af Jan Kr istensen, Forlag: Peter og Ping, udg. nov. 2006. Pris 50,- kr. + porto.
Denne lille bog er skrevet for flere år siden af Jan - mest stående ved en pølsevogn på Lyngbyvej og først nu udgivet af et lille forlag. Det gør ikke historien mindre læseværdig.
Det der er så rørende ved denne sande historie, er ikke kun beskrivelsen om hovedpersonen Anne Mette, men den lyriske måde værket er skrevet på af en mangeårig psykiatribruger, som selv har prøvet mange af livets skyggesider. Hans omsorg for denne kvinde - hvor kærligheden til hende ikke kunne redde Anne Mette ud af alko- og pillemisbruget er rørende. De to år han oplevede med hende viser hvor håbløst det er at være både psykisk syg og misbruger og hvor samfundets hjælp og støtte er så mangelfuld. Teksten som er mest lyrisk springer frem og tilbage i tiden, så læseren får mere og mere at vide hen imod slutningen.
Der har været tre mænd i Anne Mettes korte 37-årige liv og den sidste var Jan. Han var selv i en dårlig tilstand, men gjorde hvad han kunne for at hjælpe - de mødtes på SHH og han flyttede ind i hendes lejlighed på Lyngbyvej. Dog kun med tøj og det personlige for hun havde et syndigt rod og svineri pga. hende ofte døddrukne dagligdag. De to tidligere mænd i hendes liv var mere til besvær for A.M., da der var tale om misbrugere - Johnny gjorde hende endog gravid. Det ender med en provokeret abort på hospital, som Jan ser til fra sidelinien.
Det er en på en gang gribende sandfærdig og rørende fortælling om hvad to mennesker gør for imod og med hinanden - de har begge psykiske sygdomme og Jan er tidl. hjemløs. Jan knytter sig stærkt til hende, og i håbet om at kunne redde hende ud af sygdom og elendighed bliver han hos hende i ca. to år. Men muligheden for at stoppe drikkeri og piller er håbløs - hendes læge skriver ustandselig piller ud - lægevagten nægter at komme da hun er blacklistet - og kioskhandleren giver hende vin på kredit. Her svigter systemet igen - dengang i 1990´erne - tabu og manglende omsorg og svigt fra det offentlige skinner tydelig igennem. Der gives kun ”hovsa løsninger” - såsom førtidspension, rengøring af lejligheden da hun prøver en mislykket afvænning i Jylland.
Hvad får en begavet kvinde - med en i starten rimelig tilværelse med arbejde - til hurtigt at forsumpe i druk og piller? Jan skriver bl.a. om genfejl ved alkoholisme og psykisk sygdom - ja, det ved vi i dag, men i 2007 er det stadig tabu af have den slags sygdomme. Mulighederne for ordentlig medicinsk behandling og recovery er i dag til stede, så det burde være muligt for mange at få et tålelig og værdigt liv ved samfundets hjælp. Det er kun de stærkeste af de syge som overlever. Det må kræves af samfundet, at der tages ekstra hånd om psykisk syge for at statistikken ikke skal bestå.
Slutteligt i bogen er der et lille interview med Jan Kristensen, som ikke selv gør megen stads ud af sit eget ikke for lykkelige liv. Men i de senere år har han via Recovery som er værd at bemærke - fået sig et indholdsrigt liv med bøger, teater, musik og kulturelle tiltag. Det har gjort at han nu fik lyst til at udgive bogen om Anne Mette - der er meget stof til eftertanke i det lille hæfte, som tåler at blive genlæst.
Jeg var så heldig at deltage i B-I-D - kursus (Brugerlærerne i DK) sammen med Jan i 2006 og fandt her en mand, der når ud over mange grænser med sine budskaber ved sine foredrag om det at være psykisk syg og velbehandlet. Tak fordi jeg måtte anmelde din bog, Jan.
Af Inger-Liss Christoffersen PR-sekretær i FAP-Kbh