Som en opfølgning på sidste års landskampagne om medicinrelaterede dødsfald i psykiatrien, havde landskampagnegruppen den 8. maj arrangeret en høring i Fællessalen på Christiansborg. SF’s psykiatriordfører Özlem Cekic var sammen med LAP vært for arrangementet. Mange havde tilmeldt sig høringen, og desværre var der ikke plads til alle, der havde tilmeldt sig. Der er kun plads til 148 personer i Fællessalen og af sikkerhedshensyn er Folketinget ret strikse med, at det tal ikke bliver overskredet. Deltagerkredsen var meget bred: udover mange LAP-medlemmer, også medlemmer af andre foreninger og repræsentanter fra diverse faglige organisationer, myndigheder, ministerier, psykiatriafdelinger og socialpsykiatriske centre.
Efter Özlems engagerede velkomsttale gav Cinzia Bernardello og Dorrit Cato Christensen deres personlige beretninger om at miste ens nærmeste grundet lemfældig og overdreven brug af antipsykotisk medicin og deres bud på, hvilke krav der bør stilles til myndighederne. Den norske psykolog Ellen Kolsrud Finnøy, som mange af os havde set frem til at møde, fortalte bl.a. om reaktionerne på sin bog Dødelig Terapi, da den udkom i Norge for ca. 10 år siden. (Bogens titel skal forstås i både bogstavelig og overført betydning.) Hun gjorde også rede for, hvorfor og hvordan hun som klinisk psykolog anser det for vigtigt kun at tilbyde behandling til klienter, der forsøger at løse deres problemer uden at tage psykiatrisk medicin.
I den næste del af høringen gav psykiater Diana Kristensen, Marian Goldstein fra LAP og professor i retsmedicin Jytte Banner deres bud på, hvad der er skyld i den store overdødelighed blandt psykiatribrugere. Alle tre var enige om, at brugen af psykofarmaka er en del af forklaringen, men hvor psykiateren også lagde vægt på den enkeltes livsstil som en del af forklaringen, argumenterede Marian med et velforberedt og kritisk indlæg for, at også selvmord og ”livsstilsrelaterede” dødsfald kan skyldes den efter hendes opfattelse forfejlede psykiatriske behandling. Jytte Banner gjorde rede for, hvordan man med et omfattende forskningsprojekt med flere og grundige obduktioner vil kunne komme tættere på sandheden.
Efter frokostpausen gav retsmediciner Christian Bjerre Høyer et indblik i de lovgivningsmæssige og økonomiske barrierer for at gennemføre den ønskede forskning. Bl.a. bør en regel lempes, så pårørende ikke skal give tilsagn, inden man udtager prøver med henblik på retsmedicinsk forskning, således at tilsagnet kan indhentes efterfølgende, ligesom der er brug for nogle bedre retningslinjer og bevillinger, så der kan gennemføres langt flere obduktioner. Helene Mortensen gav sit bud på, hvordan regler og kontrol vedrørende medicinordination og overvågning af bivirkninger kan og bør skærpes, suppleret af Bertel Rüdinger, der gav et indblik i egne erfaringer som farmaceut med brugerbaggrund med kritisk at gennemgå og overvåge medicinordinationer. Også Diana Kristensen og Özlem Cekic gav deres bud på skærpede retningslinjer. Den sidste del af høringen omhandlede menneskerettigheder og alternativer til medicinsk behandling.
Susanne Nour fra Institut for Menneskerettigheder gennemgik, hvordan FN’s handicapkonvention har givet nogle nye rammer for beskyttelse mod frihedsberøvelse og tvangsbehandling – rammer der endnu ikke er indarbejdet i dansk lovgivning. Jørn Eriksen fra Slotsvænget gav en række spændende bud på, hvordan der kan arbejdes med ikke medicinske tilgange og metoder, og Karl Bach fra LAP kom rundt om, hvordan han mener, lovgivning og praksis med tvang og domme til behandling er menneskeretsstridigt, og hvordan en rettighedsbaseret tilgang vil kunne forebygge den store overdødelighed på området.
Afslutningsvis kunne hver af dagens oplægeholdere stille et spørgsmål til et panel af psykiatriordførere: Karen Klint fra Socialdemokraterne, Özlem Cekic fra SF, Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti og Stine Brix fra Enhedslisten. Desuden deltog regionsmedlem Hanne Andersen fra Danske Regioner. På den måde blev psykiatriordførerne, der for de flestes vedkommende ikke havde kunnet deltage i hele dagens program, introduceret til og opfordret til at forholde sig til dagens vigtigste temaer. Det blev til en frugtbar dialog, som helt sikkert vil være med til at skærpe den politiske bevågenhed om dagens dybt alvorlige emne.
Dagens ordstyrer var Journalist Bruno Ingemann, der på en fin måde løste opgaven med at sikre, at så mange som muligt kom til orde i løbet af dagen. Især om formiddagen var der mange relevante og spændende indlæg fra tilhørerne, som efterhånden som dagen skred frem blev sat på lidt af en prøve, idet eftermiddagens program var lige lovligt kompakt, og ikke gav ret mange muligheder for kommentarer og indlæg fra salen. På LAP’s hjemmeside kan man finde mange af dagens præsentationer og der vil inden så længe blive lagt videooptagelser fra høringens på siden.