Arbejdsmarkedskonferencen er vel overstået og resultaterne er klare. Mange vil have glæde af at komme på arbejdsmarkedet igen eller for første gang i deres liv. En af betingelserne er, at der kan skabes arbejdspladser med mere end almindelig hensyntagen.
Det er imidlertid også klart, at disse medarbejdere kan nogle ting, som andre ikke kan. De er mere sensitive og bedre til at tale om personlige problemer. Ofte handler det om, at være mere følsom, hvis der opstår konflikter. Det vil ofte være disse medarbejdes lod, at være de første til at mærke konflikterne på arbejdspladsen, og ofte på et meget tidligt stadie i konflikten. Medarbejder med brugerbaggrund kan derfor medvirke til at skabe et langt bedre samarbejdsklima.
Når FN-konventionen er blevet ratificeret betyder det, at der skal tages skridt til i højere grad at implementere det psykosociale handicap begreb i det danske samfund. Bl.a. bør man nytænke begrebet socialpsykiatri. Der bør lægges mere vægt på at træne brugerne i at begå sig socialt. Såvel i arbejdsmæssige sammenhænge, som på det personlige plan. I lovgivningen omkring handicappede findes der faktisk en række muligheder for at støtte og hjælpe brugerne til et bedre liv.
På sigt kunne det være ønskværdigt, om stigmatiseringen blev reduceret for efterhånden helt at forsvinde og man i højere grad kommer frem til at se et psykosocialt handicap som en midlertidig tilstand, hvor personen med den rette træning kan blive reduceret til blot at være en midlertidig psykisk ubalance. Megen medicin ville kunne spares væk, hvis der fra starten blev sat ind med højere grad af afdækning af årsagssammenhængen. Og at indsatsen blev tilpasset den enkeltes behov.
Det handler om, at handle medens tid er 2007 er året hvor antallet af behandlingsdomme for første gang er faldende. Faldet er på 28% ifølge en redegørelse fra Justitsministeriets forskningsenhed. Om det skyldes domstolspuklen, hvor sagerne er forsinkede, eller om der er en reel nedgang, har i skrivende stund ikke været muligt at opklare. Men nogle domstole har indset det forkerte i, at folk idømmes lange behandlingsdomme for små forseelser overfor personalet i forbindelse med behandlingen. Forhåbentlig kan denne trend forstærkes i det nye år. Vi håber fagforeningerne i højere grad vil benytte sig af andre metoder, til at opnå en styrkelse af deres medlemmers privatøkonomiske interesser. Ligeledes at evnerne til kropssprogs læsning, og konfliktforløsning bliver obligatorisk opgraderingslæring hos alle personalegrupper.
Vi når i år kun at udkomme med 3 numre af Medlemsbladet og har valgt, at sende alle pjecen om arbejdsmarkedskonferencen, som en slags kompensation. Problemet har været, at vi i den første del af året har brugt for mange penge, og derfor har vi måtte spare, hvor der spares kunne. Flytning til et nyt og større kontor er kun en årsag. Afskeden med vores rummelige Eva Rasmussen er endnu en årsag.
I efteråret gennemførte vi en buskampagne, som blev en succes både internt og i forholdet til oplysningsværdien.
Til maj kan vi fejre vores 10 års fødselsdag og håber i den forbindelse på, at få mulighed for at holde en indvielsesfest på det nye kontor. Der er skabt plads til flere frivillige, så på sigt regner vi med at kunne byde velkommen til en sekretariatschef, der skal konsolidere foreningen i samarbejde med landsledelsen.
Der ønskes en ny struktur, hvor der er flere skåne-/flexjobs og hvor der virkelig skabes rum for de frivillige til at arbejde, især skal det politiske arbejde tilgodeses med energi.
LAP skal i højere grad drives af de frivillige og med lokale ønsker som omdrejning i støtten lokalt.
Nu glæder vi os over, at sundhedsstyrelsen har inviteret os med til, at indgive idéer til en nytænkning inden for psykiatribehandlingen. Det er en absolut fordel, og en anerkendelse af brugeren som ekspert i eget liv, at vi nu inviteres til at være med fra starten. Og ikke skal forsøge, at LAPpe på nogle dårlige løsninger.
Det er vigtigt, at systemet erkender, at det er den enkelte, som ved bedst, hvad der skal til af hjælp. Det ville gøre behandlingspsykiatrien mere handlekraftig, at kalde den handlingspsykiatrien. Vi skal ikke behandles, men vi skal støttes i, at skabe handling i vores liv.
Flere steder i landet har man taget de første skridt væk fra patientrollen, ved at kalde det psykiatrivirksomheden frem for psykiatriforvaltningen. Hospitalerne er blevet omdøbt til centrer nu mangler man blot at gøre psykiatribrugerne til kunder. Kunder er pr. definition nogle som selv vælger. Når netværket ligeledes inddrages, er det vigtigt at lytte til dem. Men også at netværket erkender, hvilke problemer/hjælpe behov de selv har. Det er vigtigt at fastholde, at netværket ikke kun er genetisk samhørende personer.
Vi ønsker alle et godt Nytår 2009. Og håber at vores motto ”først skal man fredes, så skal man fristes” kan medvirke til at skabe en bedre tilværelse for mange af vore medlemmer.