Dansk Selskab for Patientsikkerhed og Tryg Fonden har i samarbejdet udviklet 10 gode råd til patienter om patientsikkerhed, men også sundhedspersonale og ledelse har været med til at opsætte de 10 gode råd ved indlæggelse.
Du kan selv plukke i rådene, alt efter hvad der er relevant for dig.
1. Spørg hellere for meget end for lidt
Det er vigtigt, at du forstår, hvad du skal undersøges for, hvad lægerne har fundet ud af indtil nu, og hvilken behandling du får. Accepter ikke svar, du ikke forstår. Er der noget, du ikke forstår eller gerne vil vide mere om, så spørg os endelig. Mind os om at fortælle dig resultatet af dine prøver eller undersøgelse, hvis vi skulle glemme det. Og kommer vi til at tale i fagsprog, så bed os bruge almindelige ord. Du skal ikke være bange for at være til ulejlighed med dine spørgsmål. Bliv ved med at spørge, indtil du forstår svarene.
2. Fortæl os om dine vaner
Det er godt at informere personalet om, hvad du får af medicin, også alternativ behandling, kosttilskud, naturprodukter samt om du følger særlige kostråd. Du skal også sige til, hvis du er overfølsom over for medicin, mad eller andet. Det er ikke sikkert, at vi har alle informationer om dig på sygehuset. Derfor vil vi bede dig dele din viden med os. For jo bedre vi kender dig, jo bedre kan vi hjælpe dig. Lav en liste over den medicin, du tager; også altenativ medicin og kosttilskud. Eller vis os medicinen. Det er også godt, hvis du fortæller os, hvilke behandlinger du har fået før, og hvordan de har virket.
3. Skriv gerne ned undervejs
Før gerne dagbog over det, du oplever, mens du er syg. Ofte er det også en god idé at skrive dine spørgsmål ned, så du husker at stille dem til personalet. Hav altid papir og pen liggende ved din seng. Så kan du skrive ned, når du kommer i tanke om noget, du gerne vil spørge os om. Du må også meget gerne føre en dagbog over dit sygdomsforløb. Så får både du og vi et godt indblik i din sygdoms udvikling og behandling som supplement til din journal.
4. Flere ører hører bedre
Tag gerne din pårørende med, når du skal til samtale om undersøgelser og resultater. Det er en fordel at flere har hørt, hvad lægen siger, så alle nuancer kommer med. Det er altid en god idé at tage en pårørende med, også selv om du føler dig frisk. For når der er flere til både at huske og spørge, får du mere ud af samtalen.
5. Lad eventuelt en anden tage samtalen
Hvis du selv mangler overskud, er du velkommen til at bede personalet om at gennemgå din sygdom og dine behandlinger med en af dine pårørende. Du behøver ikke selv være med til alle samtaler om din sygdom og behandling. Det er helt i orden at bede os tale med en at dine pårørende i stedet. Det er dig, der bestemmer, hvem vi skal tale med. Vi taler ikke med nogen om dig, uden du har givet os lov.
6. Godkend dig selv
Tjek dit navn og dit personnummer sammen med personalet, hver gang du skal undersøges, behandles eller have medicin. Når du bliver indlagt, får du et armbånd på. På armbåndet står dit navn og personnummer. Begge dele står også på alle dine papirer på sygehuset. For eksempel i din journal, i dinmedicinoversigt og på dine prøveresultater. Du vil ofte blive spurgt om dit navn og personnummer. Ikke fordi vi ikke kan kende dig, men for at sikre at det er din journal, medicin eller prøve, vi står med. Hvis vi ikke spørger, må du gerne af dig selv sige dit navn og personnummer til os.
7. Hør om operationen
Hvis du skal opereres, er det en god idé at tale det, der skal ske, igennem med lægen. Nogle gange er det også en fordel, at lægen lige inden operationen med en spritpen markerer det sted på din krop, der skal opereres.
8. Sig til hvis det gør ondt
Det er vigtigt, at vi kender dine symptomer. Også hvis de opstår andre steder end netop dér, hvor du er syg. En sygdom giver ikke altid de samme symptomer hos alle. For at vi kan give dig den bedste behandling, er det vigtigt, at du fortæller os om alle dine symptomer. Også selv om du ikke tror, de kan have noget med din sygdom at gøre.
9. Spørg hvordan behandlingen skal fortsætte
Når du skal hjem, er det en god idé at spørge, hvordan behandlingen skal fortsætte, og hvad du selv skal gøre. En behandling er sjældent slut, når du skal hjem fra sygehuset. Ofte skal du for eksempel blive ved med at tage medicin, eller du skal være opmærksom på forskellige symptomer. Derfor er det vigtigt, at du spørger, hvad du skal være opmærksom på. Det kan også være, at der er særlige aktiviteter, du bør undgå. Spørg os også, om du automatisk bliver kaldt ind til en eventuel efterundersøgelse, eller om du skal kontakte din læge.
10. Kend din medicin
Du skal vide, hvad din medicin hedder, hvordan den virker samt hvordan og hvor længe du skal tage den. Før en liste over al den medicin, du får. Sørg også for at kende medicinens eventuelle bivirkninger og spørg om særlige typer mad eller drikkevarer kan påvirke behandlingen negativt.