at skrive igen, hvis du har yderligere spørgsmål.
Med venlig hilsen
Erik Olsen, juridisk konsulent for LAP