Igen i år blev Landsmødet afholdt på det dejlige Svendborg Hotel, hvor mere end 100 medlemmer af foreningen var mødt op. Det er her man kan gøre sin stemme gældende og vælge nye folk til Landsledelsen.

ANKOMST

Jeg ankom lørdag lidt over kl. 12 sammen med min co-journalist og fotograf, Nils Andersen. Weekendens højdepunkt startede allerede kl. 14 efter frokost i restauranten. Vi blev gelejdet til et andet og mindre rum kaldet Broholm, hvor årets eksterne LAP-pris skulle uddeles. Grunden til, at det skulle gøres så tidligt, var, at denne pris skulle gives til ”Rebellen fra Langeland”, Ole Sørensen, og at han skulle videre på arbejde den lørdag. Der blev holdt et lille oplæg af Jan Stig Andersen for at præsentere prismodtageren og det blev nævnt, at LAP-prisen blev opfundet og indstiftet af bl.a. mig i 2010. Sidste år fik jeg selv LAP-prisen og i min takketale fortalte jeg, hvorfor vi havde opfundet denne pris: ”Vi er ikke særligt gode til at rose i LAP, og som opmuntring til fortsat godt frivilligt arbejde blev LAP-priserne lanceret af den daværende Mediegruppe”.

Men tilbage til Ole Sørensen, der fortalte lidt om sit virke og sine utraditionelle metoder, som kommunen på Langeland (vist i medierne i år) ikke var glade for. Ole er en mand meget nede på jorden, og han er samtidig empatisk og uhyre social – det lyser ud af ham, at han simpelthen brænder for sit arbejde, som nu ligger i socialpsykiatrien. En berigende tale var det, og Ole fik herefter overrakt dels et diplom, en flot blomsterbuket og den obligatoriske smukke orange skål, fremstillet af Glasblæseriet i Svendborg. Der blev klappet stående og meget længe - og selvom han ikke ønskede at være medlem af LAP, så syntes jeg alligevel han skulle have et gratis abonnement på medlemsbladet. Og sådan blev det.

FOREDRAGET

Efter kaffepausen havde LAP inviteret tidligere formand for socialrådgiverne, Bettina Post på podiet i salen for at fortælle om kontanthjælpsreformen og de mange triste ændringer, regeringen har besluttet for socialt udsatte. Det var barske sager, men fortalt på en yderst saglig og forståelig måde, ledsaget af slides på storskærm. En af disse viser den store engelske statsmand, Winston Churchills foto - med høj cigarføring og med citatet ”Den eneste statistik, vi kan stole på, er den vi selv har manipuleret! ” Ja, man kunne kun blive klogere af at lytte til Bettina Post – desværre er det ikke nemt at ændre i lovgivningen, men hvis vi er mange nok og er vedholdende, kan der ske positive ændringer over sigt.

DAGSORDEN

Det langhårede på landsmødet er, efter min mening, dagsordenen, hvor der b.la. vælges en redaktionsgruppe til handlingsprogrammet. Forslag til ændringer i vedtægterne samt andre indkomne forslag. Og så budgettet for 2016/17. Arbejdsgrupper blev oprettet (det sker ved ophængning af store plancher, hvor medlemmerne kan skrive sig på). LAP har i forvejen rigtig mange arbejdsgrupper, men der kommer hele tiden nye til. Der er dog i forvejen mange (22 grupper står det pt. på hjemmesiden, men det er vist uden de nyoprettede), som slet ikke bruges længere og her kunne en radering/redigering af nogle af disse være tiltrængt. Men det er jo en LL-sag, og der har jeg kun adgang som suppleant med taletid og ingen stemmeret.

På et tidspunkt sent på eftermiddagen tog Steen Moestrup mikrofonen og meddelte alle i salen, at Karl Bach Jensen, vor konsulent på sekretariatet, forlader os ved årets udgang. Karl har været med til at stifte foreningen som frontløber for psykiatribrugerne og har været ansat på Odense sekretariatet i 10 år den 1. maj i år. Da Karl fylder 65 år til november, har han valgt at træde tilbage fra sin lønnede stilling. Så tak for tro tjeneste i mange år – dette budskab udløste en stående applaus fra salen.

Om aftenen kl. 19.00 var der som sædvanlig festbanket med 2 retter og drikkevarer, og her uddeltes de øvrige LAP-priser. I år fik Steen Moestrup æresprisen for sit vedholdende arbejde i LAP gennem mere end 15 år. Det var velfortjent. De interne priser gik til Bitten Charlott Svane og Jytte Rasmussen, medlemmer fra København/Frederiksberg og Nykøbing F., for stort engagement i lokalforeningen. Så blomster, diplom og glasskåle blev selvfølgelig også uddelt her.

2. DAGEN HVOR VALGET SKAL STÅ

Søndagen stod på valg af landsledelse og hele 16 personer stillede op. Det var ikke blot dem, der kunne genvælges, men også ukendte samt gamle kendinge, som ville flytte rundt på en ny landsledelse – og det lykkedes. Og kampen var tæt sådan, at der måtte handles og divideres. Da optællingen var overstået og stemmerne talt op, blev dette vist på storskærm, men kun meget kort, så det var svært at se hvem og hvor mange stemmer, men et var dog helt sikkert - der ville ske rokeringer, som for nogle var tiltrængt, mens andre gode folk desværre blev skubbet tilbage i rækkerne. Det betød bl.a., at der skulle vælges nyt forretningsudvalg (FU) og det er lige sket i skrivende stund. Det blev Hanne Wiingaard, Bettina Mærsk og Hanne Skou.

De to ordstyrere, Benny Lihme og Allan Ohms var igen i år valgt til disse vigtige poster. Sidste og forrige år var de på stikkerne for at sikre freden på landsmødet, men i år var det ligesom, de stod lidt af på jobbet. Måske mærkede de, at stemningen ikke var så turbulent denne gang, og flere gange blev der lavet nogle procedurefejl og småsvipsere. Jeg synes, der må strammes op, hvis de skal blive de udvalgte også næste år. Det er jo ikke frivilligt arbejde, de yder, så man kunne forlange en mere stringent fremgangsmåde ligesom de to tidligere år. Det var lidt skuffende for mig at føle, at de (måske mere den ene end den anden) ikke levede op til deres ellers eminente ry.

Kl. 12.00 var der frokost og kl. 13.00 var salen igen fuld af ventende på valgets resultat til landsledelsen. Som beskrevet ovenfor var der utroligt mange opstillede. Hver enkelt blev stillet på en lang række og fik mulighed for at præsentere, hvad de selv mente, de kunne byde ind med som landsledelsesmedlemmer. Der var tæt løb, da de sædvanlige stemmeslugere – Hanne Wiingaard, Tom Jul Petersen og Steen Moestrup m.fl. – havde fået flest stemmer. Derefter var der ikke langt imellem stemmerne 40 og 30, men så sluttede det med nogle, som kun fik få stemmer. Ja, her drejer det sig ofte om at være kendt eller sælge varen for at være blandt de udvalgte. Men det blev da til 13 LL-medlemmer, heriblandt Michael Krog, som også tidligere har siddet i LL og 2 suppleanter. Og som skrevet ovenfor, måtte der efterfølgende på første landsledelsesmøde vælges nyt FU (forretningsudvalg).

Spændingen var udløst, nye arbejdsgrupper oprettet og eftermiddagen sluttede med bevingede ord fra Hanne Wiingaard – og vi kunne hente vores sædvanlige gode madpakke til hjemrejsen og gå til bussen med vores bagage. Endnu et landsmøde var slut – jeg mener, det var et af de bedre. Og lad os så se hvad den nye landsledelse finder på det kommende år. Håber det må være noget, der rykker, så LAP også pressemæssigt kan måle sige med andre organisationer med samme målsætninger samt få nogle mærkesager på dagsordenen.