Det vil mange nok spørge sig selv om. I princippet betyder det at være med til møder og støtte op om den person, som har bedt om en bisidder. At være en slags ’huskeseddel’. En der kan prikke til personen og huske vedkommende på, hvad der mangler at siges, når man er til møde med det offentlige, eller være den der bagefter refererer til, hvad der blev sagt under mødet. Dette er den klassiske model. Nogle gange sker det, at en bisidder også kan få en funktion som rådgiver. Grænsen er ofte meget flydende, da man ikke på forhånd kan vide, hvordan et møde forløber. Derfor er det også vigtigt at få dette afklaret på forhånd med den person, som beder om en bisidder. Den enkelte bisidder har ret til at melde fra, hvis vedkommende synes at brugerens sag overstiger hans/hendes kompetencer. Brugeren har også ret til at vælge en anden bisidder, hvis det skulle vise sig at være nødvendigt.
LAP’s bisiddergruppe består af en gruppe frivillige personer, hvoraf nogle selv har været i klemme i psykiatrien og af enkelte andre med en anden baggrund. Vi er blevet bisiddere, fordi vi synes der sker alt for store uretfærdigheder rundt omkring i den danske psykiatri mv., og at det burde kunne gøres bedre. Vores gruppe har et fælles mål, vi vil gerne være med til at gøre en indsats over for vores medmennesker og hjælpe til, dér hvor der er behov for det. Nogle kalder os idealister. Jeg vil selv betegne os som en gruppe mennesker, der kan lide andre mennesker og vil være med til at kæmpe for, at dem, der har det svært, kan få et værdigt liv.
Vi holdt bisiddermøde/-seminar i LAP’s hovedsæde i Odense lørdag den 1. september i år. Det var dejligt at mødes igen efter en lang sommer. Flere havde nogle gode solskinshistorier, de kunne berette om. Konklusionen var, at det kan betale sig at have en bisidder med til et møde med det offentlige, og at vores gruppe kan være med til at gøre en forskel. Hvis du gerne vil være med til at gøre en forskel, var det måske en idé at blive bisidder?