”Psykisk syg begår drab på bosted!”
”Fem drab på fire år!”
Det har ikke skortet på avisoverskrifter efter den ulykkelige hændelse på Center Lindegården, hvor en medarbejder her i foråret mistede livet. Hændelsen er ikke bare ulykkelig for den dræbtes pårørende og kolleger, for drabsmanden og dennes pårørende, men også for udviklingen på hele psykiatriområdet. Hvor vi de senere år har oplevet en stigende opmærksomhed om psykiatribrugeres rettigheder og opbakning til vores krav om at minimere og på sigt helt bringe tvangen i psykiatrien til ophør, har forårets ulykkelige hændelse ført til, at diverse organisationer nærmest har stået i kø med forslag om øgede muligheder for at anvende tvang.
Der slås til lyd for at ændre lovgivningen, så borgere, man mener ikke kan rummes i de eksisterende tilbud, skal kunne anbringes på en ny type institution, hvor psykiatrilovens regler for tvangsbehandling m.fl. former for tvang skal kunne bringes i anvendelse.
Danske Regioner foreslår i sit udspil, at en sådan institutionstype skal kunne oprettes og drives under Lov om Social Service. Serviceloven giver i forvejen mulighed for magtanvendelse og frihedsbegrænsninger over for bestemte grupper som kriminelle unge og anbringelsesdømte udviklingshæmmede, men tvangsbehandling med diverse former for psykofarmaka på ens bosted vil være et voldsomt tilbageskridt, som ikke bare LAP, men også pårørendeorganisationer og faglige selskaber tog skarpt afstand fra ved en høring på Christiansborg den 7. juni. Udvidede muligheder for at anvende tvang vil efter vores opfattelse føre til flere sammenstød og mere vold, ligesom øget medicinering vil føre til flere dødsfald blandt psykiatribrugere, der i forvejen kan se frem til et ca. 20 år kortere liv end andre mennesker – noget der desværre meget sjældent når frem til avisoverskrifterne! Forholdene på enkelte bosteder rundt omkring i landet trænger helt klart til et nærmere eftersyn. Ingen kan være tjent med, at enkelte beboeres adfærd skaber utryghed for såvel øvrige beboere som medarbejdere, men løsningen er ikke mere tvang, men bedre forhold for og dialog mellem beboere og ansatte. Det er på høje tid, at store forældede bosteder - med alt for mange beboere - afvikles og erstattes af små overskuelige enheder, hvor man som beboer i langt højere grad kan vælge hvor og med hvem, man vil bo dør om dør. Vil og kan man klare sig i helt egen bolig, skal man tildeles den fornødne støtte.
Både i Region Hovedstaden, Syddanmark og Midtjylland findes velfungerende boste der for psykiatribrugere med langvarigt brug af diverse rusmidler. Bosteder, der ud fra en tilgang om skadesreduktion, tolerance over for den enkeltes indtag af rusmidler i egen bolig, høj grad af sikkerhed for øvrige beboere og medarbejdere og gode normeringer, har kunnet fungere over for den målgruppe, der nu ønskes anbragt i nye tvangsprægede institutioner. Desværre kan sådanne tilbud kun opretholdes i det omfang folks hjemkommuner vil betale for opholdet, og lige nu ser vi, at tilbud som fx Flydedokken i Fredericia lukker ned grundet manglende vilje fra regionens kommuner til at benytte og betale for tilbuddet. I udspillet fra Danske Regioner om ny institutionstype foreslås en ny finansieringsform, der skal sikre, at den foreslåede institutionstype kan etableres og opretholdes.
Hvorfor har man ikke fra regionernes side for længst råbt vagt i gevær for at undgå, at velfungerende botilbud for selvsamme målgruppe lukker ned? Og hvorfor spørger man ikke sine egne specialister på området, hvad de mener, der er brug for i fremtiden?
Et nyt initiativ: Psykiatrialliancen har set dagens lys. Der er tale om et samarbejde mellem diverse pårørende-, bruger- og faglige organisationer på området. Indtil videre har vi fra LAP’s side valgt at deltage i samarbejdet, men forbeholder os selvfølgelig retten til at melde fra, hvis alliancen udvikler sig i en retning, hvor vi ikke kan være med.
Siden det veloverståede landsmøde i Svendborg den 16.-17. april er en delvis nyvalgt landsledelse trukket i arbejdstøjet. Vi siger velkommen til de nye ansigter og tak til dem, der ikke blev genvalgt. Landsledelsen har valgt undertegnede 3 kvinder til forretningsudvalg. Vi siger tak til Bo Steen Jensen og Steen Moestrup for deres indsats i forretningsudvalget indtil nu.