Nogle glimt fra Psykiatritopmødet i København - en personlig beretning.
Efterårsvejret denne 1. oktober var solbeskinnet – ja, det var nærmest sommerligt. Uden for hovedindgangen på Frederiksberg Gymnasium kunne man i pauserne mellem de mange indlæg og musiske indslag møde venner og bekendte, mens man røg en cigaret, fik en forfriskning eller bare en mundfuld frisk luft.
Det Sociale Netværks (DSN) 3. topmøde blev igen afholdt med den røde løber lagt frem for de omkring 1.000 mennesker, som deltog i år. Det er noget af en mundfuld, at få det hele til at gå op i en højere enhed, men Poul Nyrup, Palle Simonsen samt DSN´s hjælpere fik atter gjort denne dag til et tilløbsstykke. Dog manglede jeg som sædvanlig omtale i pressen – men måske er det ikke noget, de i DSN mener skal til (er der mon regler for hvornår pressen må møde frem?) Os der kommer som en del af Det Sociale Netværk, skal jo være ambassadører for dette gode tiltag – jeg er det bl.a. ved at skrive om det udmærkede arrangement her i LAP-bladet.
Lise Jul fra ANTV i Århus, havde spurg,t om jeg ville være med til at interviewe forskellige interessante personer, mens hun filmede på Topmødet – og jeg sagde ja. Det havde jeg aldrig prøvet før – og hvor var det spændende og givende. Vi fik tre gode indslag på plads fra topmødet, som nu ligger på internettet, bl.a. Facebook, Det Sociale Netværk og YouTube.
Lise Jul talte med en ung psykisk sårbar pige
Der blev først optaget et lille interview med en ung pige, som følte sig stigmatiseret af sin tidligere arbejdsplads – desværre ikke en revolutionerende nyhed, for denne kvinde blev fyret, da hun fortalte om sin psykiske sårbarhed. Det var tydeligt, at hun var berørt af den situation, at hvis man bryder et tabu – så bliver man frasorteret.
På Facebooks sider har man også kunnet kigge med på disse optagelser. De ligger der stadig – tryk blot på knappen YouTube og se efter Psykiatritopmødet 2011.
Hjernekokken, Oscar Umahro Cadogan
• Så har man hørt det med! Hjernemad – hjernekok – hvad er det nu for noget?
• En oplevelse at få lov at interviewe kokken Oscar på Psykiatritopmødet.
Og hvorfor var Oscar særligt spændende at høre om og på?
Til frokost på topmødet (arrangementet varede fra kl. 10 – 17) fik vi den skønneste anretning, som Oscar inde på scenen forinden havde introduceret på spændende vis. Det var nyt for mig, at der fandtes noget så sælsomt som en ”hjernekok” her i landet. Emnet om at den rette sunde mad er befordrende for krop og især for sjæl (læs hjernen), er dog ikke helt nyt for mig. Men at få serveret både forklaring og mad i én og samme mundfuld – det var spændende. Jeg håber, budskabet er kommet for at blive og at psykisk sårbare vil tage det til sig; for vitaminer, mineraler, sporstoffer, omega 3 fedtsyrer m.fl. - er alfa og omega for hjernes funktion og velbefindende.
Derfor, tag dette kostråd ind og gå i gang med at få det bedre - både i hoved og krop. Jeg vil lige indskyde en fodnote her: De gange jeg selv har været indlagt på psykiatrisk afdeling for år tilbage, har maden været helt i top – så de ved det jo godt på sygehusene. Både somatiske og psykiatriske hospitaler har de sidste ca. 15 år optimeret kosten under indlæggelse.
I LAP-bladet er der igennem flere år, bl.a. af Steen Moestrup og jeg, skrevet en del artikler om emnerne sund kost, vitaminer og meganutrients (en fællesbetegnelse for alle de vitaminer, sporstoffer o.l. som krop og hjerne har brug for, for at fungere optimalt). Desværre vender der ikke mange tilbage til vores blad med deres erfaringer om mad og kosttilskud – skulle måske skrive, INGEN kommer med deres bud! At Oscar nu har etableret sig både som kok, bogskribent og underviser på kurser om emnet, er da en god start, som fortjener megen opmærksomhed. Manden er ikke selvstuderet, men har læst biologi og selv været alvorligt syg i sin pure ungdom, hvilket senere har fået interessen vakt til at blive såkaldt ”hjernekok”. Jeg har via Facebook meldt mig til hans mailingliste og glæder mig til at få opdateringer fra hans hånd. Der er opskrifter på sund og helsebringende mad, som ikke er svær eller særlig dyr at lave.
DE 10 KOSTBUD fra Oscars hjemmeside:
1. Skån din krop for al tilsat sukker - både det synlige, usynlige og kunstige.
2. Spis fuldkornsprodukter og ”fuldgryn” - de raffinerede kan kroppen ikke bruge.
3. Sky ikke fedt - de rigtige fedtstoffer gavner og slanker.
4. Spis protein af ordentlig kvalitet.
5. Spis bælgfrugter, nødder, frø og kerner hver eneste dag.
6. Spis dig smuk i økologiske grøntsager, frugter og bær hver dag - mindst 600 g.
7. Drik 1½ liter vand, ren grøntsags- og frugtjuice, grøn te eller urtete hver dag – hvis du bare må have kaffe eller alkohol, så gå efter nydelse og kvalitet - lidt og godt.
8. Spis regelmæssigt - spring aldrig morgenmaden over, flere små måltider er vejen frem.
9. Spis afbalancerede måltider med sundt fedt, kvalitetsprotein, ”hele” kulhydrater og grøntsager - og selvfølgelig så økologisk som muligt.
10. Selv med så god mad er det en god idé at tage en multivitamin-/ mineraltablet, D-vitamin og omega-3 fedtsyrer alligevel. Hvis du vil understøtte med flere kosttilskud, så rådfør dig med fagfolk først.
Jeg forventer, at hjernekokken og hans mission fremover vil blive et stort hit – i særdeleshed hvis vi andre støtter op bag ideen. Medierne burde også tage dette emne op som noget nyt og epokegørende.
Det står klart, at mennesker, der ikke er helt selvhjulpne, kan have svært ved at føre denne ”opskrift” ud i livet – men så må andre hjælpe til. F.eks. burde man på væresteder og bocentre o.l. gøre noget alvorligt ud af ”hjernekokkens” gode råd om sund og helsebringende kost. Det er simpelthen for vigtigt at overse denne mulighed for at få et bedre liv, som sindslidende. Her ligger én af grundstenene til en bedre psyke samt forebyggelse af psykiske problemstillinger - med eller uden brug af medikamentel behandling. Hjernemad er medicin for hjernen – på den naturlige måde, men kan dog nok ikke stå alene i behandlingsøjemed. Såkaldt raske kan også få stor nytte af at læse Oscars bøger (3 stykker pt. samt en ny på bedding næste år) og en hjemmeside, hvor man kan tilmelde sig kurser. I skrivende stund har Oscar lige været i Aftenshowet på DR1, hvor han sammen med TV-lægen Peter Qvortrup Geisling tilberedte mad, som får mænds potens i omdrejninger (hvad med os kvinder?). Et lidt spøjst indlæg, som kan ses eller genses via PC på DR1.
Reimer Bo – fra en journalists bekendelser
• Det var i en kaffepause, at Lise og jeg fandt den kendte journalist og konferencier på Topmødet og fik et spændende personligt indtryk i kassen.
Især jeg var begejstret, fordi jeg utilsigtet kom til at trænge igennem en barriere og fik en meget personlig samtale – interview med Reimer, der jo er en rødtop af fødsel som jeg selv. Samtalen fik jeg drejet ind på hans personlighed, hans liv, karriere og ”ups and downs”. I sandhed en mester udi humor og intelligente input og svar. Vi er temperamentsfulde (engagerede, som han korrigerede mig), og har en højt udviklet humoristisk sans. Vi er ikke til at dykke – kommer altid op som en prop i vandet – os rødhårede. At jeg har en psykiatrisk diagnose og han ingen har – gør ingen forskel – der var så mange lighedspunkter, at man ikke kan negligere den evidens, som ligger omkring rødhårede menneskers genetik.
Reimer Bo fik lidt af min egen historie, og i den forbindelse kom jeg ind på humoren, som jeg mener, der har medvirket til min egen overlevelse: Min eksmand har fortalt vidt og bredt – og gør det stadig - om hvad han har gjort for at støtte mig under mine mange sygeperioder og Lise replicerede med ”at det må være irriterende, nu når du er blevet rask?” Og ja, mon ikke? – dette førte til en vanvittig god replik fra Reimer: ”Du er jo et rummeligt menneske og kan jo godt se din egen succes i en andens praleri!” Tag den. Det var så hylende morsomt, at vi alle tre var ved at dratte om kuld af grin.
Det ville blive for omfattende at referere hele dagens program, men gå ind på ANTV og søg på Psykiatritopmødet 2011. Så får I en video – og den er ikke kedelig! I seriøsitetens lys vil jeg nævne, at Lise Jul tog sig at de mere psykisk relaterede spørgsmål til ham. Men at jeg overhovedet kunne trænge ind bag ved Reimers egen personlighed, finder jeg lidt spændende.