En reflekterende anmeldelse af bøger

Det er interessant, at der inden for de sidste 6 – 7 måneder er dukket 3 bøger op, som anmeldereksemplarer, her i huset. Den første var ”Følelsesmæssig intelligens i coaching” anmeldt i LAP bladet nr. 2-09. 3 bøger der på hver sin måde gør op med psykiatriens måde at se mennesket på.

Specielt interessant fordi ingen af de tre bøger handler direkte om psykiatri, men alligevel på en indirekte - direkte måde angriber psykiatriens ensidige naturvidenskabeligt baserede menneskesyn. Eller som Anne Køppe i Bogen ”Når smerten bevogter din sjæl” siger. Ensidige somatiske menneskesyn. Soma (græsk) legemet, somatik! Læren om legemets og kroppens måde at fungere på. Den tredje bog er ”Psykoterapi og erkendelse” af Jette Fog og Lars Hem. Sidstnævnte tager udgangspunkt i spændingsfeltet mellem behandleretik og samfundsøkonomiske evidensbehov.

Det for psykiatribrugerne vigtige her er måske ikke selve bøgerne som sådan, men mere det oprør de er udtryk for. Oprør eller opgør. Deres sætten spørgsmålstegn ved hele grundlaget for psykiatrien, og den måde den har udviklet sig på.

Anne Køppe tager sit udgangspunkt i den diffuse smerte. Et for somatikken ofte uforståeligt fænomen, som den alment praktiserende læge oftest ikke har nogle svar på. Og netop dette, at der ikke umiddelbart kan ses en somatisk forklaring, fører til, som fl ere af de omtalte case story’er viser, et psykisk ødelæggende undersøgelsesmareridt. Det er mit håb at bogen kan være medvirkende til at få bygget en bro mellem psykiatriens somatiske indgangsvinkel og psykologien og psykoterapiens holistiske indgangsvinkel. En anden side af problematikkerne tager bogen ”Psykoterapi og erkendelse” fat på. Og det, der især synes værende interessant for psykiatribrugere, er nok problematikken mellem den individuelle personbaserede respekterende kontakt, og det behov for evidensbaserede fastlagte behandlingsforløb som de økonomistyrende faktorer i samfundet prøver at presse ned over psykoterapien, for at kunne anerkende den som behandlingselement.

Naturligvis kan der uddrages en vis form for evidens ud fra en tilstrækkelig stor mængde journaler. Men disse evidenspåvisninger vil i sagens natur kun kunne blive til en art overordnet teoritiseren. Og de kan, hvis de bruges som normsættere, skade de psykoterapeutiske forløb ubodeligt.

Bogen ”Følelsesmæssig intelligens i Coachning” tager fat om endnu en problematik i forbindelse med området psyke. Nemlig den, især i kognitiv psykoterapi, men også i psykiatrien, manglende forståelse eller accept af følelsens styrende betydning i livsopfattelsen hos det enkelte menneske.

Den kognitive terapis primære fokus på den rationelle hjernes funktion og tilsyneladende overseen af det limbiske systems erfaringsarvede tryghedsgiven og psykiatriens metodik med at blokere det limbiske systems receptive funktion baserer sig, endnu en gang, på det ensidigt somatiske menneskesyn.

Når jeg som titel på denne refl eksion har valgt ordene Oprør - Opgør – Opbrud, er det fordi jeg fornemmer, at de tre her omtalte bøger på hver sin front forsøger at vise veje for nytænkning. En nytænkning der inddrager det hele menneske, både det fysiske, somatiske, det psykiske, det følelseshavende menneske og til en vis grad det åndelige menneske.

Med en omskrivning kan man sige ”Mennesket er ikke kun en kemisk fabrik, men hver en følelse, hver en tanke der opstår i det.”

BogFølelsesmæssig Intelligens i Coaching
Stephen Neale, Lisa Spencer-Arnell, Liz Wilson
Forlag: Børsens Forlag 2009
ISBN: 978-87-7664-332-4
300 sider

 

 

 

 

BogNår Smerten Bevogter din Sjæ
Anne Køppe
Forlag: Books on Demand Gmbh. København.
Danmark
ISBN: 978-7691-238-3
244 sider

 

 

 

 

BogPsykoterapi og Erkendelse
Jette Fog & Lars Hem
Forlag: Akademisk Forlag
ISBN: 978-87-500-3929-7
308 sider