Begrebet er ikke tidligere anvendt i psykiatrien, og det kan diskuteres om recovery kun er noget, der kommer snigende indefra, eller den rent faktisk kan fremelskes ved, at man lærer psykiatribrugerne nogle værktøjer, og behandlere, pårørende samt andre, som omgiver de recovery-søgende psykiatribrugere, bakker op om og støtter processen. I skrivende stund kører LAP refugium på Inspirations Center Maribo. Og i den forbindelse er der udarbejdet en mappe, som indeholder visse redskaber, der kan fremme recovery-processen, hvis de bringes i anvendelse, og man er motiveret for at bruge dem.
Psykiatriudvalgsrapporten er færdig og læseværdig, den giver et fint overblik over, hvad der mangler af behandlingstiltag i psykiatrien, men den afdækker ikke, hvordan kommunerne og de psykosociale tiltag, som disse tilbyder, supplerer eller evt. erstatter behandling i psykiatrien. I det hele taget glemmes det i høj grad, hvordan de sociale tiltag har en effekt på folks psykiske ubalancer. Læs mere om rapporten inde i bladet.
Satspuljeforliget er på plads og vi kan konstatere, at der er givet en del millioner til forskellige udviklingspuljer - faktisk fordelt efter ønskerne i psykiatriudvalgsrapporten, der skal sikre Danmark en bedre psykiatri. Det er jo skønt, især kunne det være interessant, om LAP og de andre interesseorganisationer kunne få afgørende indflydelse på udmøntningen af disse tiltag. Et projekt fokuserer dog direkte på PEER TO PEER (Bruger til bruger støtte), som skal ske i samarbejde med brugerorganisationerne. Igen må vi dog gøre opmærksom på, at det er tankevækkende, at disse satspuljemidler, som er taget fra overførselsindkomsterne, skal finansiere behandlingstiltag, når de oprindeligt var inddraget med henblik på at skabe og styrke aktiviteter for socialt udsatte primært på kultur-, sport- og fritidsområdet.
På bostedet Ringbo er en medarbejder blevet dræbt, og vi tænker på hendes pårørende, der lider under tabet. Samtidig tænker vi, at der stadig foregår ting, som burde være løst for længst på Ringbo. Bostedet burde ikke være et sted, hvor der åbenlyst forhandles stoffer. Personale-normeringen burde være i top efter de senere års kritik, men den er stadig i underkanten i forhold til beboernes mangeartede både fysiske og psykiske ubalancer og ikke mindst i forhold til, at der er mange beboere med misbrugsproblematikker. Stedet er under afvikling og beboerne flyttes til mere egnede steder, men den tidshorisont som afviklingen har, er den rimelig ? Vi er blevet bedt om at lægge låg på vores udtalelser til pressen, mon det er fordi Københavns kommune er bange for at få sandheden frem? I dagens Danmark, hvor der ellers er frit lægevalg og frit sygehusvalg på mange områder, forekommer det urimeligt, at et bosteds beboere skal tvinges ind under den samme psykiater, fordi det er nemt for bostedet. Det forekommer urimeligt, at man ikke kan støtte den enkeltes recovery med systematisk indtag af kosttilskud – her er det lovgivningen, som står i vejen. Det forekommer urimeligt, at man ikke har taget konsekvensen af, at rigtig mange beboere er vågne om natten, og bemander derefter.
Fra 1. januar har vores gruppe også frit sygehusvalg og det betyder, at man som psykiatrisk patient kan vælge hvilket sygehus, man vil behandles på, hvis altså der er plads. Mange indlæggelser foregår jo akut, så det med pladsen kan være mere aktuelt for os end for andre specialer.
Til slut vil vi takke alle for deres opbakning i året 2013 og ønske et godt og lykkebringende nytår 2014. LAP har ikke fået flere medlemmer i året, der gik, men vi tror på, at vi har fået flere aktive medlemmer.