hvordan finder man så vejen?
I mange recovery-henseender taler man om det væsentlige i, at det skal komme indefra. En måde kan så være at hente inspiration ved deltagelse i en konference omkring emnet, en anden kan være at læse bøger om emnet, eller man kan simpelthen søge ind i en selv.
Jeg tror på, at uanset hvad man gør, så vil man efterhånden finde vejen. Hastigheden bestemmes dog i højeste grad af, hvordan man koncentrere energierne.
Der har netop været afholdt en konference om Recovery, som afslutning på et treårigt projekt i Bedre Psykiatri og LAP. Pernille Jensen præsenterede på en time en kort gennemgang i hovedpunkterne af resultaterne af projektet, der nu er sat et semikolon for. Det er nemlig nu, det skal vise sig om resultaterne bliver indarbejdet i projekter rundt i landet. Alle steder vækker ordet Recovery genklang og resultatet af projektet er et lille hæfte med 15 punkter, som især er tiltænkt politikerne.
Resultatet findes også beskrevet i en helt ny trykt bog; ”En helt anden hjælp” af Pernille Jensen. Her beskrives projektet mere indgående. Bogen refererer direkte fra interview undersøgelsen, som har den kvalitet, at den ikke er gennemført af professionelle, men af et panel af brugere og pårørende med egne erfaringer inden for temaet.
Alain Topor var oplægsholder på konferencen og er tillige forfatter til bogen ”Fra Patient til Person”, en bog der handler om ”Hvad hjælper mennesker med svære psykiske problemer?” Den er især en hjælp til pårørende og behandler om hvordan forskellige Recovery forløb kan se ud. Brugere kan også have glæde af at læse den, men skal være forberedt på at den er tung og vækker mange triste minder. Bogen beskriver nemlig lige netop hvor svært det er, at få den rette hjælp og hvor mange omveje, der ofte må til.
Vælger man at gå den alternative vej, kan jeg foreslå at læse ”Livets rytme, bliv den bedste udgave af dig selv”, af Matthew Kelly. Den er skrevet som en almindelig selvudviklings bog, og har i høj grad fokus på hvordan menneskets mange udviklingsveje kan gøres lettere. Det er en fornøjelse at læse bogen, og da den ikke er skrevet specielt til psykiatriske patienter, er den renset for alle mulige historier og relationer til det psykiatriske behandlingsforløb, og er derfor en helt anden fornøjelse at læse. Bogen sætter fokus på ens egne ressourcer og de sunde sider, men kommer også omkring, hvordan mennesket er god til at finde de dårlige og mere syge sider - også i sindet.
Recovery er en lang proces og det er langt fra nok at deltage i en konference eller læse en bog. Det kan være en proces, som strækker sig over mange år. Og det er ikke realistisk, at man selv formår at bringe sig igennem denne alene, men med forskellige hjælpere undervejs, som tror på at delprocesserne kan lykkedes og kan støtte én i handlingsfor -løbet. Imidlertid er det kun én selv der kan vurdere, hvad der i sidste ende er helt rigtigt for en selv.