Endelig er emnet om menneskerettigheder i psykiatrien til debat i offentligheden, dette område i sundhedsvæsenet har alt for længe været et tabu i medierne.
Den 10. februar i år sendte Danmarks Radio et dokumentarprogram om overmedicinering af psykiatriske patienter og journalisten interviewede en repræsentant for sundhedsvæsenet. Ifølge Sundhedsstyrelsen er der nogle helt klare retningslinjer for hvilke doser og hvor lang tid f.eks. benzodiasepiner må ordineres. I denne sag var det særdeles veldokumenteret at behandlerteamet ikke havde fulgt Sundhedsstyrelsens retningslinjer.
Det kunne være interessant for offentligheden, at få lavet en undersøgelse af hvor mange fejlbehandlede patienter der fi ndes i psykiatrien, og hvilke indberetninger der er lavet på sygehuse og i sundhedsvæsenet generelt.
I en konferencerapport, udgivet af Det Etiske Råd om psykiatriske patienters vilkår, kan man bl.a. læse om en undersøgelse der belyser tvangsbehandling i psykiatrien. Undersøgelsen vedrørte 142 tvangsindlæggelser udført på fi re år samt tvangsudøvelse ved i alt 340 indlæggelser på knap fi re år. Den sidstnævnte statistik omfattede udover tvangstilbageholdelse, 90 indlæggelser hvor der tvangsbehandles samt 205 indlæggelser hvor der udøves fi ksering mv. I alt var 128 patienter tvangsindlagt én eller to gange, hvilket skete for 289 ved én eller fl ere indlæggelser. Dette er vel at mærke en undersøgelse der er lavet for 20 år siden! Hvis man lavede en undersøgelse i dag ville resultatet formentlig være ganske overraskende, bl.a. fordi antallet af tvangsbehandlinger er steget markant.
Der findes flere konkrete eksempler på tvangsmedicineringer som er decideret fejlbehandling og de burde hver eneste gang noget sådant sker, indberettes til Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen. At dette ikke bliver indberettet, skyldes sikkert dårlig vejledning af patientrådgiveren og Patientklagenævnet eller muligvis fordi den behandlingsansvarlige sygehusmyndighed ikke bruger deres beføjelser i den henseende.
Hvordan kan det gå til at offentlige institutioner stort set aldrig indberetter fejlbehandlinger til Sundhedsstyrelsen, når der er relativt mange overtrædelser af psykiatriloven? Og hvorfor overholder sygehusene ikke loven, når de tvangstilbageholder patienter i psykiatrien? Ja, jeg spørger bare. På Viborg Psykiatriske Sygehus er det foregået sådan i årevis uden at nogen på Retsmedicinsk Afdeling har indberettet bivirkningerne af tvangsmedicineringerne til Lægemiddelstyrelsen. Det er min erfaring af afdelingssygeplejerskens behandlings metoder i visse tilfælde ødelægger patienter og krænker deres menneskerettigheder. Sådan har det været på Retspsykiatrisk Afdeling siden 2002, hvor jeg gennem længere perioder har været underlagt et såkaldt skærmningsregime. Jeg kan komme frem med flere eksempler på hændelser som skyldes ubetinget fejlbehandling og som Viborg Psykiatriske Sygehus burde have indberettet til Sundhedsstyrelsen.
Efter et møde med min bistandsværge og patientrådgiver i januar 2008 besluttede vi at indberette Viborg Psyk. Sygehus til Sundhedsstyrelsen med den begrundelse at ledelsen i december sidste år tre gange overtrådte psykiatriloven.
Den 25. januar i år besvarede Sundhedsstyrelsen indberetningen: De har med skrivelse 17.01.08 henvendt Dem til Sundhedsstyrelsen vedrørende nogle hændelser som har fundet sted under Deres indlæggelse på Retspsykiatrisk afdeling i Viborg. Sundhedsstyrelsen forstår således af deres brev, at De ønsker at indberette fl ere hændelser der udgør overtrædelser af psykiatriloven, og det er præcis hvad jeg og patientrådgiveren påtænker at gøre i nær fremtid, netop pga. den særdeles omfattende fejlbehandling, der er foregået på Retspsykiatrisk afdeling.
Vi arbejder i øjeblikket på en erstatningssag mod Viborg Psykiatriske Sygehus og skal i retten den 4. april til det første retsmøde. Sagen er meget principiel og skal danne præcedens for lignede og kommende erstatningssager om fejlbehandling i psykiatrien.
Afslutningsvis vil jeg opfordre alle med interesse i psykiatri til at deltage i den offentlige samfundsdebat om menneskerettigheder i psykiatrien.