Nogle gange føler vi slet ikke vores indsats har betydning, mens det andre gange kommer frem, at vi faktisk har gjort en forskel. Nu har beskæftigelsesministeren meldt ud, at sygemeldte og kontanthjælpsmodtagere ikke skal tvinges til behandling, men bevare retten til sygedagpenge og kontanthjælp, selvom de vælger behandlingen fra. Og lægerne skal komme med et alternativ enten i form af behandlingsforslag fra en anden læge eller, som vi synes er mest oplagt, lægen skal lytte til patienten og komme med et forslag, der matcher patientens ønsker for behandling. Vi er i øvrigt inviteret til møde hos Foreningen af Yngre Læger om det gode patientforløb; resultatet af dette møde må I vente med til Landsmødet, som vi holder i midten af april. Vi afholdt i slutningen af februar en konference “Mennesket i balance - alternativ behandling og psykisk sygdom” på Københavns Rådhus.
Konferencen forløb godt. Der mødte 225 op, jævnt fordelt mellem folk med brugerbaggrund og personale fra såvel regionspsykiatri som kommuner og nogle få politikere. Mange drøftede i pauserne engageret indholdet af oplæggene. I forbindelse med debatten blev LAP opfordret til at skabe en gruppe, der kan få de alternative og behandlingspsykiatrien til at samarbejde så de bliver komplementære muligheder i stedet for hinandens modstandere.
I forbindelse med to dødsfald blandt yngre patienter af afrikansk afstamning på Bispebjerg har vi fået pressedækning, og Karl Bach blev interviewet til Politiken. Dette kan måske være med til at få politikernes øjne op for det store problem med medicinens alvorlige bivirkninger både på langt og kort sigt. Pludselige dødsfald og gennemsnitligt langt kortere levetid blandt medicinbrugere bør ikke accepteres. Problemerne med mangel på andre tilbud end medicin er også på dagsordenen i det af regeringen nedsatte psykiatriudvalg, hvor Karl Bach som repræsentant for LAP er eneste medlem med egen brugerbaggrund. Landsledelsen har nedsat en arbejdsgruppe, som skal arbejde med, hvordan vi i fremtiden vil have en funktion som udviklingskonsulent og regionskonsulenter i LAP. Vi håber på at finde en løsning, der kan give en vis glidende overgang til nye tider.
Den 6. marts tages første spadestik til et nyt psykiatrisk sygehus i Slagelse, Region Sjælland. Det er første gang i over 100 år, at dette sker. Hvilket jo i sig selv er fortvivlende, godt nok ønsker vi grundlæggende i LAP, at sygehuspsykiatrien skal erstattes af små decentrale enheder, men vi kunne godt ønske, at så længe den eksisterer, er det i tidssvarende rammer. Det positive i byggesagsforløbet er, at brugerne har været med til at sætte fingeraftryk gennem hele processen og Hanne Wiingaard var med ved det første spadestik. Sikringen fra Nykøbing Sjælland vil senere blive flyttet til en nybygning på en grund ved siden af det nye psykiatriske sygehus. I øvrigt skal hele Bispebjerg Hospital ombygges og i den forbindelse er vi informeret om, at der bliver bygget atriumgårde til den enkelte afdeling, og at hospitalsområdet skal ombygges, så det i højere grad minder om en gågade med tilstødende park områder.
I forbindelse med en bisiddersag er vi blevet opmærksomme på, hvordan lægernes praksis omkring statuserklæringer kan håndteres meget klodset. Vi har overfor Region Hovedstaden foreslået en ændring af praksis, så patienten får indsigt i erklæringen og mulighed for at kommentere den inden denne afsendes. Statuserklæringer anvendes oftere og oftere især af kommunerne, fordi de er billigere end lægeerklæringer, hvor patienten høres inden denne skrives. Problemet med begge er imidlertid, at erklæringen udformes af lægen, uden at patienten får mulighed for at kommentere den. Det burde være en selvfølge, at patienten ser et udkast til erklæringen og får mulighed for at kommentere det, så det sikres, at det billede, der gives, er sandfærdigt og genkendeligt for patienten. I Region Hovedstaden prøver man at indarbejde princippet “intet om patienten uden patienten”; det er kræfter i regionsrådet, som har taget vores slogan: “Intet om os uden os” til efterretning.
Vi glæder os over, at ombudsmanden alene på baggrund af en enkelt klage har startet en undersøgelse af, hvordan man har forsøgt at lægge begrænsninger på patienternes indkøb af usunde madvarer i kiosken på Sikringen i Nykøbing Sjælland. Region Sjælland er således blevet bedt om at redegøre både for baggrunden og indholdet af de indførte begrænsninger, samt for hvilke overvejelser, herunder retslige, der ligger til grund for disse. Vi må håbe, at ombudsmanden er opmærksom på, hvilke konsekvenser det har på sigt for folk at blive underlagt myndighedsbegrænsninger på dette niveau i selvbestemmelsesretten; og at det på sigt lykkes at få de behandlende myndigheder til at forstå, at tvangsforanstaltninger ikke fører til et givtigt behandlingsresultat. Faktisk viser undersøgelser, at medicin givet under tvang har helt andre virkninger på den menneskelige organisme end tilsvarende medicin indtaget i samarbejde og forståelse med patienten. Det er patientens immunsystem, der opfatter medicin givet under tvang som fremmedlegemer, der skal bekæmpes.
I januar holdt vi en nytårskur i Odense, hvor vi havde samlet repræsentanter for de fleste bestyrelser i grundforeningerne og for arbejdsgrupperne til en dag med inspirerende oplæg om Vendepunkter og året der gik. Vi ser frem til at kunne øge samarbejdet på tværs af landet i 2013.