LandskampagneNår dette læses, er LAP’s landskampagne mod dødsfald i psykiatrien godt i gang. Det drejer sig nærmere bestemt om de dødsfald, der skyldes medicin, og der behøver ikke at være tale om overdoser af de pågældende typer medicin. For en række medicinpræparater er ”pludselig uforklarlig død” en kendt bivirkning! Det kan man læse på de indlægssedler, der følger med medicinen, men hvor mange læser disse grundigt? Hvis man så oven i købet får mere end ét præparat på samme tid, forhøjes risikoen yderligere - og mange psykiatere holder sig ikke tilbage for at udskrive flere præparater til samme person, selv om Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ikke gør netop dette.

Vi ved ikke, hvor mange danskere, der årligt dør som følge af medicin, som udskrives i psykiatrien. Det er der heller ikke andre, der ved! Både Dansk Selskab for Retsmedicin og Rådet for Socialt Udsatte anbefaler obligatoriske obduktioner. Et ønske LAP helt kan tilslutte sig, ligesom der bør ske en langt bedre oplysning om og opfølgning ved alvorlige bivirkninger.

Hvordan kan sundhedsministeren, lægemiddelstyrelsen, sundhedsstyrelsen og sundhedsministeriet egentlig tillade mediciner i psykiatriske behandlingsforløb med den anerkendte bivirkning ”Uforklarlig død”, når samme instanser forbyder præparater uden for psykiatrien, både mediciner og kosttilskud ved mindste mistanke om lignende bivirkninger, dette forekommer LAP uforståeligt.

Kampagnen mod dødsfald i psykiatrien har valgt et hvidt trækors som kampagnesymbol. På korset står Psykiatri. Det er ikke psykiatrien, vi ønsker død over, men vi ønsker fokus på nogle ting, 1: de mange unødvendige dødsfald 2: psykiatribrugeres unødvendigt kortere livsforløb. Se i øvrigt artikler inde i bladet.

Et tema, som har fyldt en del i pressen denne eftersommer, er de tilsyneladende mange rømninger fra sikrede afdelinger. Som en af mulige årsager til disse har været nævnt kedsomheden i behandlingstilbuddene. Desværre har vi gennem de sidste mange år set, at så godt som alle aktivitetstilbud er faldet bort grundet de stadige og konstante sparekrav, psykiatrien har været og er udsat for.

Samtidigt dukker nu krav om øget sikring af retspsykiatriske afsnit op. Måske skulle nogle af bevillingerne til dette, som sikkert ikke vil have en tung gang i folketinget, i stedet geninvesteres i aktivitets-muligheder. Det ville være en fin opfølgning på sundhedsministerens udtalelse: ”jeg ville blive sindssyg af ikke at kunne lave noget”

Første oktober er en sorgens dag i dansk psykiatrihistorie. Loven om tvungen opfølgning og loven om oppegående fiksering med hånd- og fodremme træder i kraft. I bemærkningerne til lovene står, at de skal op til revision efter 4 års prøvetid. I den forbindelse nedsættes der følgegrupper, der skal evaluere lovenes virkning og evt. behov.

LAP har repræsentanter i begge følgegrupper. Og vil naturligvis følge lovenes udmøntning med en tættekam.

LAP deltager i Det Sociale Netværks årlige Psykiatritopmøde 2. oktober, bl.a. med oplæg, udstilling og genoptryk af vores arbejdsmarkeds-pjece ”Mere end almindelig hensyntagen”. Se nærmere: www.detsocialenetværk.dk

Fra politisk hold er der bl.a. fremkommet tanker om fjernelse af 37års reglen for psykologhjælp. Også socialministerens ideer og tiltag omkring videnscentrenes arbejde vil LAP følge tæt, så vidt muligt i følgegruppen.

En sensommer på godt og ondt går over i et forhåbentlig rart og farverigt efterår, uden for mange rådne æbler i de politiske frugtkurve.