Kan VISO rådgive mennesker med psykisk sygdom og deres pårørende? Skal man have en helt speciel lidelse for at søge om rådgivning hos VISO? Servicestyrelsen, som VISO er en del af, forsøger her at give svar på nogle centrale spørgsmål, der er blevet rejst om VISO i relation til LAP og dens medlemmer.

VISO (Den Nationale Videns- og Specialrådgivningsorganisation) er et landsdækkende tilbud, der dækker hele det sociale område i Danmark. Vores opgave er at støtte kommuner og borgere i de mest komplekse sager på socialområdet. Det handler om situationer, hvor du som borger eller kommune oplever at have særligt behov for støtte og rådgivning til at komme videre.

Et konkret eksempel på en sag, hvor VISO har ydet rådgivning, handler om en pårørende, der, med samtykke, henvender sig om en søster, der har en svær psykisk lidelse. Søsteren er samtidig ude i et misbrug, som gør, at hun ikke betaler sine faste udgifter og derfor kan risikere at blive smidt ud af sin bolig. Hun vil ikke have noget med psykiatrien at gøre, og broderen aner ikke, hvordan han skal hjælpe sin søster.

I nogle tilfælde vil en snak med VISOs konsulenter være nok til, at borgeren eller den pårørende kan komme videre med sine spørgsmål og problemer. Andre gange skal en eller fl ere af de specialister VISO har tilknyttet inddrages i et længere forløb. De specialister VISO samarbejder med er fagfolk, som er udvalgt, fordi de har en særlig viden på det sociale område. Dette gælder også på udsatteområdet, hvor VISO har en bred vifte af specialister inden for psykiatri, misbrug, hjemløshed, spiseforstyrrelser, incest m.v.

Kontakt til viso

Størstedelen af den rådgivning, du har brug for, kan du få hos din kommune. VISO træder til, når der er brug for supplerende ekspertise, som ikke fi ndes i kommunen. Man kan skrive, maile eller ringe til VISO, og når du henvender dig, kommer du i kontakt med en af VISOs faglige konsulenter.

Sammen med konsulenten kan du få afklaret, om du eller din pårørende er i en situation, som VISO kan gå ind i. Hvis det er tilfældet, vil den faglige konsulent hjælpe dig videre. Ofte vil det være en god ide, at du som pårørende, nuværende eller tidligere psykiatribruger kontakter VISO i samarbejde med den kommune, som tager sig af din eller din pårørendes sag. Det giver nogle fl ere muligheder, fordi kommunen kan bede VISO om hjælp til en egentlig udredning, som er en redegørelse, der samler alle relevante aspekter i sagen.

Helt speciel?

Da alle menneskers situation er unik, kan man ikke sige præcist, hvornår et menneskes livssituation er en sag for VISO. Men der er typisk tale om forhold, hvor der er fl ere forskellige problemer på spil på samme tid.

Når VISO får en henvendelse inden for det psykiatriske område, er det ikke lægelige diagnoser eller specielle lidelser, der afgør om man kan få hjælp. Det er udelukkende den eller de funktionsnedsættelser, der optræder som følge af den psykiske sygdom, der bliver lagt vægt på. Den hjælp, der kommer fra VISO, kan være en rådgivning fra en af VISOs faglige konsulenter om, hvordan man takler den konkrete situation, man er i. Andre gange kan VISO hjælpe dig videre til en specialist, som har særlige kompetencer på det område, som netop er relevant for din eller din pårørendes situation.

VISOs rådgivning kan hjælpe dig til at få en bedre forståelse af de specielle problemstillinger, der kendetegner din eller din pårørendes sociale situation. Hos VISO kan du også få redskaber til bedre at kunne håndtere problemstillingerne. I VISO håber vi, at vi fortsat kan have en god dialog i relation til hele psykiatri- og udsatteområdet. Det gælder både i forhold til de professionelle, som arbejder med området, og de mennesker som lever med en psykisk sygdom.

FAKTA

Hvad er VISO?

VISO står for ”Den nationale Videns- og Specialrådgivningsorganisation” og tilbyder gratis, landsdækkende specialrådgivning til borgere, kommuner, institutioner og tilbud på social- og specialundervisningsområdet, når den rette ekspertise ikke findes i kommunen.

VISO dækker følgende områder:

  • Børn, unge og voksne med handicap
  • Udsatte børn, unge og voksne
  • Specialundervisning og specialpædagogisk bistand til børn, unge og voksne.

Herudover opsamler, udvikler og formidler VISO viden inden for specialrådgivningsområdet. VISO hjælper med den menneskelige og pædagogiske indsats, men fx ikke med juridiske spørgsmål eller vurdering af kommunale beslutninger.

Hvem er viso?


VISO består af et netværk af specialister fra ca. 140 enheder rundt i landet og en central enhed i Odense.

Netværket af specialister kan hjælpe med:

  • Pædagogisk rådgivning i hjem eller specialtilbud
  • Rådgivning af fagpersoner
  • At undersøge og afdække en problemstilling.

Når du ringer, skriver eller mailer til VISO, kommer du i kontakt med en af de ca. 20 faglige konsulenter i den centrale enhed i Odense. De er primært socialrådgivere, psykologer og pædagoger med særlige kompetencer. Den centrale enhed har overblik over og videreformidler kontakten til netværket af specialister.

Sådan kontakter du VISO

Ring til telefonvagten på: 72 42 37 00. Telefonvagten har åbent mandag, onsdag og torsdag kl. 9.00-15.30 samt fredag kl. 9.00 -15.00. Du kan også læse mere om VISO på www.servicestyrelsen. dk/viso