Sundhedsstyrelsen holder øje med bivirkningerne i Danmark. Derfor er det vigtigt, at læger, patienter og pårørende melder bivirkninger til dem. Medicinsk behandling af psykiske lidelser giver ofte bivirkninger, nogle gange alvorlige bivirkninger. På trods af det modtager Sundhedsstyrelsen kun få meldinger om bivirkninger ved psykiatrisk medicin. Derfor gør styrelsen nu opmærksom på, hvor vigtigt det er at fortælle dem om bivirkningerne.
Sundhedsstyrelsens opgørelse over meldte bivirkninger viste sidste år, at der på landsplan kun var i alt 78 indberetninger fra hele hospitalspsykiatrien. Tallet har ligget på det niveau i flere år, og det burde være højere, når man ser på danskernes samlede forbrug af psykiatrisk medicin. Det lave antal indberetninger af bivirkninger er dårligt nyt, fordi det er vigtigt, at Sundhedsstyrelsen får så mange som muligt. Meldingerne om bivirkninger fra læger, patienter og pårørende giver nemlig viden om den medicin, man kan købe i Danmark.
Hvis Sundhedsstyrelsen opdager uventede eller alvorlige bivirkninger, kan de ændre i medicinens indlægsseddel eller fjerne medicinen helt fra markedet. Derfor gør styrelsen nu en særlig indsats for at gøre læger, patienter og pårørende i psykiatrien opmærksomme på, hvor vigtigt det er at melde bivirkninger.
DEN BEDST MULIGE BEHANDLING
”Vores arbejde er at holde øje med, hvor mange og hvilke bivirkninger danskerne oplever og reagere, hvis der sker noget uventet eller alvorligt. Det er derfor vigtigt, at læger, patienter og pårørende bliver bedre til at melde formodede bivirkninger til os.
Vi håber, at denne indsats kan medvirke til at øge antallet af bivirkningsindberetninger inden for psykiatrien og i sidste ende sikre grundlaget for den bedst mulige behandling af psykiatriske patienter”, siger Henrik G. Jensen, der er chef for Enheden for Lægemiddelovervågning og Medicinsk Udstyr i Sundhedsstyrelsen.
Derfor vil Sundhedsstyrelsen også have flere medicinbrugere og pårørende til at tale med lægen, hvis de oplever bivirkninger. Det er tit muligt, at lægen kan hjælpe med at justere behandlingen, så bivirkningerne forsvinder eller bliver mindre. Derudover er læger forpligtede til at melde alvorlige og uventede bivirkninger. Og de skal indberette samtlige bivirkninger ved medicin, som kun har været på markedet i Danmark i mindre end to år. Som patient eller pårørende kan man bruge www.meldenbivirkning.dk til selv at melde bivirkninger. Mange bivirkningerne ved psykiatrisk medicin er forbigående. Bivirkningerne er også afhængige af dosis og kommer tit i starten af behandlingen. Men de er alle vigtige at få registreret.
PATIENTERNES MULIGHED FOR AT BLIVE HØRT
”Vi mener, det er meget vigtigt, at patienter og pårørende bliver mere opmærksomme på at melde bivirkninger til Sundhedsstyrelsen. Når vi bliver hørt, kan vi hjælpe andre, der er i samme båd, så de undgår at blive ramt af uventede bivirkninger. Det er patienter og pårørendes mulighed for på pege på uacceptable bivirkninger, så Sundhedsstyrelsen kan få medicinalvirksomhederne til at gøre noget ved dem”, siger Hanne Wiingaard, Erik Thomsen og Tom Jul fra LAP’s landsledelse.
FAKTA
Læger er forpligtede til at indberette alvorlige og uventede bivirkninger ved medicin. Derudover skal læger indberette alle bivirkninger ved ny medicin, der har været på markedet i mindre end to år. Patienter og pårørende kan selv indberette bivirkninger på www. meldenbivirkning.dk.
Alle meldinger om bivirkninger bliver registreret og analyseret af Sundhedsstyrelsen, som har ansvaret for at overvåge sikkerheden ved medicin i Danmark. I tilfælde af alvorlige bivirkninger kan Sundhedsstyrelsen ændre i medicinens produktinformation eller helt fjerne medicinen fra markedet.