Det er diskrimination at fremføre tematisk baserede historier om psykisk syge, og høre dem blive gentaget gang på gang, uden at de alvorligt psykisk syge får lov til at forsvare sig. Ifølge FN konventionen om menneskerettigheder er der lige ret for loven. I artikel 26 har Danmark skrevet under på, at der for alle borgere gælder: Der skal træffes effektive og egnede foranstaltninger til at gøre mennesker med handicap i stand til at opnå og bevare størst mulig uafhængighed, fuld fysisk, mental, social og arbejdsmæssig selvstændighed og fuld deltagelse og inklusion i alle livets aspekter. Oversættelse af Kallehauge 2007.

Mennesker med et handicap som ”psykisk syg” føler sig forfulgt. Mediebilledet er fyldt med statistikker. Behandlingsdømte sindssyge udgør 0.8% af befolkningen. Til sammenligning er ”normale” kriminelle, repræsentativt mere fyldige, nemlig 1.6%.

Almindelige kriminelle er 100 gange mere vaneforbrydere end psykisk syge. Normale kriminelle kommer tilbage i fængsel, eller har været tidligere straffet langt oftere. Der er et recidiv på 80% .

Hos psykisk syge er det helt anderledes. Her dømmes kriminelle debutanter til et liv bag tremmer, hvoraf 58% aldrig tidligere har begået kriminalitet. Annette Bolvig i Kolding talte om en sindssyg kvinde i DR programmet Taskforce 1/11.

http://www.dr.dk/DR1/TaskForce/Udsendelser/2007/10/31095823.htm

Kvinden bliver udstillet og angrebet for at citere Bibelen. Annette virker skræmt. Den sindssyge kvinde gives der ikke lejlighed til at udtale sig. Stik i mod saglig journalistik. Anette Bolvig arbejder til daglig på Låsbyhøj Rehabiliterings- og Akutcenter for Kolding Kommunes borgere, som har behov for fysisk, psykisk eller social træning i en kortere periode.

Anette fortæller endvidere i programmet, at den ”sindssyge kvinde” havde løftet en spade, hvorfor hun blev meget bange og sammen med en nabo ringede til Politi og embedslæge. Da de ankom, måtte de gå igen, uden at have grundlag for en tvangsindlæggelse af kvinden. De talte vel med hende, så hun faldt til ro…

Når behandlerne og pressen er bange for os, er vi genstand for stigmatisering, og chancerne for bedring mindskes i langt væsentligere grad, end folk med andre handicap. LAP tager afstand fra den skræk, der genereres på bekostning af alvorligt syge sindssyge. Det er diskrimination og uhørt. Jeg håber LAP (Landsforeningen af Psykiatribrugere) kan være med til at nuancere mediebilledet indenfor dette emne.