I 2003 ændredes førtidspensionen for kommende nye pensionister. Nu har man fået to pensionsordninger i stedet for tre forskellige. Der opstår mange problemer ved at køre to forskellige pensionssystemer. Et af de ubehagelige er muligheden for, at prøve sig af på arbejdsmarkedet med et flex-job kun gælder nye pensionister. Den hvilende pension på ubestemt tid eksisterer nemlig ikke i den gamle ordning.
Endvidere er brugere på Bo-centre nu i den ekstreme situation, at deres nabo måske får pension efter de nye regler, hvor man slipper for servicebehandling på omkring 10.000 kr. om året. Den uheldige bruger må betale op til 36.900 kr. ekstra årligt, hvilket er den særlige "handicapskat", som DSI kalder den. Det må kaldes en urimelig forskelsbehandling, som der ikke kan argumenteres for.
Gode muligheder hvis ordningen ændres
En vigtig del af "Recovery" – ”at komme sige af et psykisk handicap” - er netop at bryde isolationen og på lige fod med raske at arbejde frem mod en rimelig tilværelse. En enlig førtidspensionist efter den gamle ordning modtager et tilskud for "reelt enlige". Hvis brugeren flytter sammen med en anden førtidspensionist, mister begge dette tillæg på omkring 3.000 kr. mdl. Af denne grund vil de færreste flytte fra deres egen bolig og mange psykisk syge lægger derfor beslag på to boliger. Men hvis alle fik pension efter de nye regler, ville mange flytte sammen og hermed mindskes den store boligkø i København og andre steder i landet. Ens førtidspension ville betyde forbedringer for de fleste brugere og selvom en del under den gamle ordning modtager medicintilskud m.v., ville dette frigive sagsbehandlernes tid, da man slipper for to systemer samt sagsbehandlingen af diverse tilskud.
Hvad sker der så, når vi bliver gamle?
En ting man spørger sig selv, som førtidspensionist med en psykiatrisk diagnose er, at man åbenbart, når man fylder 65 år erklæres rask, idet man automatisk overgår til den almindelige folkepension! Der er endnu intet belæg for, at man bliver rask bare fordi man bliver ældre.
Hvad vil de nye kommuner gøre?
Spørgsmålet er nu om landets kommuner vil arbejde for at få ens førtidspension og/eller man selv vælger mellem to typer, når kommunerne fra januar 2007 selv skal stå for psykiatrien med alle dens problematikker? Jeg vil arbejde for at forskellene udlignes for førtidspensionisterne.