Landsmødet er i hus og vi har fået skabt en homogen landsledelse. Der er kommet nogle nye kræfter ind i landsledelsen, men der er også mange gamle ansigter. Landsledelsen har afholdt sit første møde og fundet et nyt formandskab. Efter en lang debat om samarbejdsformer i den nye landsledelse blev der grebet til valgsedlerne og i år var der faktisk mange kandidater til formandskabet. Valget krævede omvalg men sluttede så med, at Lise Jul Pedersen, Thoridt Allermand tillige med undertegnede udgør det nye formandskab.

Både Lise og Thoridt har siddet i formandskabet før, hvorimod jeg er ny i dette arbejde. Vi har fra starten af været enige om, at formandskabet ikke skal løfte opgaverne alene, men det er hele landsledelsen i samarbejde med LAPs medlemmer som skal løfte det kommende års arbejdsopgaver. Vi vil i højere grad end tidligere satse på uddelegering af opgaver og mærkede da også en større arbejdsiver end tidligere blandt landsledelsens medlemmer.

Landsmødet var præget af, at vi havde nogle formelle ting, som skulle ordnes og nogle forslag, som der skulle være tid til at debattere. Desværre må vi sige betød det, at der var begrænset tid til debat om LAP´s resultater gennem det sidste år og målområder for det nye år. Imidlertid er der taget nogle skridt, som jeg tror bringer LAP i front i det kommende år. Vi har fået lavet en Handlingsplan, som er til at arbejde med. Vi er enige om, at LAP skal vende sig mere udad, med større pressedækning.

Henover sommeren og i efteråret står der revision af psykiatriloven på programmet i folketinget. Vi skal allerede nu i gang med at se hvordan vi tackler dette emne, så revisionen bliver så positiv for os som muligt. Og ikke mindst er der de nye intentioner omkring ambulant tvang, som meget let kan blive indbegrebet af tvang uden anke muligheder eller juridiske rettigheder for de patienter som bliver udsat for dette.

Kort fortalt går det ud på, at psykiater fremover skal kunne beordre patienter tvangsmedicineret, hentet i eget hjem og bragt ind til medicinering. Med krav om, at omsorgspersonale og bostøtter skal hjælpe med at iværksætte disse sanktioner. Uden mulighed for opsættende ankemuligheder. Faktisk betyder det, at mange psykiatribrugere bliver retsløse i det danske samfund. Der er nedsat en gruppe som alene skal arbejde med dette emne og så har fået særlige beføjelser til at reagere hurtigt og direkte overfor pressen.

Foreningens økonomi har i hele levetiden været afhængig af støtte fra Socialministeriet og netop i år udløber vores anden treårsbevilling. Vi er allerede i gang med forhandlinger med ministeriet, men der skal også arbejdes på at sikre projektmidler og andre midler som foreningen kan blive mere handlingsdygtig.

I august er planlagt en sommerlejr som vil samle nogle af foreningens medlemmer på et længere forløb, bl.a. med mulighed for at diskutere foreningens politik og skabe relationer på tværs af landet.