Håndbogen er skrevet til brugere og pårørende. Den vil også med fordel kunne anvendes af ansatte i psykiatrien, ansatte og frivillige i de mange organisationer inden for psykiatriområdet, samt studerende.
Håndborgen beskriver de rettigheder, som brugere og /eller pårørende i psykiatrien har. Ret til at blive informeret, ret til medindfl ydelse på eget liv, ret til beskyttelse imod unødig krænkelse – og ikke mindst retten til at blive behandlet. Den beskriver også de sociale rettigheder – som fx retten til tilbud om uddannelse, beskæftigelse, forsørgelse samt støtte og omsorg.
Håndborgen beskriver lovgivningen, som den er pr. 1. januar 2007. Den gør det muligt hurtigt og let at fi nde de relevante oplysninger. Den 1. januar 2007 er der med kommunalreformen vendt ”op og ned” på psykiatrien. Amterne er forsvundet og deres opgaver fordelt mellem regionerne og de nye og større kommuner. Der er også i øvrigt gennemført meget afgørende ændringer, siden 1. udgave af håndborgen udkom i december 2004. Bl.a. er der på det sociale område sat øget fokus på beskæftigelse og selvforsørgelse. Det har medført et ændret perspektiv på den hjælp, der tilbydes psykiatribrugere.
I håndbogen fi nder man en forklaring på, hvem der kan træffe beslutninger i sundhedssystemet og i det sociale system, hvordan beslutningerne skal forberedes, de planer mv., der skal udarbejdes – samt de klagemuligheder, der er.
Der er i 2. udgave indføjet nye afsnit. Der er bl.a. tilføjet et afsnit om førtidspension efter de gamle regler, et afsnit om specialtandplejen, et afsnit om privat praktiserende terapeuter samt et afsnit om gældssanering. Indholdet er generelt opdateret med udgangspunkt i udviklingen i holdninger, politikker og praksis i de forløbne to år.
Håndborgen er skrevet af to pårørende: Ellen Margrethe Basse, der er professor, dr. jur. og Knud Kristensen, der er cand. scient. pol. og formand for DE9 – Foreninger for pårørende til psykisk syge i Midtjylland. Bogen Kan købes hos PsykInfo Forlaget i Risskov, tlf.: 7789 3230