Seksualiteten er et basalt behov hos os mennesker og handler ikke kun om sex og orgasme.
“Nej, det er simpelthen for pinligt at tale om...”
Den reaktion møder jeg ofte i min funktion som seksualvejleder på socialpsykiatriske botilbud. Det illustrerer tydeligt, hvor tabubelagt seksualitet er. Vi taler ikke om onani og sex, når det handler om vores eget privatliv. På trods af at porno og nøgne kroppe springer os i hovedet fra diverse reklamer, tv-shows (f.eks. Medina i Danmarksindsamlingen i DR1 forleden) og biograffilm (f.eks. Klovn – the movie), så er sex stadig et tabubelagt emne, fordi det er så privat og intimt. Masser af undersøgelser viser dog, at seksualiteten er en essentiel del af det at være menneske. Og i forhold til psykiatrien er det faktisk lovpligtigt for medarbejderne at forholde sig til og vejlede omkring seksualiteten hos de mennesker, der beder om deres støtte.
Et basalt behov
Seksualiteten er en basal del af det at være et menneske, og hvis medarbejderne og psykiatribrugeren glemmer den, risikerer vi at gå vi glip af en masse energi, liv og glæde. Når seksualiteten fungerer dårligt, så fylder det tit meget for os – også selvom vi ikke siger det højt. Hvis vi ikke tager vores seksualitet alvorligt, så dukker den måske op som “våde drømme” om natten eller i form af indre frustrationer, aggressioner eller kropslige spændinger, og man bruger ofte megen energi på at tænke på det eller undertrykke det.
Manglende erfaringer
Problemer med seksualiteten for psykisk sårbare bunder ofte i, at den psykiske lidelse er brudt ud på et tidspunkt i teenageårene, hvor andre gør sig erfaringer med kys, flirt, kærester og nærhed med andre mennesker. De erfaringer mangler mange voksne psykisk sårbare. Jeg har i mit arbejde som seksualvejleder mødt adskillige mænd i 30’erne, som aldrig har været seksuelt sammen med en kvinde eller mand, og som måske heller aldrig har prøvet at kysse. Nogle tør slet ikke nærme sig en potentiel partner af ren og skær usikkerhed og uvidenhed. De synes, det er pinligt, at være “jomfru” i den alder og tør ikke fortælle den anden, at de har brug for at blive hjulpet lidt på vej.
Andet end sex og orgasme
Seksualiteten er ikke blot et spørgsmål om kønsorganer, sex og orgasme. Seksualitet er lige så meget længslen efter og behovet for nærvær, intimitet og varme mellem mennesker. Derfor er det ligeså vigtigt at få kontakt til andre mennesker - og ikke nødvendigvis begrænse éns netværk til de personer, der tilfældigvis bor samme sted som én selv. F.eks. kan man aftale at mødes med andre fra botilbud i omegnen på diskoteker, på caféer og i biografer. Hvis man har behov for støtte fra en medarbejder, kan man jo invitere sin samarbejdspartner eller nærmeste medarbejder med...
Drømmen om en kæreste
Et andet emne, som fylder meget for mange mennesker, er ønsket om at få en kæreste. Det er én af livets helt store udfordringer; at finde den eneste ene. Hvor og hvordan finder man hende eller ham? Vi er mange, der kan være usikre over for en ny kæreste, og som kan være bange for, om vi er gode nok til at få en kæreste – uanset om vi er psykisk sårbare eller ej. Måske er lykken ikke, at man som kærester er sammen hver dag eller bor sammen. For mange mennesker fungerer det meget bedre at bo hver for sig og måske kun ses én gang om ugen. Det handler om at finde ud af, hvor éns grænser går, og hvad begge har det bedst med.
Tanker er toldfrie
Mange med en psykisk sårbarhed har lettere adgang til det ubevidste. Er man fx psykotisk, mangler man det filter som gør, at andre ikke reagerer på alle seksuelle impulser og fantasier. Derfor kommer man nogle gange i tvivl om, hvad der er virkelighed, og hvad der er fantasi. Da fantasierne kan være meget voldsomme, følger ofte skyld- og skamfølelse i hælene på dem. Her er det vigtigt at understrege, at det er først, hvis man udlever de fantasier, som kan skade andre eller én selv, at man gør noget, der er krænkende og/eller ulovligt.
Medarbejdernes forpligtelser
Min oplevelse er heldigvis, at medarbejderne gradvist bliver mere og mere opmærksomme på, at seksualiteten er en vigtig del af det daglige arbejde med mennesker. Det er dog tit en overraskelse for ansatte i psykiatrien, at de faktisk ifølge Serviceloven har pligt til at støtte og vejlede omkring seksuelle problematikker.
Charlotte Englund er oprindelig uddannet ergoterapeut og har arbejdet i socialpsykiatrien siden 1993. I 2006 blev hun uddannet til seksualvejleder og har siden været fast tilknyttet seksualvejleder for mennesker med psykiske lidelser. I dag underviser hun desuden på Seksualvejlederuddannelsen. Juni 2011 bliver hun uddannet til Klinisk Sexologisk Counsellor, udbudt af Dansk Forening for Klinisk Sexologi (DACS).
Charlotte Englund
Tlf.: 2259 5859
charlotte.englund@gmail.com
www.charlotteenglund.dk