Klokken tolv skulle vi mødes på hovedbanegården i København. Ved MacDonalds. Der skulle vi fi nde ud af, hvor mange der endeligt kom - og købe billetter derefter. Den dag var togene meget forsinkede på grund af en strømafbrydelse i Valby, så vi kom også lidt senere af sted end beregnet.

Nils Holmquist Andersen havde som rejsekonsulent arrangeret turen i samarbejde med ”svensksprogede” Mårten Breum – og alle FAP’er på øerne var blevet indbudt. Dette viste sig også i sammensætningen af deltagere på turen. Anette Christophersen kom fra den nyligt oprettede FAP-afdeling i Svendborg og Michael Andersen kom helt, helt fra Lolland/ Falster. Vi var 13 i alt og havde dansk wienerbrød med til de svenske brugere.

Sproglige misforståelser

Vi troede vi skulle til Malmø - men nej! Mats Jesperson fra RSMH (Riksförbundet för Social och Mental Hälsa) havde foreslået Mårten at vi i stedet tog til Lund, hvor der var en mere aktiv brugerforening og desuden et ret interessant hus, de havde haft i over 10 år. Mårten havde på sit fejlfulde svensk aftalt at vi kom den ottonde, som Mats fi k til den 18. Desværre var aftalen bare at vi kom den 8. Det var i hvert fald den dag vi havde inviteret alle vores FAP´ere på tur. Nå, hvad gjorde vi så? En feberredning blev arrangeret med RSMH i Lund.

Og så tog vi af sted med toget - alt gik fint - rygerne måtte af i Malmø for at ryge - resten passede på bagagen. Videre til Lund med toget et kvarter efter. Det viste sig at være en fi n tur og vejret var ret dejligt i Lund, solen skinnede og det var ikke spor koldt.

Lund domkirke

Vi startede med at gå op imod byen, hvor vi på vejen kikkede inde i den meget smukke Domkirke, som i katolsk tid var ærkebispesæde for hele norden. Svenskerne har en tradition med at tænde stearinlys for deres pårørende og savnede, som man kender i Katolske Kirker. En smuk tradition.

Vi kunne købe historien om jætten FINN som havde bygget kirken.

Videre forbi SPYKEN (et gymnasium fortalte en lokalkendt os) til Dalbyvägen 6, hvor den svenske brugerbevægelse i Lund har et hus. Her blev vi modtaget af rygerne, som i Sverige stod ude på trappen og røg. Altså røgfrit miljø inden døre, det lød jo rigtigt godt.

Brugerstyret hus

Vi fik madder, te og kaffe samt en rundvisning i huset, hvor de både lavede radio ”Radio Galen” og havde musikrum i kælderen og kontorrum, computer, og terapi/ samtale og møderum. En briks til at overnatte på i yderste nødstilfælde og et baderum.

Alt virkede vældig hyggeligt og rart. De ansatte var også brugere – og ansatte i støttede job til at holde husets aktiviteter kørende. Ledet af RSMH (hvis Lund-afdeling har ca. 150 medlemmer og driver huset).

Madderne, specielt osten smagte smadder godt, men vi var også blevet meget sultne, klokken havde nærmet sig 3.

Christian IV, Strindberg og dyre toiletter…

Efter rundturen i huset blev vi af Jimmy fra RSMH fulgt ned til byen igen hvor vi så universitetet og bl.a. det hus hvor Christian d. 4 havde redet op til hest til anden eller tredje etage. Det gjorde man åbenbart dengang for at vise sin rang. En ret fed vane.

I Lund er der ca. 100.000 indbyggere og derudover ca. 36.000 studerende - det kunne også mærkes på byen, som virkede ung i sin stemning.

Vi så et hus, hvor August Strindberg havde boet, mens han skrev et af sine skuespil (Inferno), det nye cafeteria og derefter videre til stationen igen. I Sverige koster det 5 kr. at komme på toilettet, hvorfor vi blev ret kreative…

Herfra gik turen hjem til København med toget, som er let at tage. Skåne er kommet tæt på…