Kragelund er et værested for sindslidende i den sydlige del af Århus. Ligesom andre steder er det personalet og i særdeleshed ledelsen, der bestemmer dagens gang på stedet. Som en slags modpol til det, har man på stedet et brugerråd. Det skal se tingene med brugernes øjne. Rådet mødes en gang om måneden sammen med stedets leder. Den 26/6 havde man det seneste møde, ud over stedets leder var 3 brugere mødt op.
Første punkt var: Hvad kan man bruge brugerne til på Kragelund? Det var et godt, stort men også følsomt punkt. Det lidt diffuse svar var, at det er fagpersonalet, der sætter rammen. Underforstået hvad brugerne kan lave. Det er ting så som at slå græs plænen, tælle op hvor mange der har været på stedet (man skal krydse sig af, når man ankommer). Arbejdskraft ”light” er konklusionen.
Ingen ”tunge” jobs, så som at give feedback til personalet på deres temadage.
Vi bliver i den ”tunge” ende af skalaen, da det næste punkt omhandlede, hvordan behandler personalet brugerne på stedet? Det er lige før, at jeg siger, at det spørgsmål stiller man ikke, og man svarer overhovedet ikke på det. Budene var, at personalet giver meningsfyldte fællesskaber (spiller kort, spiller musik sammen), og brugerne bliver mødt med respekt og ærlighed. Tilmed kan man få hjælp til computerverdenen, som kan være svær. En anden fordel er, at der ikke er visitation, man kan bare dumpe ind. Men der er selvfølgelig en forskel på brugere og ansatte, personalet forpligter sig til at komme og får løn for det, brugerne er langt mere frie som fuglen. Den ene part giver hjælp, den anden modtager. På strøget i Århus er vi lige, ikke på Kragelund.
Der er en slags ramme for brugerrådet, men den er holdt i ret generelle vendinger, en præcisering blev ønsket i dag af en bruger. Det, der blev italesat, var, at det er lederen, der bestemmer hvilke punkter, der skal på dagsordenen, samt hvilke spørgsmål der skal besvares. Det er til og med ham, der bestemmer om møderne skal flyttes eller ej. Den ret har alle ledere, som Martin selv udtrykker det: ”jeg har bestemmelsesretten”, sådan skal det også være. Ligesom han har bestemt, at brugerne på stedet ikke kunne søge en stilling, der var slået op for en måneds tid siden.
Mødet blev holdt et andet sted, end man plejer, nemlig på Ejstrup Strand, som er en feriekoloni, der ligger tæt på stranden. En gang om året tager hele Kragelund på feriekoloni, så at sige, man rykker teltpælene op i en uges tid. Man får nye omgivelser, men ellers er alt ved det gamle. Men hvordan har det så været i år? Godt, er det korte svar, brugerne var glade for de nye omgivelser, som man gerne ser igen til næste år. Udviklingssamtaler er noget alle medarbejdere skal til hos Martin. men hvad med Martin selv? Hvem udvikler ham? Det gør hans chef i kommunen. Men hvad med den øverste chef inden for kommunen, socialpsykiatrichefen Niels Schwartz? Det vides ikke, men dem, der kender ham, kan jo komme med deres personlige samt opbyggelige bud, ved en given lejlighed.
Kragelund har ikke deciderede bruger-udviklingssamtaler, men man er altid velkommen til at tale med personalet om det emne.