LAP, Landsforeningen af Psykiatribrugere, havde sat alternativ behandling og psykiske lidelser på dagsordenen en dag i februar 2013.
Spændende dag, hvor vi blev præsenteret for en del forskellige Alternative behandlinger, lige fra NADA (øreakupunktur) over yoga, mindfulnes, homøopati (naturmedicin), seksualterapi og meget andet. Seksualitet, er et af de basale behov, som Maslow nævner i sin behovspyramide, i lighed med søvn og mad.
På hjælpemiddelcentralen, der hørte under Københavns Amt, var der forskellige hjælpemidler, som kunne være interessante, hvis seksualiteten skulle hjælpes lidt på vej. Seksualterapeut og orgasmecoach Pia Struck, viste sit indlæg på en meget fin måde. En af mine udtalelser på konferencen, da jeg sad i panel: ”Hvis patienterne/ borgerne har det godt med det alternative, og det ikke kommer i karambolage med den ordinerede medicin, så brug det dog!”
Hvad mener jeg så med det? Når jeg skal til forskellige undersøgelser, akut indlæggelse for forskellige symptomer, deltage i et forskningsprojekt bliver jeg spurgt: hvad får du af medicin, hvad tager du fx af kosttilskud, og hvad der ellers er relevant. Det er vigtigt for mig, at jeg trygt kan oplyse disse behandlere/læger om de kosttilskud, jeg tager. Eller at jeg bruger afslapningsdelen af yoga, og hvad jeg ellers gør, fordi jeg mener, det er godt for mig.
Det er vigtigt at også mennesker med psykiske lidelser, der mener, at de har det godt med de eventuelle alternative ting, de bruger, trygt kan sige det til psykiateren/behandleren og fortsætte med dette.
Hellere åbenhed og accept omkring det at bruge alternative metoder og behandling, i stedet for at det bruges i det skjulte. Mennesker har brug for, at de selv kan gøre en indsats for at føle, at de tager vare på eget liv. Dermed være ikke sagt, at alternativ behandling skal bruges i stedet for den etablerede behandling (medicin og metoder, der har været forsket i, som virker), men gerne som supplement og gerne når det alternative er kompatibelt/komplementært med den etablerede behandling.
Vi har i dag en god psykiatri. En psykiatri i rivende udvikling, hvor alle medarbejdere gør deres bedste for at sikre mennesker med psykiske sygdomme den bedste behandling. Men psykiatrien kan og skal blive endnu bedre Her kommer de af Regionsrådet vedtagne visioner ind i billedet. Lad mig nævne nogle af emnerne, der arbejdes med, for at sikre patienterne den bedste indsats:
- Recovery, som netop handler om håbet om at komme sig. Medarbejdere videreuddannes omkring dette.
- Ny kommunikationsstrategi, hvor det (af mig) oplevede rockwool-lag op og ned i hele organisationen kommer væk. Medarbejderne skal kunne se, hvad jeg som politiker mener, når jeg er med til at beslutte dette eller hint. Jeg skal også kunne se, hvilke konsekvenser, det får for patienter og eller medarbejdere, når jeg er med til at beslutte dette eller hint. Jeg skal som politiker også lytte til og forstå det, der kommer fra medarbejdere i alle led.
- Inddragelse af patienter og pårørende i de beslutninger, der vedrører patienten/borgeren.
- Dialog mellem behandler og patienten, hvor netop patientens eventuelle brug af alternative metoder, kosttilskud og mange andre ting kan komme frem.
- Feedback møder, hvor alle interessenter omkring patienten/ borgeren deltager i evalueringen af indsatsen.
- Medarbejdere med brugerbaggrund, der kan øse af deres erfaringer både over for patienter/ borgere/pårørende og kolleger. En medarbejder der har prøvet den givne indsats på egen krop.
- Forskning, så vi kan få ny viden om, hvad der er godt og også for at ”sortere” det fra, der ikke er godt.
Tak for at jeg på denne måde har fået mulighed for at uddybe min udtalelse på LAP’s konference Mennesket i balance: Hvis patienterne/borgerne har det godt med det alternative, og det ikke kommer i karambolage med den ordinerede medicin, så brug det dog!