MagtmisbrugPå Viborg retspsykiatriske afdeling praktiserede man her i år 2010, at alle patienter skulle smide alt tøjet, såfremt de havde haft besøg af pårørende eller havde været alene ude.

I den forbindelse var Ombudsmandsinstitutionen inde over problemstilling, og her blev det konkluderet, at man ikke kan lave en generel husorden, der siger, at alle patienter skal underkaste sig en sådan kropsvisitation. Der blev her henvist til gældende lovgivning på området, som jo til enhver tid må stå over interne regler på en afdeling. Vi havde da også først forsøgt at fortælle såvel personalet samt afdelingssygeplejersken, at det ikke var en lovlig fremgangsmåde, men blev bare hånligt afvist.

I det skriftlige materiale, som vi har modtaget fra Ombudsmandsinstitutionen fremgår det helt klart, at ikke engang en kendt misbrugsproblematik kan retfærdiggøre en sådan kropsvisitation. Det fremgår endvidere, at det heller ikke er tilladt at have regler, der omfatter en bestemt gruppe af patienter på en afdeling, der så vil skulle underkaste sig kropsvisitation.

Såfremt en afdeling ønsker at udføre en kropsvisitation, så skal overlægen anføre dette i patientens journal, hvor han/hun skal beskrive, hvorfor der foreligger en såkaldt begrundet mistanke om fx indsmugling af rusmidler, medicin eller farlige genstande. Og der lægges meget vægt på, at der skal ske en individuel vurdering.

Det betyder, at der altså ikke kan laves generelle regler om kropsvisitation for en hel afdeling eller for en gruppe af indlagte; og at man under ingen omstændigheder må undersøge patientens hulrum.

Dette at skulle smide alt tøjet foran personalet opleves af de fleste mennesker som meget krænkende, hvorfor det også er meget væsentligt, at det kommer frem, hvis patienter oplever det overgreb, som en kropsvisitation er. Jeg har selv talt med flere, som har oplevet en kropsvisitation, og udover at det opleves som et overgreb, så får jeg også at vide, at visse personalemedlemmer næsten ser ud til at nyde det.

Altså at de kan have den magt i den pågældende situation til at kræve, at patienten smider alt tøjet. Hvis man fx skal stå model til, at de hiver op i patienters bryster, fordi der jo kunne være noget gemt der – ja så er enhver form for professionel tilgang da totalt forsvundet.

Vi vil derfor i LAP meget gerne høre fra medlemmer eller andre, såfremt de oplever, at en afdeling ikke lever op til de bestemmelserne for, hvornår og i hvilke tilfælde man kan foretage kropsvisitation. Såfremt I kender til en sådan krænkelse, bedes I rette henvendelse til LAP´s Sekretariat på tlf.nr. 66 19 45 11 (åbningstid mandag-torsdag kl. 10-14) eller på ret@lap.dk, der herefter vil sørge for at følge op på det.

Ved enhver henvendelse vil I kunne være sikre på, at vi ikke fortæller det til nogen andre med mindre, I beder os om det. Vi er klar over, at I kan stå i en meget vanskelig situation, hvorfor vi lægger utrolig stor vægt på diskretion. I første omgang er det os meget magtpåliggende at finde ud af, hvor udbredt dette fænomen er, altså hvor mange afdelinger er ligeglade med lovgivningen.

Er det et mere generelt problem, vil vi tage hånd om det – fx via Ombudsmandsinstitutionen. Desværre har det ikke været muligt, at få en tilbagemelding fra restpsykiatrisk afdeling i Viborg, om de har forstået, at de ikke må lave disse kropsvisiteringer. Det eneste, som jeg fik at vide var, at de nu mente, at deres afdelingssygeplejerske havde styr på, hvad man måtte eller ej – også selvom jeg anførte, at jeg stod med et brev, hvor der stod det modsatte.

Men da Ombudsmandsinstitutionen langt fra er færdig med at bearbejde klager vedrørende Viborg retspsykiatriske afdeling, så kan vi da kun håbe på, at de snart finder ud af at overholde gældende lovgivning. Hvis du er indlagt på retspsykiatrisk afdeling i Viborg, og du fortsat oplever, at afdelingen ikke overholder gældende lovgivning, hører vi også meget gerne fra dig.

Afslutningsvis er det værd at bemærke, at Region Midt i sensommeren 2010 valgte at fyre dels cheflægen for Viborg psykiatriske hospital Inge Munk Møller og den ledende oversygeplejerske Dorit Roholt. Du kan læse mere på www. viborgfolkeblad.dk/article/20101005/ vsf/710059930

Vi håber derfor på, at der såvel for medarbejderne samt for patienterne kommer mere ordentlige forhold med en ny ledelse. Vi lover dog at holde et vågent øje med Viborg psykiatriske hospital – også kaldet Søndersøparken.