Dybdeborende journalister i Danmarks Radio og på Dagbladet Politiken har de seneste måneder afdækket en helt overdreven brug af beroligende og antipsykotiske midler på Psykiatrisk Center Glostrup og andre psykiatricentre i Region Hovedstaden. Nogle af de ansvarlige overlæger er nu blevet suspenderet og Sundhedsstyrelsen har i en tilsynsrapport kritiseret den lemfældige omgang med patienternes sikkerhed på PC Glostrup. Politikens journalister har også skrevet flere grundige artikler og reportager om medicinrelaterede dødsfald i psykiatrien. Sundhedsminister Astrid Kragh har på den baggrund opfordret sundhedsstyrelsen til at indføre en systematisk overvågning af den psykiatriske medicin, der ordineres, så der kan gribes ind mod overmedicinering. Selvsamme minister har ifølge Politiken udtalt: ”Vi har en uholdbar situation, hvor der flere steder i landet foregår en så kraftig overmedicinering af psykiatriske patienter, at det kan have døden til følge”
LAP og Foreningen Død i Psykiatriens oplysningskampagne om medicinrelaterede dødsfald har helt klart sat sig varige spor i den offentlige debat. Forhåbentlig vil den kommende landskampagne med fokus på, at tvang skal opgives som behandlingsprincip, også komme til at sætte varige spor i psykiatri-landskabet. Kampagnen er helt i tråd med, at Rådet for Socialt Udsatte i den årsrapport, der blev offentliggjort på Brugerne Bazar den stiller forslag om ”at Folketinget vedtager et opgør med brugen af tvang i den behandlende psykiatri ved at vedtage konkrete og ambitiøse måltal for reduktionen af tvangsmæssige foranstaltninger frem mod 2020.” Læs om, hvordan du kan medvirke i den kommende kampagne her i Medlemsbladet.
Regeringen har for nylig udsendt et omfattende høringsmateriale vedrørende reformen på førtidspensions- og fleksjobområdet. I LAP’s høringssvar har vi lagt vægt på, at de mange, der fremover i stedet for at få tildelt førtidspension, kommer i ressourceforløb, bør have en ydelse, der bliver til at leve for og ikke skal udsættes for urimelige sanktioner. I ressourceforløbene opfordrer vi til, at der med den enkelte borger arbejdes systematisk med at beskrive ressourcer og vanskeligheder og sætte ord på behov for støtte og rimelig tilpasning i forhold til hverdagsliv, uddannelse og arbejde, ligesom den enkelte bør informeres om, støttes i og opmuntres til at benytte eksisterende ordninger, såsom specialpædagogisk støtte til uddannelse, personlig assistance på arbejdspladsen, revalidering, handicaptillæg til SU mv.
I forbindelse med reformen har vi i LAP valgt at stå som medunderskriver af en henvendelse fra en række fagforeninger og handicaporganisationer med 14 forslag til forbedringer af den del af lovforslaget, der vedrører den kommende fleksjobordning, som på mange områder ser ud til at blive mindre fordelagtig end den eksisterende ordning, bortset fra at personer med en meget begrænset arbejdsevne fremover vil kunne komme i fleksjob som alternativ til førtidspension. Høringssvar og den fælles henvendelse kan læses på www.lap.dk.
Landsledelsen har for nylig konstitueret sig med et nyt forretningsudvalg bestående af Lars Kristensen, Henrik Linde og Hanne Wiingaard. Thoridt Allermand træder ud af forretningsudvalget og der skal lyde en tak for hendes indsats i FU. Grundet samarbejdsproblemer har landsledelsen enstemmigt besluttet, at Frands Frydendal indtil næste landsmøde ikke deltager i møderne i landsledelsen, men i øvrigt opretholder sine rettigheder som LL-medlem; han afløses på møderne af Gert Zøllner.
Bidrag fra Thoridt Allermand:
Da jeg blev valgt til Landsledelsen i 2011, var det med håb om, at vi kunne komme tilbage til at arbejde for ideerne i vores principprogram, idet jeg har været med fra LAP’s start til at formulere disse. Det var min opfattelse, at LAP fra at være en protestforening var blevet lidt tandløs. Mit mål har været at få vores budskaber tydeligt ud, og der er nu nedsat en kompetent pressegruppe. Jeg har ligeledes arbejdet for at få projekt Vendepunkter udbredt til hele landet. Det arbejdes der i skrivende stund på, bl.a. har vi ansøgt Trygfonden om midler hertil.
Desuden har det været mit ønske at give et løft til det regionale arbejde. Det er min opfattelse at det er et langt sejt træk. Vi er i gang med at planlægge dialogmøder over hele landet, for dialog skal der til, og meningen med dette tiltag er, at det skal ende med et stort møde i København.
Det er min opfattelse at det er os, der er erfaringseksperterne, og derfor er det os, der skal komme med nye initiativer til psykiatrien. Derfor ønsker jeg nye initiativer i LAP. Initiativer der som udgangspunkt er vores til tider skæve tiltag og syn på, hvordan livet også kan opfattes. Afslutningsvis vil jeg sige, at vi kommer ikke til at favne alle, men det er mit håb, at dem som har brug for sådan en forening, vil komme til at føle ejerskab til LAP.
Jeg har været en del af forretningsudvalget i perioden fra efteråret 2011 indtil nu, og har valgt at udtræde af forretningsudvalget, idet det er blevet muligt at få yngre kræfter ind. Derfor vil jeg ønske de to nye - Henrik og Lars – samt Hanne god arbejdslyst.