Siden vi i 1999 stiftede LAP har vores grundlæggende menneskerettigheder været en vigtig del af foreningens arbejde og profil. Allerede den gang formulerede vi os om vores ret til selvbestemmelse i forhold til egen behandling, om ikke at skulle være underlagt en særlov om tvang i psykiatrien, ikke at blive dømt hårdere end andre borgere ved evt. lovovertrædelser og om ret til at modtage den nødvendige hjælp til at blive inkluderet i det almindelige samfund, fx hvad angår bolig, uddannelse og arbejde. I de mellemliggende år har rettighedstænkningen i LAP vist sig mere og mere at slå igennem både nationalt og internationalt.
Med FN’s handicapkonvention er menneskeretsperspektivet blevet solidt stadfæstet, også når det gælder mennesker, hvis handicap handler om i perioder at være ramt af psykiatri/ psykiske lidelser. Konventionen blev vedtaget af FN i december 2006 og tiltrådt af Danmark i juli 2009. Den lægger bl.a. vægt på, at man uanset handicap
- har ret til inklusion i samfundet og den nødvendige støtte og tilpasning fra samfundets side
- opretholder sin fulde rets- og handleevne i alle livets forhold
- ikke må frihedsberøves eller på anden måde forskelsbehandles p.g.a. sit handicap
- har ret til selv at bestemme hvor og med hvem man vil bo
- har ret til at opretholde sin psykiske og fysiske integritet, og til at sundhedsydelser gives efter princippet om fuldt informeret samtykke.
Både i tilblivelsen af handicapkonventionen og i arbejdet med at føre dens principper og rettigheder ud i livet har vi som nuværende og tidligere psykiatribrugere, især gennem ”paraplyerne” ENUSP og WNUSP spillet en meget aktiv rolle i forhold til FN, Europarådet, WHO m.fl. internationale organisationer.
I Danmark er Institut for Menneskerettigheder blevet udnævnt til vagthund i forhold til Danmarks overholdelse og indfrielse af konventionen. Instituttet har oprettet hjemmesiden www. handicapkonvention.dk, som løbende opdateres, og hvor man kan læse om, hvordan instituttet og diverse organisationer opfatter og tolker konventionens artikler. Ved under de enkelte artikler at klikke på ”organisationer mener”, kan du læse, hvad vi i LAP mener, er de største udfordringer, og hvad der må gøres for at indfri art. 12: Lighed for loven, art. 14: Frihed og personlig sikkerhed, art. 15: Frihed for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf, art. 17: Beskyttelse af personlig integritet og art. 25: Sundhed. Hvad angår tvang i psykiatrien havde instituttet tidligere den klare holdning, at tvang kun må blive brugt på grundlag af nødværge, som gælder for alle og ikke kun psykiatriske patienter. Her har instituttet desværre nu trukket noget i land og er bl.a. ude af trit med den officielle norske vagthund og med de ret klare udmeldinger, der er kommet fra den FN-komite, der overvåger konventionen. Vi har i øvrigt løbende et godt samarbejde med Instituttet og har opfordret til, at man fastholder en mere markant opfattelse af, hvad konventionen indebærer på det punkt.
I løbet af foråret 2014 skal Danmark for første gang til vurdering i FN’s handicapkomite. Staten har den forbindelse udarbejdet en rapport, som stort set fremstiller situationen, som om der her i landet ikke er nogen problemer med at indfri konventionens bestemmelser. I en såkaldt ”civilsamfundsrapport” har LAP nu sammen med de mange forskellige handicaporganisationer over for komiteen gjort grundigt rede for, hvor vi mener skoen trykker. Selv om vi på nogle punkter kunne have ønsket nogle lidt mere skarpe formuleringer, har vi stort set fået alle LAP’s bekymringspunkter med i rapporten. Civilsamfundsrapporten opfordrer bl.a. FN-komiteen til at forholde sig til:
- varighedsbegrebet i dansk handicap- lovgivning
- at nogle ydelser gøres afhængige af bestemte diagnoser
- om lov om tvang i psykiatrien er i strid med konventionen
- at der ikke ydes nødvendig rimelig tilpasning over for personer med handicap
- at der er en markant overdødelighed blandt personer med psykosocialt handicap
- at udtrykte ønsker til behandling tilsidesættes ved tvangsindlæggelser
- at man ved bestemte former for værgemål umyndiggøres og mister sin stemmeret
- at alt for mange dømmes til behandling ude af proportion med normal strafudmåling
- at behandlingsdømte ikke kan klage over evt. frihedsberøvelser
- ophævelse af forsøg med tvungen opfølgning
- ønsket om afvikling af institutioner og institutionslignende boligformer
- indfrielse af retten til at vælge hvor og med hvem man vil bo
- at ledsageordningen bør udvides til også at gælde personer med alvorlige psykiske lidelser
- at alle borgere får samme ret til beskyttelse af fortrolige personoplysninger
- udbredelse af psykologbistand på ungdomsuddannelserne
- at almindelige sundhedsydelser skal gøres tilgængelige for alle uanset handicap
- at diskrimination ved tegning af forsikring bringes til ophør
- at aldersbegrænsninger af handicapkompenserende ydelser bør fjernes
- at forsørgelsesydelser ikke må betinges af krav om bestemte former for behandling.
Allerede i april måned vil LAP være repræsenteret ved et møde med handicapkomiteen sammen med repræsentanter for nogle af Danske Handicaporganisationers medlemmer. Det bliver utroligt spændende at læse, hvilke konklusioner og anbefalinger komiteen vil fremsætte over for regering og folketing senere på året.
Også andre internationale autoriteter på menneskerettighedsområdet har vist interesse for LAP’s synspunkter. Vi har således inden for det seneste halve år været inviteret til og deltaget i møde med både Europarådets Menneskerets- kommissær og medlemmer af Europarådets Komite til Forebyggelse af Tortur. På begge møder har vi været med til at belyse, hvilke forhold i psykiatrien disse eksperter burde kigge nærmere på under deres besøg i Danmark. Udover den fortsatte og overdrevne brug af bæltefikseringer og tvangsmedicinering har vi slået til lyd for, at man kigger nærmere på den helt urimelige stigning i antallet af behandlings- og anbringelsesdømte og manglen på rettigheder, når og hvis en overlæge beslutter, at man skal underlægge sig bestemte former for behandling og tilfældig indespærring.
Læs mere om LAP’s arbejde med menneskerettighederne på www.lap.dk under: Det mener LAP/menneskerettigheder.