Det er bestemt i den sociale servicelov, at kommunalbestyrelsen årligt skal afsætte et beløb til støtte af frivilligt socialt arbejde – de såkaldte § 18 midler.
I 2007 er der således tildelt kommunerne et bloktilskud fra staten på næsten 133 mio. kr. til dette formål. Det er her forudsat, at den enkelte kommune normalt som udgangspunkt uddeler støtte i samme størrelsesorden som det, der modtages som bloktilskud. Uddeler din kommune et samlet støttebeløb, der ligger væsentligt under deres del af bloktilskuddet, har kommunen som minimum et forklaringsproblem.
Vær også opmærksom på, at nogle steder har flere kommuner valgt at gå sammen om fælleskommunale § 18-puljer. Hensigten med disse støttebeløb er at styrke samarbejdet mellem kommunerne og det frivillige sociale arbejde – og herunder også styrke den forebyggende indsat.
Har man brug for lidt ideer til, hvordan samarbejdet på dette område kan ske med kommunen, kan man f.eks. læse pjecen: Det frivillige sociale arbejde og kommunalreformen eller idékataloget: Samarbejde mellem kommunen og frivillige organisationer om socialt arbejde.
Hvis man vil vide mere om § 18 midlerne, er de detaljeret beskrevet i socialministeriets vejledning nr. 98 af 5/12 – 2006, kap. 29-36.
LAPs lokale foreninger, netværksgrupper m.v. er brugerorganisationer, der er oplagte ansøgere til at få del i disse støttebeløb. Enten som led i foreningernes almindelige arbejde, eller til konkrete projekter til gavn for nuværende og tidligere psykiatribrugere.
Rejsekonsulent Ulf Olsen giver i en anden artikel her i bladet nogle gode råd om, hvordan man rent praktisk bedst griber sin ansøgningsstrategi an. På samme måde som rejsekonsulenterne kan være behjælpelige med ansøgningsproceduren, er I naturligvis meget velkomne til at kontakte den juridiske konsulent, hvis der opstår mere juridiske forviklinger i forbindelse med § 18 midlerne.