Sandheden er ilde hørt, når vi spørger vores indre ekspert, vores inderste jeg. Det handler ikke om det let tilgængelige brød eller grøntsagerne, du køber i supermarked, nej hvis du virkelig vil forkæle din krop, så er det moder jords naturlige urter, træer, buske, blomster og dyr, du skal leve af. Viden er noget vi har i os, men det er ikke altid så nemt at finde den frem fra vores indre. Og så må vi have inspiration af bøger eller samtaler med andre. I den forbindelse har jeg givet mig i kast med to bøger, som jeg gerne ville undersøge nærmere.

Lene Hanssons ”Familien bli´r hvad den spiser” og Henrik Dillings ”Lev sundt med vitaminer og mineraler”.

Når jeg har valgt Lene Hansson, så er det fordi de teorier og ikke mindst måden, hun præsenterer dem på, har dannet baggrund for et forsøg på kostomlægning hos Juvelhuset i Herlev, som er et botilbud for psykiatribrugere. Umiddelbart er den største effekt lige nu, at beboerne er blevet mere udadrettede og har fået mere energi, bl.a. er der en meget stor tilslutning til et nyoprettet løbehold. Nogle af hovedpunkterne i deres kostomlægning er mere økologisk (80-90%), kosttilskud i form af vitaminer, mineraler og fiskeolie i pilleform, mindre kød, hjemmebagt grovbrød, flere vegetabilske proteiner, mindre sukker, flere nødder, og alle deltager i madlavningen.

Lene Hansson gennemgår kort og meget overskueligt de forskellige ting, der er vigtige omkring vores kost og ernæring. Dette sker i et sprog og på en måde, så alle let kan tilegne sig det. Og man kan læse det i små bidder, som man nu har tid og overskud til. Hun formår på en kort og overskuelig måde, at komme rundt omkring de væsentlige ting i vores ernæring. I den bagerste halvdel af bogen er der trykt en række billeder og gengivet enkle opskrifter på retter, som efterlever principperne. Der er endda nogle af retterne, som er mærket glutenfri. Lige som Juvelhuset har valgt at satse på en sund og generel kostplan, så gør Lene Hansson ikke meget ud af de enkelte fødemidlers påvirkning på vores psyke. Og heller ikke hvorledes allergier overfor mælk og gluten kan være den udløsende faktor i forhold til psykiske lidelser eller mistrivsel. Derimod er der gjort meget ud af sukkers påvirkning af humøret og psyken.

Henrik Dillings bog er i virkeligheden en opdatering af en tidligere bog. Nu blot i et langt mere lækkert og overskueligt design. Og selvfølgelig er den opdateret i forhold til nye forskningsresultater og nye erfaringer. Henrik formår at komme omkring alle de væsentlige vitaminer og mineralers påvirkning af vores krop, i hvilke fødemidler de findes, og hvordan sammenhængen er mellem mangler og behov i forhold til et stort udvalg af sygdomme. Hvordan man kan få sin krop i bedre balance og få mere livslyst og bedre humør.

Henrik gennemgår også en lang række af forskellige kosttilskud og deres virkninger, samt bivirkninger. Og går i det hele taget tæt på alle kroppens funktioner, ligesom han påpeger det væsentlige i vores samspil med andre mennesker, motionen, hvile og aktivitet. Det er en bog, der sætter mange tanker i gang, og hvis man formår at udleve hans budskaber i praksis, vil man opleve en gennemgribende forbedring af livskvaliteten. Jeg taler her af egen erfaring, idet jeg selv har anvendt en del af hans viden til at blive medicinfri og få et liv med langt mere livskvalitet og trivsel. Det er ikke en bog, man læser og forstår på 8 dage. Det er nærmere et opslagsværk, der kan give én inspiration til at komme sig.

Lene Hansson er for dem, som gerne vil i gang og få en hurtig tilgang til emnet. Det er jo imidlertid vigtigt, at få begyndt og taget de første skridt, for ellers kommer man slet ikke videre i processen. Så hendes bog kan anbefales til dem, der starter processen.

I øvrigt er det kendetegnende for Juvelhusets kostomlægning, at man har inddraget brugerne og alle personalegrupper på en gang. Alle har således i en periode fået tilbudt kosttilskud. Der er samspisning, og man er behændigt kommet omkring samfund Danmarks restriktive hygiejne regelsæt ved at have delt køkken og samspisning i små grupper under 12 personer. Og på den måde kan man godt servere nødder og rosiner i en skål på bordet, selvom alle bruger fingrene til at tage med. Brødet bages af nattevagten og langtids-hæves. At man på denne måde kommer rundt omkring en problematik med fytin, var man ikke bevidst om. Fytin er et stof, der er i de fleste former for korn, og som i store mængder i virkeligheden er giftigt for os mennesker, ved at det binder og dermed hindrer optagelse af en række mineraler.

Juvelhuset er i øvrigt i gang med at indsamle alle forsknings-erfaringer omkring kost og psyke i en bog. Jeg venter med spænding på, om de har inddraget min publicerede viden på området. Eller man i dette tilfælde har valgt kun at lytte til de eksperter, der ikke har bruger-erfaring.

Juvelhuset har gode grønne omgivelser og tillige drivhus, urtehave og urtebed. Desværre er det ligesom resten af familien Danmark ikke rigtig i brug og benyttes kun i meget begrænset omfang til at forsyne huset med fødemidler. En stor klynge prikbladet perikon, som havde slået sig ned i højbedet ved terrassen, var man heller ikke bevidst om, kunne bruges til at bekæmpe depressive tilstande eller humørsvingninger.

Det var tankevækkende, at Juvelhuset på trods af denne markante kostomlægning var i stand til at holde deres budget på kr. 2541 pr. måned pr. person. Dog ikke iberegnet kosttilskuddene.