Vor tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, har indstillet sin politiske karriere, men ikke samfundsengagementet.

Nyrup har kastet sig over at hjælpe de sindslidende, og det sker bl.a. ved at han står i spidsen for et årligt Psykiatritopmøde, på Frederiksberg Gymnasium, København, der nu har været afholdt for 6. år i træk.

Hvert år tages der et emne op - derudover er den røde tråd: musik på scenen, kendte politikere, taler, en paneldebat samt en kendt konferencier til at styre dagen. Denne gang var emnet inklusion, i ordets bredeste forstand. Mange sindslidende føler sig uden for, de vil netop gerne være med (inkluderes) på arbejdsmarkedet, på skolen, i samfundet generelt. Til at styre slagets gang havde man igen i år valgt Mikkel Beha Erichsen, der også er kendt fra Go´morgen TV2; derudover er han søn af Troels Kløvedal, der har sejlet verdenshavene tynde.

Forskellige foredragsholdere kom med deres bud på, hvordan de psykisk sårbare, som de blev kaldt på konferencen, kunne være med. Oftest gik man som katten om den varme grød, det var først til sidst man sagde de barske realiteter, pakket godt ind - her i bladet pakker vi det ud. Nogle psykisk sårbare opfører sig så grotesk, at de ekskluderer sig selv, såsom børn der råber og skriger i skolen, børn der hopper op i køledisken i Netto, voksne der ikke kan styre deres følelser eller ikke har mod til at kontakte andre. Det kræver netop mod at komme i kontakt med andre mennesker for at kunne blive inkluderet.

Samfundet gør allerede meget; på universitet i Århus kan studerende ”med særlige behov”, som det hedder, få ekstra hjælp. Forskellige centre i landet hjælper folk i arbejde, det er klart, at de kan smykke sig med, at 90% af dem de hjælper, får job; de er valgt ud på forhånd, ergo er det kun de bedst fungerende, de hjælper ind på arbejdsmarkedet.

En af dem kom på scenen - det var lige før hun lignede en fotomodel, meget veltalende samt med en lang uddannelse bag sig. Hun havde nok fået job uden den hjælpende hånd, hun fortalte om, tænker jeg. Til allersidst kom hun ind på, at der var to der måtte holde op på arbejdet, nemlig to af hendes psykisk sårbare kollegaer. Ofte glemmer man, at der skal leveres et stykke arbejde af en vis kvalitet, for at arbejdsgiveren siger ja tak, år efter år.

Man kunne vælge forskellige workshops; jeg valgte en med en forsker, der have forsket i hvad der skulle til for at man som patient fik ekstra hjælp, når man er indlagt. Kort fortalt så skal man spille ekstra syg, for på den måde giver personalet én ekstra hjælp. Det fortalte patienterne hende, da hun var på afdelingerne i mange dage. Nogle troede hun var en spion fra PET (Politiets Efterretnings Tjeneste), der bare udgav sig for at være forsker, for at kunne komme tæt på dem. Men hvis PET virkelig ville sende en spion ind, så ville det aldrig være en smuk blondine, men i stedet en der lignede de andre patienter. Spioner er kendt for at ”falde i med tapetet”.

En god dag på Frederiksberg Gymnasium, hvor man kom hele vejen rundt. Igen i oktober dette år bliver der et Psykiatritopmøde samme sted.

Radioindslag fra topmødet kan høres på LAP’s hjemmeside. Bl.a. interview med ”spionen”, som er den lyshårede pige, man kan se her på siden.