Vi mener, at LAP’s sommerlejr skal være den form for lejr, der er blevet efterspurgt i evalueringen de sidste 3 år. Vi har nu bevæget os væk fra den første tanke om at lave lejr med vores medlemmer som vigtige medspillere på lejren. Opmærksomme læsere vil kunne se under referatet at LAP’s sommerlejrgruppe har ændret navnet fra sommerlejr til sommerhøjskole. Vi har som brugerbevægelse selv udviklet sommerlejren, der på mange måder var unik, da vi alle havde ejerskab til emner og politik, der skulle arbejdes med. Ejerskab, medbestemmelse, udfordring, medansvar har været nøgleord i vores lejre. Vi har arbejdet med TEMA som refugiet, boligformer, empowerment, humor og helbred, sex og psyke. Hvert år, de første 6 år, har der også været en temadag, hvor medlemmerne har arbejdet med LAP og ønsker for LAP’s politik. Her har vi inviteret medlemmer fra landsledelsen til at være sammen med os og tale om ideer og holdninger, samt hvad vi ønskede, LAP skulle have fokus på.
Tiltag som deltagerne selv stod for, var bålhygge ved Frands/Mårten, sang og guitarspil, Frands’ sejlbåd, som blev gentaget på 4 af lejrene. Vi har haft grillaftener når vejret var til det, morgenmotion og morgensang. Svedehytte med Karsten, som blev en meget stor succes, selv om det var meget fremmed og grænseoverskridende for mange, folk blev så glade for svedehytten, at vi gentog det 3 år i træk. Morgenmøde hvor deltagerne kunne komme med ideer til dagen, samt hvis der var nogle problematikker, der skulle tages op. Gå- og cykelture ud i naturen, nogle gange i store grupper, andre gange i mindre grupper.
Vi har også haft gæster ude fra, bl.a. har vi haft en shaman, som tog os med på drømmerejse. På Livø havde vi gøgleren Gugge til at lave en workshop, som kørte over flere dage. Vi har haft folk til at give massage; vi fandt hurtigt ud af, at vi blandt vores egne medlemmer havde nogle meget dygtige massører. De gik ind og overtog jobbet som massør på sommerlejrene. I 2009 havde vi med stor succes en workshop med De Splittergale, som også kom med i Juelsminde Folkeblad. I evalueringen 2012 blev De Fem Rytmer efterspurgt til at være gæsteundervisere; de kommer fra den alternative verden, som vi også synes at LAP medlemmerne, skal have mere kendskab til. Vi har på de første 4 sommerlejre selv stået for mad og indkøb. Fra første sommerlejr 2004 var hensigten at holde sommerlejr på de forskellige skønne danske øer. Når man er på en ø, er man på mange måder isoleret, det betyder at sammenholdet bliver større og er mindre stressende, da alt foregår i gå- eller cykelafstand; det giver meget ro, og vi oplevede, det var meget afstressende, hvad deltagerne også satte stor pris på. Vi startede med at lave sommerlejr for 25 personer til 40.000 kr.; så har vi fået vokseværk, og nu holder vi sommerlejr for ca. 65 personer og bruger ca. 230.000 kr.
Spørgsmålet er: hvad har vi fået for de flere penge? Større forhold, nogle der arbejder lønnet for at løse de praktiske opgaver, og nu har man lavet vores lejr om til et højskoleophold. Er det det vi vil?
Vi har begge to været med i opstarten og har været med til at skabe lejr tanken, vi mener nej. Hvorfor ikke udvikle vores egne erfaringer og koncept i stedet for at lave det samme som Sind og Depressionsforeningen, som udbyder sommerhøjskoler, der er dobbelt så dyre, som hvad vores sommerlejr koster. Vi har mange gode erfaringer at trække på, hvorfor ikke bruge dem?
Lejrtanken er forsvundet de sidste 3 år, og nu løber LAP linen helt ud ved at kalde vores sommerlejr for en sommerhøjskole. Medlemmerne får ikke ejerskab til lejren/højskoleopholdet. Stederne er blevet meget store. Det betyder, at folk selv skal opsøge fællesskabet og ikke bare er midt i fællesskabet. Da vi startede sommerlejeren, var der mange, der havde store betænkeligheder ved at skulle sove sammen med andre, men det viste sig hurtigt, at folk trives med det intime fællesskab. Det er jo sådan lejrtanken er frem for hotelophold/højskoleophold. Nogle gange skal man stoppe op og spørge sig selv, om det man er på vej hen imod, er det man ønsker?
Fra at lave sommerlejr for 1600 kr. pr. deltager og til nu, hvor prisen er omkring 3500 kr. pr. deltager, er vi nødt til at spørge, om vi har løftet kvaliteten og hvad det er for en kvalitet vi ønsker for vores SOMMERLEJR.
Vi mener ikke vi har løftet kvaliteten. Vi har sikret, at folk kan isolere sig, at de ikke kommer til at sove i rum med andre, at tingene er planlagt ned til mindste detalje, mad, dyre udflugter. Vi har købt os til luksus, som ikke ligger i begrebet lejr. Når tingene på forhånd er så planlagte, ryger ejerskabet for afvikling af vores alle sammens sommerlejre, hvor der ikke mere er plads til at tage beslutninger, som f. eks. en grillaften, fælles gå- og cykelture, eller bare at slappe af. Vi spørger, om fokus er flyttet fra, at vi kan selv - INTET OM OS UDEN OS - til at andre på forhånd planlægger og sørger for os.