Som LAP´s udsendte var jeg i starten af året til konferencen ”Aktiv Aldring og solidaritet mellem generationer 2012”, og nu følger denne beretning. Ikke om hvor godt det er for de velbjærgede ældre og andre taler, som der ellers altid er til overflod på slige konferencer; men min personlige oplevelse af konferencen.

TO TING VAR SLÅENDE:

I en kommune med 50.000 indbyggere er der ca. 2.300 som har kræft, 2.000 med depressioner, og hvis vi lægger de andre psykiske sygdomme til, er der flere med psykiske sygdomme end andre sygdomme i en almindelig kommune. Men alligevel er det sådan, at hvis Kræftens Bekæmpelse siger ”hop” til politikerne, hopper de, og først bagefter spørger de: hvor højt? Når vi i psykiatribrugerorganisationer siger noget, sker der ikke en pind, selvom det gentagne gange er bevist, at den behandling, vi tilbydes, er skadelig for os!

OG SÅ KOMMER VI TIL DET ANDET:


På 100 år er gennemsnitslevealderen steget med 28 år. 15 år er det antal år, vi psykisk syge lever kortere end den raske del af befolkningen. En forbedret sundhedstilstand er gået helt uden om psykisk syge, uden at politikerne vil gøre noget, som f.eks. at bedre behandlingsmulighederne og øge økonomien til psykiatrien.

SÅ FØLGER LIDT FRA DE SAMTALER, JEG HAVDE MED DELTAGERNE PÅ KONFERENCEN:


Kirsten Feld, forkvinde for Ældrerådet i Roskilde sagde, at med den stigende tilgang til internet, bør Ældrerådet være mere opmærksom på de svage ældre, som ikke har adgang til internet og tage bedre hånd om deres problemer, som ofte er ensomhed og manglende social kontakt. LAP kunne ikke have udtrykt det bedre.

Claus Larsen-Jensen, direktør i FIC, udtalte at det nu en gang er frustrerende, at der ikke fra hverken Socialog Sundhedsministeriet bliver meldt ud om, hvilken beløbsramme der var afsat til Frivillighedsåret, således at de organisationer, der skal arbejde med tingene ude i virkeligheden vidste, hvad de havde at gøre godt med og forholde sig til. Kunne Socialministeriet ikke afsætte en fast årlig ramme til Frivillighedsårene, som jo afholdes hvert år, således at man kunne komme i gang fra årets begyndelse? LAP kan kun tilslutte sig disse bemærkninger.

OG SÅ TIL NOGET MÆRKELIGT:

Bjarne Dambro, næstformand i Kerteminde Ældreråd sagde efter en længere samtale med mig: ”du er da ikke psykisk syg!” Javel! - Desværre er hans udtalelse nok den almindelige danskers holdning: Hvis man ikke opfører sig fuldstændig ”sindssygt” - så er man ikke psykisk syg. Specielt hvis man tillige har en viden om samfundsforhold og kan snakke ordentligt med andre, uden at være i sine følelsers vold. Men har vi i LAP måske selv bidraget til den holdning? Har vi ikke haft og har helt oppe i Forretningsudvalget folk, der ikke kan styre sig og derfor skader vores fælles sag: - At forbedre forholdene for os psykisk syge.