En gang om året bliver ”sindet” markeret ikke blot i Danmark, men over hele verden, det hedder ”World mental health day”, på dansk kalder vi det for sindets dag. Det er altid den 10. oktober, det sker med forskellige arrangementer, der sætter fokus på sindet eller rettere de problemer for ikke at sige sygdomme, det kan give os.
Sidste år, havde man et arrangement på rådhuset i Odense. Hoved-foredragsholderen var Johan Olsen, han er mere kendt som forsangeren i rockbandet Magtens Korridorer. Han holdt et foredrag, der bar tydeligt præg af, at han tilmed er forsker på Københavns Universitet. Det var til tider meget intellektuelt. Man skulle være meget bogligt begavet for at forstå det 100%. De mest morsomme dele forstod dog alle de 200 mennesker, der var mødt op. Han fortalte bl.a., at vi mennesker er sociale væsener, der spejler os i hinanden. Vi skal have andre at tale med. Johan prøvede en gang, bevidst nogle dage, at være på en lille øde ø for at eksperimentere med sig selv. Til sidst var det lige før, at han hørte og så noget, der ikke var der, netop fordi han så desperat ønskede at tale med et andet menneske. Historien om Robinson Crusoe, der lever fint på en øde ø, kan derfor ikke lade sig gøre i den virkelige verden.
Johan Olsen kom endvidere ind på, at vi mennesker jo ikke kan vide, hvor meget vi ved om verden, den virkelighed vi er i. Han brugte som billede, at man er inde i en hule, hvor man kun ser på bagvæggen: på den kan man se nogle skygger af det, der foregår udenfor, altså et ret diffust billede. Der vil man jo tro det er hele verden, da man ikke har set andet. Han sammenlignede det også med et vindue, hvor man igen kun kan se det, der foregår uden for vinduet, ergo er det det billede, man har af verden. Man kan ikke forestille sig andet, da man ikke har set det, Man tror, at det er hele ”verden” (hvad det jo ikke er). Man kan med andre ord kun forestille sig noget, man kender. Hvis man aldrig har leget i en sandkasse, kan man heller ikke forestille sig, det er sjovt.
Sindssygdom har Johan haft tæt inde på kroppen, da hans engelske svigermor troede og så ting, der aldrig var sket. Fx mente hun tilbage i 60erne, at The Beatles kom og besøgte hende, mens hun var indlagt på hospitalet. Der kom dog kun 3 af dem, da John Lennon skulle noget andet den dag.
I det meget filosofiske og psykologiske foredrag, kom han ind på den måde, vi opfører os over for hinanden. Det er netop forskelligt fra land til land. Fx går vi danskere og laver sjov med hinanden, samt kan sige noget som er dobbelttydigt. Johan fortalte at han var på besøg i USA. hvor han kom til at gå og fornærme folk, uden at han vidste det, da de netop havde andre sociale spilleregler, end vi har her i Danmark. Han konkluderede ganske rigtigt, at vi kan opleve tingene forskelligt. Nogle kan se og høre ting, vi andre ikke kan, deres oplevelse af verden er ikke forkert, de oplever det lige så sikkert og rigtigt, som vi gør af, at det ikke sker. Men det giver dem nogle problemer, når de ikke opfatter basale ting, som vi andre gør. Foredraget kan høres, hvis man går ind på LAP radio, der findes på vores hjemmeside.