Der blev afholdt Nytårskur på Hotel Plaza den 11. januar 2013, hvor 25 LAP-medlemmer fra hele landet var mødt frem. Det var hyggeligt at møde nye som gamle bekendtskaber ved denne lejlighed, selvom der ikke var tid til ret meget socialt samvær.
Først blev der i restauranten budt velkommen af Hanne Wiingaard og så gik vi ellers om bord i en lækker buffet. Derefter var vi klar til at gå i mødelokalet for at høre og kommentere på de oplæg, som kom frem. Et for mig ukendt medlem, Per Hvad, fra LAP-Kbh., startede op med at fortælle sin historie om at være kommet sig gennem Vendepunktkurser i København. Han mente, at dette - og det at han nu var færdig som instruktør i Vendepunkter - virkelig havde gjort ham mere rask og medicinfri i nu to år.
Forinden var gået 24 år uden de store ændringer i hans bi-polære tilstand med medikamentel behandling - og uden. Jeg kunne genkende hans historie i min egen for mange år siden, selvom den ikke var detaljeret omkring medicinbrug og indlæggelser. Det er rart, at nogen kan komme videre i livet, når de får en behandling som virker for dem. Jeg håber virkelig, at det holder for ham, selvom jeg af erfaring ved at den manio-depressive sygdom ikke bare sådan forsvinder af sig selv.
Så kom turen til Claus Bech Nielsens indlæg, om hvordan vendepunkterideen var begyndt og hvad den går ud på. Projekt Vendepunkter blev startet i 2005, hvor jeg selv arbejdede som frivillig i LAP-Kbh./Frederiksberg. Dengang var ideen ikke så udbygget som i dag, men jeg deltog selv i et af de første som prøveklud og syntes godt om det nye tiltag. Dog vil jeg sige, at man skal være klar til at komme videre, selvom man føler sig meget sårbar. Og det viste sig dengang, at mange faldt, fra fordi de netop ikke var klar til at komme så meget videre. Et nyt tiltag, fortalte Claus Bech om, er at man i Kbh. vil starte aftenskole med undervisning under Folkeoplysningsloven. Der er udfærdiget et længere oplæg til Københavns Kommune, borgmesteren og andre relevante instanser, som skal skaffe ekstra midler. Der bliver muligvis brug for en mindre symbolsk brugerbetaling, når dette kommer i stand.
Og hvordan kan uddannelsen implementeres ude i Regionerne? – derfor er det anførte brev sendt ud. Efter dette oplæg blev det Karl Bach Jensens tur med en redegørelse om LAP-året 2012. Herunder at to nye medarbejdere er ansat på sekretariatet – to damer – Annamarie Løvendal på deltid som bogholder og Birgitte Hansen i fleksjob.
Der har været afholdt en høring på Christiansborg om medicinrelaterede dødsfald med bl.a. folketingsmedlemmerne Özlem Sara Cekic (SF) og Karen Klint (S). Et synligt resultat af høringen er at der nu er bevilget ekstra 4 mio. kr. til retsmedicinernes projekt om at gennemføre flere og mere grundige obduktioner ved uventede dødsfald. Det viser sig at LAP siden 2009 har været på Finansloven – med 3,5 mio. årligt i tilskud. Men dette er først blevet bekendtgjort i slutningen af 2012 grundet en beklagelig fejl fra ministeriet. Men LAP skal da være tilfreds med at det endelig er lykkedes at komme på Finansloven, så man sikrer at det økonomiske grundlag for foreningen er i faste rammer.
Karl fortalte også om årets vellykkede psykiatritopmøde, hvor temaet på LAP’s initiativ var Åben Dialog. Topmødet arrangeres af Det Sociale Netværk af 2009, hvor 13 foreninger mv. deltager. Desuden gav han et indblik i det arbejde der er i gang i regeringens psykiatriudvalg, hvor han repræsenterer LAP, som den eneste med egen patienterfaring.
Spørgsmål og indlæg fra tilhørerne, her nogle udpluk:
- Paul Bjergager – Grundforeningerne skal styrkes med 50 %!
- Erik Thomsen, en ny kors kampagne – en ny type konsulenter i LAP, eks. 5-7 timer pr. uge. Ambassadører – os – som betales med 50 kr. pr. rekrutteret nyt medlem i foreningen. Sig nej – angst hindrer mange i den frie tale i LAP. Nyt Bisidderkursus. Misbrug af tvang – der skal regler til for hvornår og hvordan. Sammen er vi stærke (indlæg i bladet om dette af E.T)
- Katrine opfordrede Bisiddergruppen til afholdelse af ”kursus om at sige JA”!
- Frands mente, at destruktion af nye ideer og tiltag foregår i LL.
- Lars Arredondo: Sygdomme – somatiske og ikke kun psykiske – der var datidens rejsekonsulenter en stor støtte.
- Tom Jul mente at ingen gider arrangementer i lokalforeningerne.
- Jan Stig Andersen gjorde opmærksom på at er afsat 150.000 kr. til regionskonsulenter i 2013. Vi havde rejsekonsulenter indtil 2009. Hvad med de kollektive medlemmer?
- Michael Maahr, Århus: At netværke via pc og at få flere penge til LAP-afdelingerne.
- Michael Krog siger det kort: ”Forene os i stedet for at skille os”! Hvad vil vi med LAP: En lille aktiv forening eller en stor forening, der virkelig kæmper sammen? Positivitet, gode initiativer og meget mere brug af medierne.
- Gert Zöllner bedyrede at LAP-Region Hovedstaden, som han er formand for, er så godt som ikke eksisterende.
- Medlemmer kommer og går lige så hurtigt i LL og som medlemmer – hvad kan vi gøre for at de bliver der? M. Krog og Frands.
- Samvær blev der ikke tid til, selvom det var programsat – og mødet sluttede kl. 17.00 efter planen.
Psykiatriudvalget er nedsat af sundhedsminister Astrid Kragh og består af:
Direktør i Sundhedsstyrelsen
Vagn Nielsen (Formand for udvalget)
Formand for Det Sociale Netværk
Poul Nyrup Rasmussen
Landsformand i SIND
Knud Kristensen
Udviklingskonsulent i LAP
Karl Bach Jensen
Landsformand i Bedre Psykiatri
Ebbe Henningsen
Formand for Dansk Psykiatrisk Selskab
Jeanett Bauer
Social- og sundhedspolitisk direktør i Danske Regioner
Lone Christiansen
Vicekontorchef i KL
Kurt Hjort Kristensen
Chefpsykolog
Nicole K. Rosenberg
Lektor, Cand. Med.
Niels Damsbo
Ledende overlæge,
Klaus Müller-Nielsen
Vicecenterchef, sygeplejersker
Margit Asser
Direktør i Socialt Udviklingscenter SUS
Per Holm
Desuden deltager en række repræsentanter fra diverse ministerier og styrelser i udvalgets arbejde.